Hajózás: pro és kontra

Messziről fogok indulni és sok mindent szeretnék most ide venni, igyekszem összeszedni a gondolataimat.
De mindenek előtt: cruise-olni jó!! Mi ugyan még nem vagyunk rutinos cruise-olók, de e csekély tapasztalat birtokában is úgy gondoljuk, hogy jó dolog.

Persze vannak, akik ezzel nem értenek egyet. Mikor először voltunk ilyen hajón és tettem fel pár fotót az egyik utazós csoportba a fb-on, azonnal jöttek a negatív kommentek, hogy mennyire gáz és környezetszennyező dolog ez…
Szerintem pedig ami még ennél is nagyobb gáz, az a képmutató viselkedés, ami ezt a világot jellemzi.
Pláne egy utazós csoportban.
Lassan már ott tartunk, hogy ha valaki elmegy egy állatkertbe, akkor állatkínzó szemétláda.
Túlságosan szélsőségesen nyilvánítanak az emberek véleményt, ráadásul sokszor tök meggondolatlanul. Vagy adott esetben anélkül, hogy magába nézne az illető.

Természetesen a környezetszennyezéssel mi sem értünk egyet. Mindent meg is teszünk, ami tőlünk telik: szelektíven gyűjtjük a szemetet, nem pazarolunk se a vízzel, se az árammal, se az étellel, minimális húst eszünk (és egyre kevesebbet), a boltba is viszünk magunkkal saját szatyrot az esetek többségében, nem szemetelünk és további számtalan apró dolgot teszünk, amivel próbáljuk a saját lehetőségeinken belül ezt a csodás bolygót védeni.

Mivel a környezetszennyezés a legnagyobb érv a hajós utazások ellen, ezért én most beleástam magam ebbe a témába és annak is utánajártam, hogy a hajóstársaságok mit tesznek a fenntarthatóság jegyében. Ugyanis sokkal többet, mint azt gondolnánk.
A hajón is találkoztunk jó néhány megoldással, viszont direkt utána is olvastam, hogy például a Celebrity (és a Royal Caribbean) mit tesz(nek) a környezet érdekében.

A Celebrity-nél azt vallják, hogy bolygónk fenntarthatósága a tiszta tengerektől és a tiszta levegőtől függ, ezért is elkötelezettek e témában.
Törekszenek az alternatív üzemanyagok használatának előmozdítására.
Az új generációs hajók már 20%-kal csökkentik az üzemanyag-fogyasztást.
Azon is dolgoznak, hogy a flotta teljes egészére értve elérjék a hulladék mentességet. Jelenleg a hulladék 85%-át újrahasznosítják. Ehhez korszerű létesítményekkel rendelkeznek.
A hajón például a vizet újrahasznosított palackokban kaptuk, nem műanyag palackok voltak, hanem alumínium dobozos vizes palackok. A műanyag szívószálakat 2019-ben megszüntették, azóta csak papír szívószálakat lehet találni ill. újrahasznosított műnyagból készültet.

Celebrity Equinox

A parti áramellátás lehetővé teszi a hajók számára, hogy a kikötői kibocsátást közel nullára csökkentsék, ha csatlakozási lehetőséggel rendelkező kikötőben tartózkodnak. Ezáltal a kikötőben tartózkodó hajó az üzemanyag elégetése helyett a helyi elektromos hálózatból származó energiát használja. A jövőben minden új Celebrity hajó fel lesz szerelve a parti áramellátással.

A világítást illetően hosszabb élettartamú LED-lámpákat használnak, amelyek 80%-kal kevesebb energiát igényelnek, 50%-kal kevesebb hőt termelnek, csökkentik az energiafogyasztást és hosszabb ideig is tartanak.

2008-ban indult útjára az első olyan hajójuk, melynek fedélzetén napenergia-technológiát alkalmaztak. Ezek is segítik csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagokból származó energiafogyasztást.

Nagy hatékonyságú készülékekkel van felszerelve a hajó, annak érdekében, hogy minimalizálják az éghajlatváltozásra gyakorolt hatást és csökkentsék az energiaterhelést. Emellett speciális üvegezésű ablakfóliát alkalmaznak, amelyek megakadályozzák a napfény hőjének behatolását.
A hajótest burkolatbevonata új szilikonfestékkel készül, mely innovatív és környezetbarát, ugyanis a simább hajótest kialakításával csökkenthető a vízen való áthaladáshoz szükséges energia mennyisége. A hajókon a kereskedelemben kapható legmodernebb és leghatékonyabb légkondicionáló berendezések működnek.

Az egész flottában fejlett szennyvíztisztító rendszereket telepítettek. Ezeket úgy tervezték, hogy megtisztítsák a hajókon keletkező szennyvizet és olyan tiszta vizet hozzanak létre, amely világszerte meghaladja a hajók szennyvízkibocsátási szabványait. A hajón lévő friss víz 90%-át ők maguk állítják elő.

Ami számomra meglepő (pozitívan meglepő) volt, hogy szoros együttműködésben dolgoznak a WWF (World Wildlife Fund) nevű természetvédelmi szervezettel! A Celebrity Cruises támogatja a WWF-et a kiválasztott hajóutakon kapható termékek értékesítésével. Az ebből származó nettó bevétel 100%-a a WWF globális óceánvédelmi munkáját segíti.

Kb. 30 évvel ezelőtt indították el a “Save the Waves” (Mentsük meg a hullámokat) elnevezésű programot az óceánok védelme érdekében.
A hajón naponta kétszer van takarítás, de elvileg lehet kérni a csökkentett takarítási szolgáltatást ezzel is hozzájárulva az energiamegtakarításhoz.
Sajnos mi ezt nem tudtuk a hajón, mert biztos hogy éltünk volna vele. Általában a szállodákban sem szoktuk kérni a mindennapi takarítást.

És végül de nem utolsó sorban - az élménybeszámolós posztok között említettük, hogy a Celebrity újdonságként a Galápagos szigetekre is fog indítani hajóutat. Ennek a programját teljes egészében a Galápagosi Nemzeti Parkkal együttműködve hozták létre.
Ez az út szigorú környezetvédelmi irányelveket követ és a túravezetők is a Galápagos Nemzeti Park által tanúsított túravezetők. Ezenfelül létrehozták a Galápagos Alapot is, mely tulajdonképpen a vendégek adományaira támaszkodik. Ez évente kb. 150 000 dollárt jelent és kifejezetten a Galápagos-szigeteken működő jótékonysági szervezetek javára fordítják.

Ráadásul amikor hurrikán sújtotta a karibi szigeteket, akkor elsők között mentek segíteni (ezt mondjuk kifejezetten a Royal Caribbean hajóiról tudom, de számomra ez is nagyon szimpatikus cselekedet volt).

Egy szó mint száz, én tudom, hogy még ez sem minden és még így is szennyezik a környezetet, de én azt gondolom, hogy mégis elkötelezetten tesznek érte. Amit számos ipari / és nem ipari cég negyed ennyire sem mondhat el magáról.

Az a véleményem, hogy ameddig a politikusok és celebek magángéppel repkednek a magánszigeteikre, addig nem nagyon van miről beszélni.
Ezek a hajók nélkülünk is ugyanúgy elindulnak, miért nekünk kellene erről IS lemondani?!

Nem mellesleg épp a minap láttam egy fotót, többször is szembejött velem, hogy csúcsnapokon napi 20 000 repülőgép tartózkodik egyszerre a levegőben. A repülők és az autók pont ugyanúgy szennyezik a levegőt, sajnos. És ezen sem tudunk változtatni, mert ameddig a pénz uralja ezt a világot, ez már csak így fog maradni.
Akkor is, ha mondjuk nem értünk egyet vele, vagy nekünk sem tetszik.
Így aztán, ha tetszik ez másoknak, ha nem, nem fogjuk magunkat rosszul érezni amiatt, mert x évente elmegyünk egy hajóútra. Egész gyerekkorunkban nélkülöztünk, a szüleink sem voltak gazdagok, soha nem utaztak nagyjából sehova és így persze mi sem. Szóval úgy gondolom, hogy nem szükséges szégyenkeznünk emiatt.

De nézzünk meg más szempontokat is, a környezetszennyezés mellett gyakran hallani, hogy a személyzet tagjai nem részesülnek jó bánásmódban. Erről nyilván nem tudunk hitelesen nyilatkozni, de azt el tudjuk mondani, hogy ezen a hajóúton mi például örömmel konstatáltuk, hogy a személyzet tagjai ugyanott az étteremben velünk együtt ettek. Nem csak a menedzserek, hanem az éttermi személyzet is! Sőt, a bahamai kiránduláson azt is láttuk, hogy csomóan “kimenőt” kaptak és ugyanúgy leszálltak a hajóról kirándulni vagy éppen csak strandolni.
Számunkra ez mindenképpen pozitív dolog.

A személyzet nagyon nemzetközi. Többségük szegény országból származó munkaerő.
A legtöbben szerintünk a Fülöp-szigetekről jöttek. De sokan voltak Indiából, Brazíliából is. És ha mondjuk nem is a legjobbak a körülmények, úgy hiszem, hogy talán még így is jobbak lehetnek, mint azokban az országokban, ahonnan származnak. Legalább szerencsét próbálnak, ami szerintem abszolút értékelendő. Ráadásul ezen a hajón többször is elhangzott, hogy majd a hajóút után ki kell tölteni egy kérdőívet és mindenképpen nevezzük meg a személyzetnek azt a tagját / tagjait, akiket bármi miatt kiemelnénk, mert ez alapján (is) biztosítják számukra az előrelépési lehetőséget.
Sajnos túl sok ember nevét nem sikerült megjegyeznünk, mert bár van kitűzőjük, valahogy “cikinek” tűnt, azt bámulni… De azért jó pár nevet felírtunk a listára.

És akkor egy újabb ponthoz érkeztünk, ami szerintem ismét a hajóutak mellett szól: hány embernek adnak munkát közvetlenül és közvetetten.
Csak ennek a hajónak a személyzete több mint ezer fő. A kikötőkben is rengeteg ember számára biztosítanak munkát, ahogy a fő terminálon is. A különböző helyszíneken: utazási szolgáltatóknak, idegenvezetőknek, sofőröknek.

És nem csak gazdag célpontok vannak, csomó olyan sziget / ország van, amely alapvetően a turizmusból él és igenis szükségük van a turisták pénzére. 2018-ban St. Thomason az idegenvezetőnk pl. arra kért minket , hogy szóljunk másoknak is, hogy a sziget megnyitott a hurrikán okozta pusztítás után és nagyon várják a turistákat. Vagy például a mostani utunk során Mexikóban is ez volt a helyzet. A COVID még a gazdag szigeteket is megtépázta, ott is elhangzott, hogy nehezen viselték, hát még a szegényebb szigetek. Szóval tetszik nem tetszik, de a turisták otthagyott pénze igenis óriási segítség az itt élő embereknek. Ha megfordítom nekem lehet az is ellenszenves lenne, hogy a turistákra csak mint pénztárcára tekintenek. (Nemrég olvastam, hogy Balin például abszolút ilyen irányba ment el a turizmus.)
Az arany középutat egyébként talán a legnehezebb megtalálni.

A hajók kapacitásától függően 3000, 4000 de akár 5000 ember is utazik egy-egy ilyen hajón. Szerintem pozitívum, hogy több helyen is kikötnek a hajók, így ez a sok utas nem repülővel megy minden egyes helyre, hanem “egyben” letudja az utazást.
(Mert ha már környezetszennyezés, nyilván olyan turisták is vannak, akik minden egyes szigetre külön utaznak el.)

Lássunk további konkrét érveket a hajós utak mellett.

Lehet ismerkedni.
Tök mindegy, hogy az ember egyedülállóként, párban vagy a családjával utazik, ezek az utazások remek lehetőséget kínálnak arra, hogy új embereket ismerjünk meg.
Nemrég olvastam egy hajós csoportban, hogy két kisfiú nagyon összebarátkozott a hajón és most az internet segítségével próbálják egymást felkutatni. Nagyon cuki sztori.
Mi nem vagyunk annyira barátkozósak, de hozzánk is nagyon sokan jöttek oda beszélgetni és itt is azt láttuk, ahol máshol is szoktuk, hogy idegenek iszonyú hamar barátkoznak össze, de legalábbis kezdenek egymással társalgásba.

A következő pont egyben hátrány is. 😄 Ez ugyanis nem más, mint a kaja. Az étkezés abszolút középpontban van egy ilyen hajón, hiszen nagyon sokféle étterem van és all inclusive, így gyakorlatilag egész nap is lehet enni.
Óriási a választék, általában nemzetközi a kínálat, így lehetőséget nyújt, hogy új ételeket kóstoljunk meg különböző kultúrákból.
Itt azonban ismét egy nagyon fontos dolog: mi mindig nagyon figyelünk, hogy csak annyit szedjünk a tányérunkra, amennyit meg is eszünk, hogy ne pazaroljunk! Igyekszünk sokféle dolgot megkóstolni, de inkább mindenből csak egy pici falatot.
És hát ugye a hátrány: gyorsan felszalad néhány plusz kiló egy-egy ilyen hajóút után. Szerintem mi nem ettünk kifejezetten sokat, de biztos, hogy többet ettünk, mint amennyit itthon szoktunk. Rendes ételből szerencsére nagyon sok salátát ettünk, viszont a sütik (sajnos) nagyon csábítóak voltak. Sokfélét próbáltunk ki, de ezek csak ilyen pici falatkák, viszont mi legalább még azokat is elfeleztük.

A következő pro-érvünk nagyon banális lehet, de ez a hajóról való kilátás. Egész egyszerűen lélegzetelállító a végtelen óceán, a változó színeivel és a varázslatos naplementékkel.

Számunkra az is mellette szól, hogy egy utazás során több helyre is ellátogathatunk. Ez persze ismét hátrány is egyben, ugyanis az idő rövidsége miatt nem lehet egy helyet jól megismerni. Nekünk most például a Nagy-Kajmán szigeten volt konkrétan az a “problémánk”, hogy két programra is szívesen elmentünk volna, de ez ugye lehetetlen. Arra viszont jó, hogy az ember szerezzen egy benyomást, mely alapján lehet hogy utána csak arra az egy adott helyre szeretne visszautazni mondjuk egy hétre.
Nekem például a Karib-szigetek kislánykorom óta volt az álmom. Soha nem gondoltam volna, hogy sikerülni fog megvalósítani. De nagyon boldog vagyok, hogy néhány szigetre már sikerült eljutnom. És fogalmam sincs honnan jött ez, miért akartam ennyire eljutni ide, de tudom, hogy állandóan a térképet bújtam és tudtam, hogy egyszerűen muszáj lesz eljutnom ezekre a helyekre. És mindegyik varázslatos is volt eddig!!

Van, aki számára a kikötők és az ott található shoppingolási lehetőség is nagyon fontos. Számunkra ez amúgy semennyire. Nem szoktunk felesleges dolgokat összevásárolni.

Viszont az biztos, hogy ez teljesen más élmény, mint szimplán elutazni valahova. Maga a hajózás is óriási élmény és mivel rengeteg rendezvény, program és szórakozási / étkezési lehetőség van egy ilyen hajón, ezért ezek felülmúlják a szárazföldi üdülőhelyeket. Egy hét alatt annyi élményt gyűjtesz, hogy befogadni is nehéz. Szerintem nagyon jó, hogy valami teljesen újat lehet megtapasztalni minden alkalommal.
A seaday sem unalmas soha, hiszen a fent említett programok miatt azon nincs is ideje az embernek elgondolkodni, hogy tulajdonképpen az óceán közepén van.

Továbbá a személyzet tagjai is részét képezik az élménynek, engem lenyűgöz az az összhang és munka, ami a háttérben zajlik. Kicsit sajnálom, hogy ezúttal nem álltunk le senkivel sem komolyabban beszélgetni, valahogy most nem kerültünk gyakran ugyanahhoz a személyzethez. Én nagyon szeretek helyiekkel vagy így a személyzet tagjaival beszélgetni, mert nagyon érdekelnek az egyéni sorsok, vagy hogy tőlük a helyi kultúráról is többet lehet megtudni. De ez most sajnos kimaradt.
De a személyzet munkája egyébként szerintem tényleg óriási. Konkrétan például amikor nem a kabinban mentem el mosdóba, hanem valami közösségi térben, mindig (!) bent dolgozott a személyzet egy-egy tagja, és velem még soha nem történt olyan, hogy kinyitották volna nekem a wc ajtaját. Sőt!! Azt mondta a lány, hogy várjak egy kicsit, megnézi, hogy minden makulátlanul tiszta-e és csak utána menjek be! A szám is tátva maradt.

Összefoglalásképpen amint láthatjátok hajózni tényleg jó! Mindent összevetve talán azt mondhatom, hogy a legeslegjobb az, hogy Te döntöd el, hogyan élvezed az utazásodat! Iszonyú sok kikapcsolódási és szórakozási lehetőség van. Te választasz: ha éppen nincs kedved részt venni az összes showműsorban vagy programban, akkor egyszerűen medencézhetsz vagy napozhatsz egy jó könyvvel a kezedben, de akár a saját erkélyeden is hűsölhetsz egy pohár víz/koktél vagy egy jó kávé társaságában.


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő