Antelope Canyon

Sy @ 2024-05-22 | 7 perc |

05/02/2024

7 órakor keltünk, összepakoltuk a cuccainkat, ráadásul elég furmányosan kellett pakolni, ugyanis, ahova megyünk, oda semmilyen táskát nem szabad magunkkal vinni. Állítólag hűvösebb is lesz pár fokkal (nem volt), így “jól” beöltöztünk, hogy a zsebekbe el tudjuk rakni a legfontosabb értékeinket, mégsem akartuk a kocsiban hagyni őket. (Bár elnézve a helyieket, senki sem zavartatta magát a rengeteg csomagjával, ami totálisan látható helyen volt. Mi még arra is ügyelünk mindig, hogy olyan autót béreljünk, aminek nem lehet belátni a csomagtartójába.)

Flagstaff - Arizona

Na szóval felöltöztünk, megreggeliztünk és aztán kisétáltunk a sarokra, ugyanis állítólag pont itt halad a legendás 66-os út (egy következő útitervünk).
Mindössze egy táblát találtunk erre vonatkozóan, meg most végre nappali fényben is láthattuk, hol vagyunk. Szép kis hegyekkel körbevéve található a szálloda.
Egyébként továbbra is hideg volt, 3 fokot mutatott a hőmérő, viszont nagyon érdekes volt, hogy mégsem fáztunk. Miközben itthon a 14 fok már rendesen fázós idő számunkra. Fura!

Flagstaff - Arizona

Reggeli után aztán szépen nekiindultunk. Irány a Horseshoe Bend és az Antelope Canyon.
Az Antelope Canyon az, ahova időpontra megyünk, 11:40-kor indul a túra és kb. fél órával előbb kell megérkezni.
Az volt a terv, hogy először megnézzük a Horseshoe Bend-et és onnan megyünk tovább.
Be akartunk ugrani egy Walgreens-be valami orrcseppet venni, mert nekem be volt dugulva az orrom és a száraz levegő sem tett túl jót egyikünknek sem. Ráadásul ugye tegnap nem is ittunk valami sokat.
De már nem maradt erre idő, indulni kellett.

Itt is nagyon jó úton haladtunk, még Flagstaff közelében emelkedett egy havas hegycsúcs, ami nagyon szép volt. Közben azt is kiderítettem, hogy ez a San Francisco Peaks, Arizona legmagasabb hegye (3851 m).

Arizona

Jól álltunk idővel, a waze szerint 10-10:20 között érkezünk. De aztán egyszer csak ijedten láttuk, hogy ugrott az idő és 11:20-kor érkezünk majd meg. Nem értettük, hogy lehet, amíg rá nem jöttünk, hogy beléptünk az indiánok földjére, amely másik időzónában van.
Össze-vissza ugrált az idő, teljesen megijedtünk, hogy nem érünk oda a programra. Csibi ugyan olvasta, hogy a kanyonnál az arizonai időt veszik figyelembe (Arizonában nincs óraátállítás), de mégis elbizonytalanodtunk. Próbáltam én is keresni a neten valamit, viszont térerő sem igazán volt, szóval beletelt pici időbe, míg én is megtaláltam az infót.
Még sosem jártunk olyan területen, ahol így ugrándoztunk volna az időben, szó szerint időutazáson vettünk részt! 😀 Ha nem rezeltünk volna be, még vicces is lett volna.

Arizona

Na, így aztán elsőre a Horseshoe Bend-hez mentünk, az eredeti terv szerint, mert gondoltuk, hogy ott el tudunk menni még mosdóba is, az Antelope Canyon-nál ugyanis nem lehetett. (De, mint később kiderült.)

A Horseshoe Bend-nél is sorban álltak az autók, de viszonylag hamar a bejárathoz értünk, ahol picit meglepődtünk, hogy belépődíjat szednek. Itt a Nemzeti Parkos bérletek és egyéb parkokba való belépők nem érvényesek (why??); 10 USD-t kell fizetni autónként!

Sajnos már kifizettük, amikor mondta a srác, hogy kb. 20 perc séta csak eljutni a látványosságig…
Nekünk meg kb. összesen volt ennyi időnk, szóval butaság volt az egész. De mindegy, innen már nem tudtunk visszafordulni, parkolót gyorsan találtunk, viszont tényleg hosszú utat kellett gyalogolni.
Elindultunk, de én már ideges is voltam, hogy ez tuti nem fog beleférni az időnkbe, Csibi lemaradt bekötni a cipőfűzőjét, én mentem-mentem, de láttam, hogy sokat kell még menni, ráadásul a nagy sietség miatt éreztem, hogy levegőt se kapok, asztmás rohamom (is) lesz…
Bevártam Csibit és mondtam neki, hogy ez nagy hülyeség, erre nincs időnk, a befizetett programról meg le fogunk maradni. (Az még innen minimum 20 percnyire van.)

Horshoe Bend - Page, AZ

Szóval visszafordultunk, én tényleg rohamot is kaptam, iszonyú meleg volt, fel is voltunk öltözve a kanyonos kirándulás miatt, tehát még melegünk is volt, nem kaptam levegőt, “szuper” volt. Még elszaladtunk a mosdóba is. Ilyen kis kunyhók voltak, pottyantós vécékkel, kb. 6, ha jól emlékszem és sorbanállás is volt. Némelyik kritikán aluli állapotban volt, így oda mondták, hogy meg se próbáljunk bemenni.
A többi sem volt éppen leányálom (nem ehhez vagyunk szokva, hogy úgy mondjam), de a szükség nagy úr, ahogy szokták mondani.
Végeztünk, indultunk tovább. Megbeszéltük, hogy majd később visszajövünk még. (Na nem a vécé miatt! 😂)

Kb. 20 percet mentünk. Nagyon sok cég szervez túrákat az Antelope Canyon-ba.

Na de először is, mi is az Antilop-kanyon (Antelope Canyon)?
Az amerikai Délnyugat legnépszerűbb, legtöbbet fotózott, keskeny, vízvájta kanyonja. A navahók földjén található, két szakasza a legnépszerűbb: Felső Antilop-kanyon és az Alsó Antilop-kanyon.
Az esővíz összegyűlik a kanyonok feletti nagy területű medencében, felgyorsul, homokot ragad magával és beözönlik a levezető hasadékokba. Ezek az idők során egyre mélyülnek. Áradások manapság is előfordulnak. 2006-ban 36 órán át özönlött a víz, melynek eredményeképpen az Alsó Antilop-kanyont 5 hónapra le kellett zárni.
A kanyon nagyon népszerű a fotósok és turisták körében, így aztán fontos bevételi forrás a navahó nemzet számára. Csak 1997 óta látogatható és kizárólag vezetővel lehetséges. A gyorsáradások (flash flood) veszélyessé teszik a kanyont. Ha több mérföld távolságra esik az eső, a kanyont szinte előzetes jelek nélkül pillanatok alatt elöntheti a víz. 1997 augusztus 12-én 11 turista halt meg így az Alsó Antilop-kanyonban, holott a helyszínen alig esett az eső.
A Felső Antilop-kanyon a leglátogatottabb, főleg azért, mert a bejárata és a teljes járata is a földdel egy vonalban található, nem kell hozzá mászni, másrészt pedig itt a leggyakoribb a fényoszlop-képződés.
Az Alsó Antilop-kanyon néhány km-re van a Felső kanyontól. Ide nehezebb a lejutás és kevésbé látványos fotókat lehet készíteni.

Mi a Taadidiin Tours-ot választottuk, és azon belül is az Antelope Canyon X Túrát. Ennek az ára: 65 USD/fő. Az egyetlen utazásszervező, aki ide szervez túrákat, kisebb csoportokat visznek, így nem alakul ki óriási tömeg. Talán kicsit távolabb kell hozzá utazni, de nekünk így is megvolt az élmény.
Azért hívják amúgy így, mert az egyik kanyonban, ha felnézel, akkor egy X alak rajzolódik ki.

Na szóval ez úgy néz ki, hogy egy hatalmas parkolóba érkezel, oda kell menni becsekkolni a pulthoz. Mobil vécék vannak itt kihelyezve, de komolyan mondom, hogy ez sokkal kulturáltabban nézett ki, mint a Horseshoe Bend-nél található vécék.
Becsekkolás után várni kellett. Csoportokra osztják az embereket és különböző kisbusszal, kiscsoportként haladunk innen kezdve. Fontos, hogy senki se hagyja el a csoportját.

Antelope Canyon X - Arizona

A busz elindul és onnan kezdve a navahók szent földjére lépünk. Egy 10 perces buszozást követően érkezünk meg.
A buszon néhány fontos infót mond a sofőr: maradj a csoportoddal, ne kószálj el, ugyanis tarantula, skorpió és csörgőkígyók vidám otthona a sivatag. Ez amúgy a becsekkolásnál is ki volt írva, hogy kígyómarás és társai elő szoktak fordulni. (Szuper, az összes komoly félelmem egy helyen… 😨) Mondta, hogy előző nap láttak kígyót és bébikígyót is.
Azt is elmondta, hogy ő ott kirak minket és nem biztos, hogy vele fogunk visszamenni, tehát semmit ne hagyjunk a buszon. Ezermillió fotót is készíthetsz, viszont videózni tilos. 🙁
Szerintünk amúgy volt a csoportból is, aki készített. Mi nem, nehogy megátkozzanak minket az indiánok! 😀

Antelope Canyon X - Arizona

Amikor kiszálltunk a buszból kaptunk egy másik idegenvezetőt. Vele indultunk le a kismillió lépcsőn (felfelé vidám lesz, már akkor éreztem). Lent pont elkaptam egy mondatát, mely szerint fáj a lába, mert valószínűleg megcsípte egy pók (OMG).
Két kanyonba is bementünk és mindkettő fantasztikus volt.

Antelope Canyon X - Arizona

Irtó durva, hogy mennyire kis porszem vagyunk mi emberek a természet erejéhez és nagyságához mérve!
Az idegenvezető elmondása szerint ez a 11:40-es túra a legjobb időzítés a fények szempontjából. Aki utánunk jön, azoknak már nem lesz annyira jó, mert már máshogy jönnek a fények.
Szóval aki esetleg a jövőben tervezi, tartsa szem előtt, hogy fények szempontjából a 11:40 kiváló időpont!

Antelope Canyon X - Arizona

Tényleg nagyon szuper volt, a fények játéka, meg egyáltalán ott sétálgatni a kanyon belsejében! Lenyűgöző!

Visszafelé már nem volt olyan jó. Ismét asztmás rohamot kaptam, ahogy a lépcsőn felfelé mentünk éreztem, hogy alig kapok levegőt. (Korábban felmerült - ne kérdezzétek miért, szerintem mi sem tudjuk, hogy ha elköltözünk, akkor menjünk Arizonába - úgy néz ki, hogy nem bírom az arizonai levegőt, szóval ezt az ötletet most el is vetettük.)
Rendesen rosszul lettem, mire visszaértünk a buszhoz, csak úgy kapkodtam a levegőért. Nagyjából mire a kisbusz visszaért a parkolóba, addigra nyugodtam meg valamelyest.
De mindenképpen jó, hogy bevállaltuk, mert fantasztikus élmény (és úgy hogy kígyó sem volt meg semmi ilyen veszélyes jószág, így meg főleg!)

Antelope Canyon X - Arizona

Innen visszamentünk a városba, (Page városa található itt). És mivel ekkor már 14 óra volt, úgy gondoltuk, hogy itt most megebédelünk és utána megyünk vissza a Horseshoe Bend-hez.

További képek


Map - Antelope Canyon X - Arizona

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő