Memorial Day

Sy @ 2022-05-29 | 1 perc |

Az emlékezet napja vagyis a Memorial Day (eredeti nevén: Decoration Day) a kevés nemzeti ünnepek egyike az USA-ban. Ezen a napon azokra emlékeznek, akik az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálat közben vesztették életüket.
Május utolsó hétfőjén ünneplik.
Nem hivatalosan a nyári szezon kezdete is az ünnep, mely egészen a munka ünnepéig (ami itt szeptember első hétfője) tart.

Memorial Day - Staybridge Suites - Mount Pleasant, SC

Az ünnep eredete az amerikai polgárháború utáni évekig nyúlik vissza és azzal kezdődött, hogy a katonai temetőket tavasszal szépen kitakarították és feldíszítették (gondolom, innen ered az eredeti neve is).
Az első ünnepség 1868. május 30-án volt az Arlingtoni Nemzeti Temetőben, ahol kb. 5000 ember jelent meg, akik virágokkal és zászlókkal díszítették a sírokat.
Nagyon sok város tartja úgy, hogy tőlük ered.

Memorial Day - Publix - Mount Pleasant, SC

Az ünnep tehát a polgárháborúban elesettekre való emlékezés volt, azonban az első világháború óta kibővült a jelentése és onnan kezdve minden szolgálat közben elhunyt amerikai katonára emlékeznek.

Memorial Day - Publix - Mount Pleasant, SC

További két (nem hivatalos) ünnepnap is van azok tiszteletére, akik az Egyesült Államok hadseregében szolgáltak vagy szolgálnak.
Az egyik a fegyveres erők napja (Armed Forces Day), május elején, a másik pedig a veteránok napja (Veterans Day) november 11-én.

Memorial Day - Magnolia Plantation and Gardens - Charleston, SC

A Memorial Day-t a kongresszus 1971-ben nemzeti ünneppé nyilvánította és ekkor helyezték át május utolsó hétfőjére, mely munkaszüneti nap.
Azzal, hogy háromnapos hétvége lett belőle, kicsit háttérbe szorult magának az ünnepnek a lényege, ezért 2000-ben a kongresszus elfogadta az emlékezés pillanatáról szóló törvényt, melyben arra kérték az embereket, hogy délután 3 órakor álljanak meg egy pillanatra és emlékezzenek…

Memorial Day - Mount Pleasant, SC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő