CLT reptéri kilátó

A másik repülős program pedig az újonnan megnyílt kilátó, ahova a megnyitó napján már ki is mentünk.

1937 óta ez az 5. hivatalos Overlook. Az előző 1989 óta szolgálta a közösséget, 2022. október 3-án zárták le a jövőbeni 4. párhuzamos kifutópálya építése miatt. Az állandó kilátó építése során volt egy ideiglenes kilátó.
Ahogy már korábban írtam, ez egy nagyon népszerű program Charlotte lakossága körében. Kicsik-nagyok egyaránt nagyon élvezik.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

Ezért aztán mindenki nagyon várta az új, kibővített kilátót a világ egyik legforgalmasabb repülőterén.
A kilátó reggel 8 és este 22 óra között van nyitva és ingyenes a belépés.

Mennyire jó már, hogy 1937 óta van ilyen!! Tök ingyen! Budapesten lehet most a repülőket nézni valahonnan?

Az előző kilátó mindössze egy parkoló volt, néhány paddal. Legnagyobb hiányossága talán egy mosdó volt.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

A mostani viszont szuper lett. Olyan mint egy park. Minden korosztály számára kínál valamit.
Van kilátás a fel- és leszálló gépekre, Charlotte felhőkarcolóira. Modern felszereltséggel, LED-es világítással, kövezett parkolóval, egy repülős tematikájú játszótérrel, árnyékos helyekkel és food-truck-állomással is rendelkezik.
Ja, és lesz kulturált mosdó is persze (végre). Még építés alatt áll. Talán még júniusban el is készül. Néhány dolog még nincs kész, de tök szuper, hogy ennek ellenére megnyitották már.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

A játszótéren van mini légiforgalmi irányítótorony és kifutópálya is.
Van egy csomó információs tábla: meg lehet ismerni Észak- és Dél-Karolina repüléstörténetét, az innen ki- és berepülő géptípusokat. És kiállításra került egy forgalomból már kivont amerikai katonai vadászgép, egy F-4 Phantom II. is.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

Van 10 fedett piknikasztal, 145 autó számára aszfaltozott parkoló.
Mi a nyitás napján (pénteken), munkaidő vége előtt picivel (16 óra körül) érkeztünk. Ekkor még voltak parkolóhelyek, de már szép számmal gyűltek az emberek. És egy idő után az autósok már csak keringőztek a parkolóban és abban reménykedhettek, hogy valaki megunta a nézelődést és lesz esélyük leparkolni…

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

Van még itt egy emlékhely is. Az USAir Flight 1016 járatának emlékműve. Az USAir 1016-os járata menetrend szerinti járat volt a dél-karolinai Columbia és az észak-karolinai Charlotte között. (Ez egyébként egy 35 perces repülőút.)
1994. július 2-án teljesen eseménytelenül telt az út, Charlotte közelében azonban több heves zivatar is volt a repülőtér közelében. A járat belekerült a heves zivatarokba és szélnyírásba, ennek következtében pedig lezuhant egy reptérhez közeli utcában, több fának ütközött és négy nagyobb részre szakadt.
Az 57 utas közül 37 ember meghalt, 20 pedig súlyosan megsérült.
Ennek a szomorú eseménynek állít emléket ez a hely.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

Mi rendszeresen jártunk a korábbi kilátóba is és tényleg túlzás nélkül állíthatjuk, hogy mindig - tök mindegy hány órakor voltunk ott - tele volt.
Szóval nem lepődtünk meg, hogy most is ez volt. Órákig lehet bámulni a repülőket.

CLT Airport Overlook - Charlotte, NC

Még a Hawaii út előtt vettünk egy távcsövet a bálnák megfigyelése céljából, de persze most is magunkkal vittük és tök jól tettük. Rendesen az érkező gépek pilótafülkéjébe simán beláttunk vele. (Itthon a kolibriket is szoktuk azzal nézni… 😀)

Jó program, közel is van (kb. 13 perc tőlünk). Jövünk máskor is! 🙂

További képek ✈


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő