A hajózásról

A cruise-olásról annyit tudtam, amit a Traumschiff sorozatból láttam még anno, mikor a kábeltévén a német csatornákat lehetett nézni, illetve a Féktelenül 2 nyújtott betekintést a nagyobb, modernebb hajókázásba. A Titanic-ot nagyon sokáig nem láttam, szerintem egyben még egyszer sem.

Úgyhogy amikor 2018-ban hajóra szálltunk, nem igazán tudtuk mi vár ránk. Természetesen a neten tájékozódtunk. Olvastunk cikkeket, néztünk képeket és videókat. De ennek ellenére nehéz volt elképzelni, hogy milyen.

Régen a repülést, a hajózást csak kevesen engedhették meg maguknak. Manapság már mindkettő a tömegturizmus része. Az ezzel kapcsolatos aggályokról Szilvi számolt be.

Ez a jellegű utazás nagyon más, mint amit eddig bárhol és bármikor megtapasztaltunk. Nagyon sajátos és megvan a hangulata. Van benne egy kis osztálykirándulás feeling, mert látsz visszatérő arcokat az utazás során. Az all-inclusive jellege és a kiszolgálás miatt pedig nagyon luxusnak tűnik. Számunkra már néha kellemetlenül, mert nem szoktunk hozzá az ilyen fajta kiszolgáláshoz.
A víz és naplemente miatt pedig egyszerűen varázslatos.

Nincs olyan tengerpart és szálloda kombináció, ami ezt így egyben nyújtja.

Foglalás és szobák

Még 2018-ban utazási irodán keresztül foglaltunk. A külföldi házasság miatt egyszerűbb volt úgy, hogy az irodára bíztuk a dolgokat. Ráadásul nem csak hajót kellett foglalni, hanem különböző szállásokat is.

Most a hajóstársaság oldalán foglaltunk kabint. Semmivel nem volt bonyolultabb mint egy hétköznapi online bevásárlás. A bonyultsága inkább a szoba, ital- és Wi-Fi szolgáltatásban rejlik.

Amikor lakásról van szó, akkor az erkély szinte kötelező elem. Mindketten kis lakásban nőttünk fel, ahol sem kert, sem erkély nem volt.
Mindketten szeretünk kimenni, nézelődni, néha ücsörögni az erkélyen. Szállodai szobáknál is próbálunk ilyen foglalni, ha van rá mód. A kabinfoglalásnál is szempont volt.

Alapvetően ezek a szoba kategóriák vannak:

 • belső kabin ablak nélkül,
 • ablakos kabin,
 • kabin erkéllyel,
 • lakosztályok; ebből sokkal többféle van mint ahogy én azt gondoltam.

Néha az árkülönbség óriási a sima kabin és az erkélyes kabin között. Hogy ez mikor van, vagy miért van, azt nem tudom. Egy pár napos hajós kirándulásnál egy egyszerű kabint is el tudok képzelni, de egy egyhetesnél már jó, ha van erkély.

Tehát a foglalásnál a két legfőbb szempontunk az útvonal és az erkélyes szoba ára. Néha van egész jó útvonal, de erkélyes szoba már nincs, vagy sokszorosa a sima szoba árának. Ilyenkor marad a keresgélés, vagy kompromisszumos megoldás.

Ezúttal sikerült olyat útvonalat találni, ami számunkra új helyekre vitt és az erkélyes megoldás sem tűnt vészesnek. $$$

Az árakat személyenként tüntetik fel és az alábbiakat tartalmazza:

 • szállás,
 • büfé: reggeli-ebéd-vacsora alapvető italokkal: víz, kávé (filteres, nagy kondérból), almalé, narancslé
 • fő étteremben reggeli-ebéd-vacsora alapvető italokkal,
 • hajótól függően lehet még egy-két hely, ahol valamilyen snacket, szendvicset lehet enni, de az alapvető ital már kérdéses lehet.
Celebrity Equinox

Erre jön rá:

 • kötelező borravaló,
 • kikötői illetékek (célpontok függvényében ez lehet több és kevesebb - ki mennyit kér el, ill. a célpontok száma is befolyásolja),
 • egyéb díjak és adók.

Ez most a 6 éjszakás útra, 3 helyszínnel kb. 500 USD volt: ~200 USD a kötelező borravaló (~17 USD/fő/nap) és ~300 USD adók, díjak.

Ez nekünk most azt jelentette, hogy 2500 USD-ért meg lett volna a hajóút étellel, itallal és a kötelező díjakkal. Minden más extra és mindenki kedve és/vagy pénztárcája szerint egészíti ki a szolgáltatást, hogy még kényelmesebb legyen a kirándulás.
Ebbe beletartozik az is, hogy ha valaki meggondolja magát, akkor bizonyos szolgáltatásokat vagy csomagokat még a hajón is tud magának intézni.

Étel

Ahogy említettem, az ételek 100%-a fedezve van a megfizetett díjjal. Azonban vannak különleges éttermek, ahol étlapról lehet rendelni és nem változik a menü. Ez minden esetben fizetős és mindig csak az étel van benne. Az ital szintén külön történet.
Általában van egy kora esti és késő esti időpont, amit előre le kell foglalni. 2018-ban és most is lecsúsztunk erről. Először azért, mert nem tudtuk, hogy ez így van. Most pedig azért, mert viszonylag későn foglaltunk és nem volt opció a kora esti időpont.

Celebrity Equinox

Első alkalommal mi is foglaltunk és befizettünk egy ilyen étterembe. Egyrész azért, mert kíváncsiak voltunk, másrészt változatosabb. Ezen éttermekben nem nagy mennyiségben készítik el az ételt és a hangulat is más. A kiszolgálás viszont szerintem a fő étteremhez képest ugyanolyan. A fő étteremben is mindenki nagyon kedves és segítőkész. Itt is is étlapról lehet rendelni, van pár fix választék, de a menü nagy része naponta változik.

Az árak amúgy nincsenek elszállva szerintem. Hasonló, mintha az ember elmenne egy étterembe. Szerintem itt Amerikában, egy hasonlóan színvonalas étterem többe kerül.

A szobába lehet rendelni kontinentális reggelit mindenféle költség és felár nélkül. Nem kontinentális reggelinek van szervíz díja.

Ital

Amikor 2016-ban Mexikóban jártunk (nem hajózással), all-inclusive szálláson voltunk, de mint kiderült, az all-inclusive az csak majdnem all-inclusive. A hajós tapasztalathoz hasonlóan, ott is az volt, hogy hozzá lehetett jutni a vízhez, meg a kávéhoz is. Reggelinél a narancslé is megvolt. Napközben viszont a kávét már vadászni kellett, mert az all-inclusive csomagunk mégsem terjedt ki mindenre.

Celebrity Equinox

Valahogy így jártunk 2018-ban is a Harmony-n. El lehet lenni italcsomag nélkül, könnyebb volt hozzájutni a vízhez és kávéhoz mint Mexikóban, de azt nem mondanám, hogy kényelmes.

A különböző bárokban, ahol programok, pl. élőzene van, ott nem egy pohár vizet kér az ember. Lehet kérni bármilyen italt, de fizetni kell.
Viszont akkor úgy gondoltam, hogy ha legközelebb megyünk, akkor biztosan lesz italcsomagunk.

Mindkét hajóstársaság esetében 3 kategória volt:

 • nem alkoholos italok,
 • alapvető alkoholos italok,
 • prémium alkoholos italok.

Ezek az italcsomagok fix áron vannak és korlátlan fogyasztást jelentenek bármely vendéglátó egységnél. Viszont, ez nem azt jelenti, hogy italcsomag nélkül ne lehetne egy jó kávét vagy sört venni.
Mindenhol fel vannak tünteve az árak, azért, hogy ha valaki olyat szeretne fogyasztani, ami nincs a csomagjában, vagy egyáltalán nincs csomagja, akkor tudja, hogy mennyibe fog kerülni.
Tehát ha csak alkalmanként szeretnénk egy sört meginni, akkor csak azért nem kell az italcsomag.

A nem alkoholos italokba tartozik:

 • palackozott vizek,
 • szénsavas üdítőitalok (pl. Coca-Cola termékek),
 • gyümölcslevek,
 • alkoholmentes koktélok,
 • kávé (rendes kávézó jellegű eszpresszó kávé).
Celebrity Equinox

Ennek az ára most 28 USD/fő/nap, 20%-os előfoglalási kedvezménnyel. Fontos, hogy nem lehet 1-1 napra ilyet kérni. Ha kéri az ember, akkor az összes napra és minden egy kabinban tartózkodó személynek ugyanolyan csomagot kell venni, hogy senki ne éljen vissza a csomagokkal.
Ez nekünk a 6 napra kb. 340 USD volt.

Az alapvető alkoholos italokba tartozik:

 • nem alkoholos italcsomag,
 • sörök,
 • borok,
 • égetett szesz,
 • koktélok.

Ennek az ára 20%-os előfoglalási kedvezménnyel 80-90 USD/fő/nap között volt. Ez kb. háromszorosa a sima italcsomagnak. Nagyon sokan választják ezt az opciót. Az alkohol Amerikában nagyon drága. Egy étteremben egy pohár sör 4-6 USD. Nem csoda, hogy a nyugati országokból érkezőknek nem jelent gondot a magyarországi partizásokat megfizetni.

A prémium alkoholos italokba tartozik néhány drága bor és égetett szesz. Az ára valahol 120 USD/fő/nap körül volt akciósan.

Részletes tartalom: www.celebritycruises.com

Borravaló

A kötelező borravaló a mi esetünkben ~17 USD/fő/nap volt. Magasabb kategóriájú kabinok esetén 1-2 USD-vel több. Ezt ugye a foglaláskor kifizettük.

Ezen felül az italcsomagokat is terheli borravaló, ha választottunk. Ez fix 20%.

Minibár

Ezt azért szedtem külön, mert mint kiderült, mindegy, hogy az ember milyen kabinban van és mindegy, hogy milyen italcsomagja van, a minibár fogyasztást minden esetben meg kell fizetni. Értem én, hogy a kényelmes embernek nincs kedve kimenni egy étteremig egy vízért, üdítőért vagy sörért és akkor fizessen. De akkor is.
Nagyon jó lenne látni egy statisztikát, hogy a minibár bevétel hány százalékát teszi ki az összebevételnek.

Minibar - Celebrity Equinox

Wi-Fi

Van alap és prémium csomag. Mikor a Harmonyval utaztunk, akkor alapcsomag volt és szerintem böngészésre, telefonálásra tökéletes volt. Az nem tudom, hogy akkor ki volt a Royal Caribbean szolgáltatója, de úgy hirdette magát a hajóstársaság, hogy nekik van a leggyorsabb internetük a tengeren/óceánon.
2022-től a Starlink szolgáltatását használják.

A kérdés ugye mi számít gyorsnak a tengeren, ahol nincsenek adótornyok? Mivel nem tudtam, ezért most prémium csomagra fizettünk be. Én ugyan nem használtam sokat, csak egy keveset, mikor Szilvi kölcsönadta a telóját, hogy megnézzek ezt-azt a neten, de akkor úgy tűnt, hogy nem túl gyors. Nem őszültem bele a várakozásba, de gyorsnak sem éreztem a megoldást. Nem tudom mi lett volna, ha az alapcsomagot használjuk.

Internet Speed - Celebrity Equinox

Ami meglepő volt, hogy a feltöltés sebessége kéz a kézben járt a letöltés sebességével. A leggyorsabb mérés, amit láttunk 5 Mbps volt (fel és le is).

Az internetet szintén az összes napra kell megvásárolni. Nem személyenként, hanem eszközönként. Az eszköz ebben az esetben egyidejű használatot jelent. Nem egyidejűleg akárhány eszközön lehet használni. Szilvi rendszeresen használta a telefonján és a laptopján is.
Én most nem tudtam használni. 2018-ban tudtam, de most nem jött össze. Valószínűleg azért, mert a hajóstársaságnak már applikációja (App Store|Play Store) van, amit Wi-Fi csomag nélkül is lehet használni. Ami tényleg hasznos amúgy. Ehhez vendégként kell a hálózatra bejelentkezni. Viszont pont emiatt nem tudtam megadni utána a belépési kódot, amit használhattam volna. Nem sikerült a telefonról kitörölni a mentett dolgokat. Sok időt mondjuk nem is fordítottam rá, elvoltam internet nélkül.

A prémium internet 28 USD/nap/eszköz volt most.

Check-in, check-out

A bejelentkezés hasonló volt, mintha repülőjáratra jelentkeznék be online. A különbség annyi volt, hogy már zavaróan sokszor jött az email, hogy majd be kell jelentkezni.

Hogy melyik terminálra kellett menni, az viszont sehol nem írták meg érdekes módon. Lehet, ha a taxisnak mondom, hogy kivel utazunk, akkor tudja. De nem akartam a véletlenre bízni, úgyhogy utána néztem és itt találtam meg. Ha egyszer már utazott valaki innen, akkor már könnyű kitalálni legközelebb, nem hinném, hogy változni fog.

A hajóstársaság is kínál transzfert Miamiból és Fort Lauderdale-ből is. Anno Miamiból így kértük a transzfert, mert akkor nem volt helyi internetünk, hogy Uberezzünk, a taxit meg semennyire nem ismertük. Biztonságosabb volt a hajóstársasággal.

Most a taxi nagyon egyszerűnek tűnt, és 2x25 USD helyett, amiért a hajóstársaság vállalja, mindössze csak 20 USD volt.

A hajó elhagyása problémásabb volt a Celebrity-vel. A hajón nem tudtuk, hogy tömeg honnan jön és merre tart. A lépcsőnél egyszercsak beleolvadtunk a tömegbe, jópár embert megelőzve. Nem szeretek ilyet csinálni, de a helyzet ilyen volt.
A hajót elhagyva viszont lépten-nyomon segítők álltak és tereltek minket. Az útlevélellenőrzés is érdekes volt, mert csak egy automata fényképes azonosítás volt, ami pár másodpercig tartott, még csak sorba se kellett állni.

Ami ismeretlen volt, és nem tudtam hogyan lesz, az a visszajutás a reptérre. Amikor odamentünk az indulásra, ott nem várakoztak taxik és amikor kikötöttünk, akkor sem láttam a hajóról.
Mire kijutottunk, már egy csomó taxi állt ott és semmire nem kellett várni, nagyon egyszerű volt.

Programok

Az első hajózásunk alkalmával, szinte minden programra előre kellett foglalni időpontot. A mostani utunk esetén nem így volt. A hajón sokféle program van, amit applikációban meg lehet nézni, ill. minden este kapunk nyomtatott újságot is (Celebrity Today).

Programok a hajón

A hajó reggeltől estig kínál programokat. Hajótól is függ, hogy milyen programok vannak.
Sajnos a késői foglalás nem segített, hogy a hajós túrára befizessünk. Egyszer egy ilyen programra szeretnénk elmenni. Körbevisznek olyan helyekre, ahova amúgy nem lehet eljutni: a hídra, a raktárba, vagy pl. a konyhára, ahol a sütiket készítik.

Programok a célállomásokon

A szoba és italcsomag kiválasztása után ez a következő nagy tétel, ha az ember szeretne kirándulni. 2018-ban úgy ítéltük meg, hogy a Tripadvisorral jobban járunk. Megnéztük a lehetőségeket és nagyságrendekkel kevesebbért is tudtunk pl. szigettúrára menni.

Most is megnéztük, de vagy ugyanannyi volt mint a hajóstársaság kedvezményes ára, vagy elhanyagolható összeggel kevesebb.

Ezért most a programokat is a hajóstársaságnál foglaltunk. Ennek a legnagyobb előnye az, hogy az indulást nem késsük le, a hajóstársaság garanciát vállal. A másik előnye, hogy nem kell messzire menni, hogy megtaláljuk a program szervezőjét, az idegenvezetőt.

A saját foglalásnál azt figyeljük, hogy mennyibe kerül, mikor van indulás és érkezés. És bár minden helyi, aki a hajós turistákból él, tudja, hogy egy-egy hajó mikor jön és megy, garanciát senki nem fog vállalni, ezért észnél kell lenni. Mi is kerültünk késésbe és kérni kellett az idegenvezetőt, hogy érjen vissza időben.

Öltözködés

Az öltözködés volt a legnagyobb kihívás nekünk. Nem gondolnám, hogy mindenkit érint, de nekünk ez most problémát jelentett.

Amikor kiköltöztünk, nem minden ruhánkat hoztuk el. Jöttünk a bőröndünkkel és jött még összesen 15 doboznyi használati tárgy, könyv és ruha.
Két dolog miatt volt nehéz a ruha kérdés:

 1. Mi fér bele a kis bőröndbe? Ha nem kis bőrönddel megyünk, az + 120 USD minimum. 5 évvel ezelőtt a tengerentúli repjegyben benne voltak a bőröndök és 3 hétre készültünk, nem volt kérdés.
 2. A kiöltözős esti programokra nem vagyunk berendezkedve. 1-1 ruha 1-1 alkalomra még ok. De itt szinte minden nap az volt és hivatalosan volt még egy formális este is.

Ezt most nehezen hoztuk össze. Legyen nálunk kényelmes napi ruha, ami napközben kell, fürdőruha, kiöltözős esti ruha. Ha sportolni akarunk, akkor még több ruha.

A hajóstársaság útmutatása itt olvasható: www.celebritycruises.com

Egyéb

Túlzás lenne azt mondani, hogy sok hajón voltunk. De nagyon eltérőek tudnak lenni. Jó volt felfedezni a különböző szinteket, a különböző szórakoztató egységeket, bárokat, éttermeket.

Az árak és az elmúlt utazások tekintetében úgy gondolom, hogy ár-érték arányban jó a hajózás. Az étel, ital, szállás teljesen jó és a hajózás maga is egy külön élmény. Összességében kb. annyi volt, mint mondjuk a legutóbbi kaliforniai nyaralásunk. Fontos kiemelnem, hogy akkor én a céges út miatt nem fizettem a repjegyért. Ha azt hozzáadom, akkor a kaliforniai út már többe kerül, mint ez.

Persze a helyszínek nem lesznek ugyanazok és másfajta nyaralás mindkettő, de ha csak a szállás és vendéglátás részét nézem, a hajó már megéri.

Kérés, kérdés, probléma esetén kérlek ide írj: hello@amerikabajottunk.hu

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő