Hosszú hétvége Charlestonban, 3. rész

5/29/2022

Hirtelen ötlettől vezérelve mondtam Csibinek, hogy szerintem azért csak meg kéne nézni Charleston belvárosát, legalább az ananászos kutat - alkudoztam.
Na akkor újratervezés.
Itt emlékeztünk rá, hogy hol parkoltunk három éve, de most végülis nem pont ott, hanem két utcával arrébb egy parkolóházban sikerült megállni. Félóránként 1 USD volt a parkolás díja.
Olyan jó helyen sikerült megállni, hogy kisétáltunk és pont az ananászos szökőkúthoz érkeztünk.

Pineapple Fountain - Charleston, SC

Az ananász a vendégszeretet szimbóluma Charlestonban. Viszont az ananász itt nem is őshonos.
Dél-Amerikából érkezett ide, a Karib-tengeren keresztül, mivel Charleston fontos kikötőváros volt annak idején.
A közhiedelem szerint egyébként a tengerészek azzal jelezték, hogy épségben hazaértek, hogy felszúrtak egy ananászt a kerítésre.
Ugyanakkor egy meghívás is volt, hogy térj be enni vagy inni, miközben utazási sztorikat mesélnek.
Ezenfelül pedig a luxust is szimbolizálta, hiszen nehéz volt beszerezni, hosszú ideig tartott, mire kinőttek és gyakran meg is romlott, mielőtt elérte volna Dél-Karolina partjait.
Ma már nem szúrják kerítésre, de továbbra is megtalálható az étlapokon, ékszereken vagy kapudíszként is és persze a park ananászos szökőkútján is.
Ami számunkra meglepő volt, hogy nagyon sok gyerek (és felnőttek is) pancsoltak a vizében… 3 éve nem volt még ilyen. Van itt egy másik nagy szökőkút is, annál inkább jellemző volt, hogy a gyerekek a vízben futkorásznak. Mondjuk ez most nem annyira látványos, mert közvetlen mellette sajnos építkezés zajlik.

Fountain at north entrance of Waterfront Park - Charleston, SC

Ezúttal átsétáltunk a parkon (3 éve kimentünk a mólóra és aztán a víz mellett haladva sétáltunk majd bekeveredtünk a házak közé, amely felért egy igazi időutazással.)
Most a parkon mentünk át, aztán elindultunk a házak között egy kicsit. A Rainbow Row 13 színes történelmi ház neve. Igazi karibi hangulatot idéz ránézésre. Ez nagyon jellegzetes. Persze ehhez is fűződik legenda. Az egyik szerint azért festették a házakat különféle pasztell színűre, hogy a részeg tengerészek könnyebben hazataláljanak. Mások pedig úgy vélik, hogy a kereskedők a színek segítségével jelezték, milyen termékeket árulnak.

Rainbow Row - Charleston, SC

Mindenesetre nagyon hangulatos.
Ekkor már elég fáradtak voltunk (meg éhesek is).
Viszont mindketten emlékeztünk arra, hogy van itt egy sétány, a víz mellett, amin 3 éve végigsétáltunk.
Csibi megkereste, sőt mondta, hogy van egy nagy park a sétány végén (oda 3 éve nem mentünk el).
Na hát akkor, ha már itt vagyunk, ugyebár…
Visszafordultunk (mert persze már nagyon nem arra voltunk arccal) és elmentünk a sétányra (The Battery). Balra a víz (ez itt az Ashley folyó) jobbról pedig magasra nőtt virágok borítják. Nagyon hangulatos egyébként.
Aztán odaértünk a White Point Garden-hez, mely a történelmi belváros szívében fekszik. Ez egy park polgárháborús emlékművekkel, ágyúkkal.

White Point Garden - Charleston, SC

Mindenhol vannak padok, a víznél is. Beszéltük, hogy milyen jó lehet munka után kimenni és elüldögélni ott a vízparton.
Ha elköltöznénk Charlotte-ból, Charleston az esélyesek nyugalmával indulhatna számunkra.

Na, dehát innen ugye még vissza kellett verekedni magunkat a kiindulási ponthoz.
3 évvel ezelőtt egy ír pubban ebédeltünk, ami arról nevezetes, hogy mindenhol egy dollárosok díszítik a falait. A neten néztünk más kajáldákat, de kb. ilyen luxus éttermeket találtunk. Nagyjából szerintem olyan elcsigázottak voltunk, hogy olyan helyre be se engedtek volna minket. Így aztán úgy tűnt, hogy egy újabb állomása lesz a nosztalgia túrának, mert ismét a Griffon nevű ír pubot választottuk.
Meg is találtuk, abszolút teltház volt, elsőre úgy tűnt, hogy le sem tudunk ülni, annyian voltak. Már gondolkodtunk, hogy megkérdezzük, lehet-e elvitelre rendelni. Itt Amerikában a legtöbb helyen meg kell várni, hogy az asztalhoz kísérjenek, de itt mehetsz magad is, ha van asztal.
Szerencsére, voltak akik addig helyezkedtek, hogy egy asztalhoz tudjanak ülni, hogy felszabadult egy hely és mi gyorsan le is csaptunk rá.

The Griffon - Charleston, SC

Végülis én csak egy Caesar-salátát kértem meg mozzarella sticks-et Csibi pedig Southwestern Chicken Salad nevű csirkés salátát.
Ilyenkor zéró kólát szoktunk kérni, mindig figyelni kell, hogy szóljunk, hogy jég nélkül. Viszont sok helyen nincs zéró kóla, csak Diet Coke. Na ezzel viszont vigyázni kell, mert én mindig úgy érzem, mintha valami mosószert innék. Ezek szerintem gépi cuccok és valahogy olyan fura mellékíze van. Szóval mondtam is, hogy többet tutira nem kérünk olyat! 😀

Miután végeztünk, visszamentünk az autóhoz és szerencsére 10-12 perc alatt már a szállodába is értünk. Gyakorlatilag csak át kellett menni a hídon és már ott is voltunk.
Itt aztán még szereztünk egy kávét, aztán letusoltunk, mert persze volt még programunk.

Immár kicsit felfrissülve irány a Mount Pleasant Pier. 3 évvel ezelőtt, amikor itt jártunk, akkor valahova elindultunk és eltévedtünk, így kerültünk ide.
Ez a hely most a szállodától 3 percnyire a híd lábánál található. De persze csak autóval lehet megközelíteni.
Szóval odagurultunk autóval - igyekeztünk úgy menni, hogy ne maradjunk le a naplementéről!
Ez egy 380 méter hosszú móló, ahol fedett pavilon van, mely egész évben rendezvényeknek ad otthont.
Van egy csomó hinta, piknikasztal és hintaszék, lehet horgászni és persze van egy ajándékbolt is (meg nagyon patika nyilvános vécé!).

Mount Pleasant Pier - Charleston, SC

Kisétáltunk egészen a móló végére, ahonnan csodás volt a naplemente. Egy felhő ugyan közbejött, de még felette, aztán pedig alatta is nagyon szép volt a látvány.
Ezt követően már tényleg csak a szállásra mentünk vissza.

5/30/2022

Hétfőre pedig ugye ott volt még a másik ültetvény, de lemondtunk róla. Helyette visszamentünk még egyszer Sullivan’s Island-re az óceánhoz.
Leraktuk az autót a hortenziás házzal szemben, ahol tegnapelőtt is parkoltunk.
Egy pasi éppen a pálmákat locsolta a háza előtt. Kedvesen köszönt nekünk.
Tudtuk, hogy itt van egy világítótorony, úgyhogy abba az irányba haladtunk és ismét tátott szájjal néztük a tengerparti vityillókat.
Akkora terasza van némelyiknek, mint az otthoni lakásunk (vagy nagyobb…) Egyszerűen döbbenetesek! Én ezeket bármeddig tudnám nézegetni! (Legszívesebben be is mennék némelyikbe, hogy milyen belülről!)

Sullivan’s Island - Charleston, SC

Na, mire kiértünk a partra, már kb. 5-ször vert le minket a víz, annyira meleg volt megint.
De az óceán partján szerencsére volt egy kis szél, ami enyhítette a meleget. Nagyon sokan voltak a parton (legutóbb mikor itt jártunk (3 éve) alig volt ember). Most nagyon sokan strandoltak!!

Sullivan’s Island - Charleston, SC

Megbeszéltük, hogy ezután viszont elindulunk haza, mert 3 óra az út, nem baj, ha nem este érünk haza, hiszen kedden már munka van megint.
Visszasétáltunk az autóhoz, ahol a pasi még mindig kint tevékenykedett a kertben, ahogy közel értünk hozzá, kedvesen érdeklődött, hogy hol voltunk, mit csináltunk. Ezen még mindig meg tudunk lepődni!

Tudtuk, hogy itthon majd főzni is kell valamit, ezért ott bementünk abba a boltba, ahol két nappal ezelőtt jártunk. Emlékeztek a pékárus bácsira??? Olyan kedvesen integetett nekünk, mintha országos barátok lennénk. Tök durva, hogy emlékezett ránk.
Aztán meg a pénztáros srác kérdezte, hogy mi a tervünk a mai napra, mondtuk neki, hogy megyünk haza sajnos. Kérdezte, honnan jöttünk, stb, stb…
Most már 4. éve lakunk itt és egyszerűen még mindig elámulunk ezeken a dolgokon. (De erről már készül egy poszt, szóval erről majd máskor!!)

Ezúttal az autópályát választottuk hazafelé.
Meglepően jól lehetett haladni szinte végig. Két helyen volt dugó, az egyik helyen volt is egy kis riadalom, mert előttünk olyan hirtelen fékezett valaki, meg láttuk is, hogy “kicsapódott” egy autó, de nem lett baja vagy ilyesmi, csak szerintünk ő is nagyot fékezett.
Mögöttünk pedig pont egy rohadt nagy kamion jött (itt a kamionok nem mennek lassabban, mint mások, sőt bármelyik sávot használhatják és rendre mindenkit leelőznek, olyan tempóval mennek…)
Na, egy ilyen jött mögöttünk. Én kb. hangosan imádkoztam, hogy nehogy belénk jöjjön, amilyen hirtelen megálltunk előtte.

Aztán szerencsére nem lett baj, még az is lehet, hogy jó, hogy pont ő volt mögöttünk. Ez már nem fog kiderülni, de szerencsére senkinek nem lett semmi baja és ezt a kis incidenst leszámítva, utána viszonylag nyugodtan jutottunk el Charlotte-ig! 😀

Azt nem állítom, hogy pihentető vagy nyugis hétvégénk volt, viszont cserébe nagyon tartalmas és ismét szuper élményekkel gazdagodtunk! A nosztalgia túrából egy dolog kimaradt, ahova szívesen visszamentem volna, de a blogon fent van, szóval tudtok róla olvasni: Hampton Park.
Nem baj, ha marad okunk visszatérni.
Charlestonba nagyon könnyű beleszeretni!
Ha erre jártok, semmiképp se hagyjátok ki!

További képek

Pineapple Fountain - Charleston, SC
Pineapple Fountain - Charleston, SC
Charleston, SC
Joe Riley Waterfront Park - Charleston, SC
Joe Riley Waterfront Park - Charleston, SC
Joe Riley Waterfront Park - Charleston, SC
Charleston, SC
Rainbow Row - Charleston, SC
Hazel Parker Playground - Charleston, SC
Charleston, SC
Charleston, SC
Charleston, SC
Charleston, SC
The Battery - Charleston, SC
White Point Garden - Charleston, SC
White Point Garden - Charleston, SC
White Point Garden - Charleston, SC
White Point Garden / The Battery - Charleston, SC
White Point Garden - Charleston, SC
Pineapple Fountain - Charleston, SC
The Griffon - Charleston, SC
The Griffon - Charleston, SC
Mount Pleasant Memorial Waterfront Park - Mount Pleasant, SC
Mount Pleasant Memorial Waterfront Park - Mount Pleasant, SC
Mount Pleasant Pier - Mount Pleasant, SC
Mount Pleasant Pier - Mount Pleasant, SC
Mount Pleasant Pier - Mount Pleasant, SC
Mount Pleasant Pier - Mount Pleasant, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC
Sullivan’s Island, SC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő