Apák napja az USA-ban

Sy @ 2022-06-19 | 1 perc |

Az apák napja világszerte nagyon sok országban ünnepnap, melyet különböző időpontokban ünnepelnek.
Most már jó pár éve Magyarországon is ünneplik, amennyire tudom egybeesik az amerikai időponttal: június 3. vasárnapja. A legtöbb országban ekkor ünneplik egyébként.

Father's Day

A katolikus egyház szerint március 19-én, József napján van, a spanyolok és portugálok közvetítésével került Amerikába.

Azonban ez egy abszolút világi ünnep. És mint ilyen, a 20. század elején kezdték ünnepelni az anyák napja párjaként. Az apaság, a szülői szerep tisztelete ez a nap. Ami pedig az eredetét illeti:
1908. július 5-én Grace Golden Clayton javasolta a napot azoknak a férfiaknak a tiszteletére, akik Nyugat-Virginiában a monongah-i bányakatasztrófában vesztették életüket. Ezt azonban még nem ismerték el.

Sonora Smart Dodd az, akit az ünnep alapítójának tekintenek. Apja, polgárháborús veterán volt, aki egyedülálló szülőként nevelte fel kilenc gyermekét (a legkisebb újszülött volt, a legnagyobb 9 éves) második felesége halálát követően. Miközben Sonora egy egyházi prédikációt hallgatott az újonnan elismert anyák napjáról, úgy érezte, hogy az apáknak is szükségük lenne elismerésre.
Felkereste a helyi Miniszteri Szövetséget és saját édesapja születésnapját (június 5.) javasolta. Ebből lett végül június 3. vasárnapja. Az első apák napját 1910. június 19-én tartották.
Az ünnepet később pedig Richard Nixon elnök ismerte el 1972-ben.

Vannak országok, ahol hivatalosan elismert munkaszüneti nap.
Az utóbbi években persze a kereskedelem ezt az ünnepet is kihasználja: ilyenkor főleg a műszaki cikkek és szerszámok iránti kereslet növekszik. És persze jellemzőek a családi programok, az üdvözlőlapok és mindenféle pasis kütyük ajándékozása.

Father's Day

Boldog Apák napját minden Apukának, aki olvassa a blogunkat! 😀 👨🥰👨‍👧‍👦
(Azoknak is, akik nem!)


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő