Az első Meki

6/12/2022

Ma vasárnap van, de Csibi ma is dolgozik, szóval nem tudom, mi fog a mai napba még beleférni. Azt mondta, csak délelőtt lesz, de már negyed 1… Szóval nem tudom, mire lehet számítani így, de majd jövünk a folytatással.

Végülis 3 óra körül ért haza Csibi, így be tudtunk iktatni egy rövid kis programot.
Ezúttal a közeli San Bernardino városába mentünk.
Itt található ugyanis az első eredeti McDonald’s Múzeum.

First Original McDonald's Museum - San Bernardino, CA

A McDonald fivérek 1937-ben nyitották meg első éttermüket a Monrovia repülőtér mellett. Ez egy apró nyolcszögletű épület volt, amelyet informálisan The Airdrome-nak hívtak. Ezt a nyolcszögletű épületet 1940-ben a kaliforniai San Bernardino államban található 1398 North E Street-be költöztették át. Eredetileg 25 tételes étlappal rendelkeztek, ahol például barbecue, marha- és sertés szendvics is szerepeltek. És bár a testvérek nagyon gyorsan meggazdagodtak, úgy érezték, hogy nehéz koordinálni egy ilyen sok ételt futtató éttermet. Miután tételenként tanulmányozták az eladásokat, nagyon hamar kiderült, hogy a hamburger a legkelendőbb termék a maga 80%-ával. Ezért 1948-ban három hónapra bezárták éttermüket, majd decemberben újranyitották hamburger-standként, ahol hamburgert, burgonya chipset és narancslevet árultak; a következő évben pedig a sült krumpli és a Coca-Cola került fel az étlapra. Ez az egyszerűsített étlap és a gyors elkészítés lehetővé tette számukra, hogy 15 centért, vagyis körülbelül feleannyiért áruljanak hamburgert, mint egy másik étteremben. Az étterem nagyon sikeres volt, és a testvérek 1953-ban kezdték el a franchise értékesítést.

First Original McDonald's Museum - San Bernardino, CA

A múzeum tele van minden de mindenféle mekis ereklyével. Vannak korabeli menük, happy meal figurák, a különböző országokban kapható sajátos mekis cuccok. Megtaláltuk a magyar “részleget” is. Nem túl sok magyar cucc van a többi országhoz képest, de azért van ez meg az.
A bácsi mindenkitől megkérdezi, honnan jött, hogy egyenesen oda irányítsa, ahol a saját országod ereklyéit láthatod. De mivel mi először azt mondtuk, hogy Charlotte-ból jöttünk, így mi magunk találtuk meg. A bácsinak nagyon megtetszett Csibi fényképezője, ezért ők erről kezdtek el beszélgetni. (Szerintem a fényképező miatt szóltak hozzánk eddig a legtöbbet itt Amerikában. Legalább 20 ilyen sztorink van. 😀
De ahogy ott sétálgattunk, nagyon érdekes volt, mert jöttek éppen Japánból, Ausztráliából és Brazíliából is. (De nem volt tömeg amúgy semennyire.)

First Original McDonald's Museum - San Bernardino, CA

Ki van írva, de el is mondják, hogy nyugodtan fotózz és videózz. Nekünk nem kellett kétszer mondani.
Korabeli poharak, fritőz, egyenruhák, játékok, fotók hírességekről, akik a Mekiben dolgoztak egy ideig, stb. Szóval minden is van!

Miután mindent körbejártunk, mondtuk a bácsinak, hogy honnan származunk, kérdezte, hogy megtaláltuk-e. Mondta, hogy Közép-/ Kelet-Európából nem túl sok turista érkezik ide a múzeumba. De mostanában oroszok sem jönnek. Hm… 🤔

Ezt követően még kint is körbejártuk az épületet, ugyanis itt van a legrészletesebb graffiti körbe az épület körül, amit valaha láttunk.

First Original McDonald's Museum - San Bernardino, CA

Az udvaron van még néhány korabeli játék, szóval ez megint felért egy időutazással.
Ja, ezt még nem mondtam, de ingyenes a látogatás!

A térkép szerint innen pár percnyire van egy Route 66-os múzeum is, de azt sajnos bezárták. Két távolabbi városban van, de oda most nem tudtunk elmenni, mert már késő lett és zárva is lettek volna.
Viszont az ittenit elmentünk megnézni legalább kívülről. Kár, hogy bezárt.

Route 66 Museum closed - San Bernardino, CA

Utána visszaindultunk Redlands-ba, ami kb. 15 perces út.
A közelben van egy akkora bevásárlóközpont, amit felfogni is nehéz. De ne egy otthoni plázát képzeljetek el, hanem inkább olyat, mint az outletek. Nem egy nagy épület, hanem óriási területen rengeteg sok üzlet található.
Betértünk ide, mert szerettünk volna valami sapkát/kalapot szerezni a forró nap elleni védekezésül. Három helyen voltunk, de persze semmit se találtunk. 😄 Aztán bementünk még a Targetbe vásárolni néhány dolgot. Mióta Amerikában élünk itt láttunk először normális alkoholt a boltban. (Alapvetően csak sört és bort meg néhány egyszerűbb dolgot lehet kapni, ha valaki töményebbet keres, annak a likőr boltba kell menni. 😄) Mi nem igazán iszunk, így nem jártunk még ilyen helyen. Ezt is csak azért említem, mert tényleg fura volt, hogy van whisky, baileys, rum meg mindenféle itóka.

Jim Beam - Taget - Redlands, CA

Elég hosszú ideig tartott innen kiverekedni magunkat, nagyon lassan lehet csak haladni, mert a gyalogosok vidáman ugrálnak ki a kocsik elé. Van egy csomó gyalogos út, de nem csak ott lépnek le az autók elé. Mi nagyon lassan mentünk, azt egy csávó a tilosban lelépett az útra (tök messze volt tőlünk), de még neki állt feljebb, ott mutogatott, mint valami igazi hülye. (Mert hát az is volt!)

Utána pedig Csibi mondta, hogy megmutatja, hol az irodája. Mondjuk arra nem annyira tudtam koncentrálni, ugyanis nemhogy kétoldalt, hanem az elválasztó sávban is óriási pálmák magasodtak, ameddig csak a szem ellát…
Szóval ott a céges negyedben kőröztünk egy párat (szerencsére vasárnap este alig volt autós forgalom…) Brutális. Csodás látvány!

Redlands, CA

Aztán hazajöttünk.
Na itt a parkolóban volt a következő hülye… Szemből jött egy autó, mi megálltunk, indexeltünk, mert be akartunk tolatni egy helyre. Erre képzeljétek, a csávó fogta és beállt arra a helyre, ahova mi akartunk állni.
Azt nem tudom, hogy egyáltalán látott-e minket, vagy annyira el van foglalva magával mindenki, hogy még csak észre se veszi magát (nemhogy minket)… Egymás után két ilyen bunkót sikerült kifogni. 😄
Na mindegy, ilyen is van! (Már majdnem készen van a poszt arról, hogy mi NEM tetszik nekünk az itteni életben… Lehet ennek a két bunkónak helye lesz még benne. 😄)

Estére sajnos elkezdett fájni a torkom. 😔 Úgy tűnik, hogy egész egyszerűen tényleg nem bírom a légkondit. Valójában már a reptéren, aztán a repülőn is fáztam, itt meg ugyebár mindenhol baromi hidegre hűtik a helyeket. 40 fokból bemész a 20 fokba. Kicsit (nem kicsit) kontrasztos.
Van nálam egyetlen vékony hosszú ujjú. Mert hát ugye 40 fokba csak nem hozok 5 pulcsit.
És tiszta nevetséges, de ha kilépek a szobából, muszáj vinnem magammal. A boltokban, de a szálloda területén is szó szerint hideg van. Szóval vettünk teát, meg cukorkát. Remélem, segítenek majd valamit.

További képek


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő