Sullenberger Aviation Museum

Akik rendszeresen olvasnak minket, tudják, hogy szeretjük a repülőket. Közel lakunk a reptérhez, az ablakunk előtt több száz repülő száll el naponta.
A városnak 2 repülős programja is volt/van. Az egyik a Carolinas Aviation Museum, ahol még 2019. júliusában jártunk éppen egy nappal azelőtt, hogy felújítás miatt bezárták volna. Akkor úgy volt, hogy 2022-ben nyit meg újra, de végül most nyáron, június elsején nyitották meg, de már Sullenberger Aviation Museum néven.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

A másik program pedig a reptéri kilátó, ahova viszonylag gyakran jártunk ki repülőket nézni, de sajnos ezt is bezárták 2022-ben a repülőtér bővítése miatt.
Ez egy nagyon népszerű hely volt, akárhányszor voltunk, mindig tele volt. Az emberek kijártak pokróccal, székekkel, piknik cuccal vagy egyszerűen csak a kocsijuk csomagtartójából ülve nézték a fel- és leszálló repülőket.
Akkor azt ígérték, hogy lesz új kilátó, és ez is elkészült, múlt hét pénteken (június 7-én) nyitott meg újra.

Szóval két egymást követő hétvégén repülős programjaink voltak.

Elsőnek a Sullenberger Aviation Museum-ról fogok írni.

Helyszínt és nevet váltott, valamint ki is bővült a múzeum és sokkal modernebb is lett. Egyike azon kevés repülős múzeumoknak, amely a fő csomópontként szolgáló repülőtéren található.

1992-ben alapították a múzeumot, akkor 50 repülőből, valamint észak- és dél-karolinai repüléssel kapcsolatos történelmi tárgyakból állt a gyűjteménye. A gépek nagy részét hidegháborús katonai gépek alkották.
2010 áprilisáig a múzeum a repülőtér eredeti, 1932-es hangárjában kapott helyet. Később új helyre költözött.
Ezt a helyet zárták be 2019-ben. Most az eredeti, 1932-es hangár mellett egy új galériával és fogadó központtal nyitották meg. 2022-ben döntötték el, hogy a múzeumot átkeresztelik Sullenberger-re. A hivatalos megnyitón maga Sullenberger kapitány is részt vett. És hogy ki is ő??
Ő vezette azt a repülőt, mely csodával határos módon a Hudson folyón szállt le.

Aki nem olvasta a 2019-es posztunkat, azok kedvéért: 2009. január 15-én a US Airways 1549-es járata a New York-i LaGuardia repülőtérről az észak-karolinai Charlotte-ba, a Charlotte Douglas nemzetközi repülőtérre tartott, amikor 3 perccel a felszállás után a gép balesetet szenvedett: összeütközött egy csapat kanadai lúddal, melynek következtében mindkét hajtóműve leállt. Az utasszállító repülőgép ezután sikeres kényszerleszállást hajtott végre a Hudson folyón.
A balesetről film is készült, melynek címe "Sully". Biztos sokan láttátok a filmet.
A múzeum fő látványossága ez a repülő, illetve az, ami megmaradt belőle.

Na de máris mondom, mi minden van még itt.
2019-ben mikor itt jártunk, akkor még nem volt autónk, Uber-rel mentünk. Így aztán nem is nagyon emlékszem, hogy voltak akkor a parkolók. De a helyszínre azért emlékeztünk, most csak picit tovább kellett hajtani az új múzeumhoz. Szerettünk volna az ünnepélyes megnyitóra menni, de mire észbe kapunk már természetesen nem volt jegy.
Így a 2. napra sikerült jegyet vennünk. A rendszer szerint 10-re vettük, de később kaptunk egy e-mailt, hogy csak 12-kor nyit a múzeum, így átírtak minket oda. Ekkor Csibi azért bepróbálkozott, hogy hátha beférnénk még a megnyitó napjára, de sajnos nem sikerült. Na azért annyira nagyon így sem voltunk szomorúak.

Bőven van parkolóhely, de azért gyorsan teltek a helyek. A jegy ára amúgy 24 USD/fő.
Már kintről is láttuk, hogy közvetlenül egy leszállópálya mellett van a múzeum.
Az épületbe belépve az ajándékboltban találjuk magunkat. Van itt mindenféle repülős cucc: pólók, bögrék, plüssök, kulcstartók, társasok, könyvek, repülős makettek, játékok, stb.
Az ajtónál megnézik a jegyedet, aztán már mehetsz is be. Vagyis igazából ki!
Az épületből kilépve a szabadban áll 2 kiállított katonai repülő és egy privát jet.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

És rögtön mögöttük lehet látni a fel- és leszálló gépeket tök közelről. Sajnos a kerítés kicsit takar a kilátásból, de most mégis ez a legközelebbi pont, ahonnan a repülőket látni lehet. Hát mi rögtön le is ragadtunk itt.
Még padok is vannak kirakva, ha leülnél kicsit bámészkodni.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

A nagy épület előtt pedig két hatalmas helikoptert lehet megnézni közelebbről.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Ezt követően mentünk be a csarnokba. Nagyon szuperül meg lett csinálva, nagyon sok interaktív rész van, rengeteg információval. Rengeteg kiállított repülő van, a levegőben is és a földön is. Minden nagyon interaktív, van egy csomó kiállított tárgy, korábbi (már nem létező) légitársaságok kis kütyüiből.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Az egyik falon például van egy csomó fotó a két Karolinában, a repülés bármely területén dolgozó emberekről és kiválaszthatsz bárkit és mint egy telefonkagylót felvéve az adott emberke mesél neked a munkájáról.
Tök menő.

De a különböző kiállított repülők mellett is tabletek vannak, amelyeken egy csomó érdekességet lehet megtudni a gépekről.

Vannak játékok: lehet repülőt hajtogatni, valamit eszkábálni, amin kipróbálhatod, hogy fennmarad-e a levegőben, stb. És van, amibe be lehet ülni, de ezek most még sajnos nem működtek. Meg szimulátor is, de ott meg sorban állás volt.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

És hát az elején már említett US Airways 1549-es járata. Ez a repülő hatalmas, nagyon nagy területet foglal el, a csarnok központi része ennek van szentelve. Rengeteg információval, kiállított tárgyakkal. Vannak padok is, ugyanis a balesetről van egy pár perces videó, amit meg lehet nézni egy nagy kivetítőn keresztül.
Csodával határos módon mindenki túlélte a balesetet, így a repülő utasai közül is többen megszólalnak a videóban. Hát hidegrázós-libabőrös a sztori…

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Itt még azt mesélném el, hogy a baleset után a gépet sikerült kiemelni a folyóból. 2011 januárjában a Carolinas Aviation Museum megszerezte a teljes repülőgépet a biztosítótársaságtól, amely a repülőt a múzeumnak adományozta.
A repülőgépvázat közúton szállították New Jersey-ből Charlotte-ba. A szállítás 7 napig tartott, 2011. június 4 és 10 között, 788 mérföldet (1268 km) tett meg New Jersey-n, Delaware-n, Maryland-en, Nyugat-Virginián, Virginián és Észak-Karolinán keresztül. Mivel a törzset egy darabban szállították, a teherautó 58 méter hosszú volt.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Miután megnéztünk mindent alaposan, kimentünk - és kintről láttuk, hogy van egy amolyan játszósarok vagy kreatív sarok is, de oda valamiért nem keveredtünk el.
Visszamentünk megvárni még egy pár repülőt (vártunk valami nagyot… 🙂), elég felhős volt az ég és esni is elkezdett picit, de mondjuk ettől nem ijedtünk meg nagyon. Hamar el is állt.

Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Úgy láttuk, hogy vannak még olyan részek, amelyek most még nincsenek megnyitva.
Az elején nem néztünk nagyon körül az ajándékboltban, azt most pótoltuk. Illetve közben arra jutottunk, hogy upgrade-eljük a belépőnket és bérletet csinálunk belőle.
Kimatekoltuk, hogy ha párszor eljövünk, akkor gyorsan visszajön az ára.
Hirtelen amúgy rengetegen lettünk az ajándékboltban és a pénztárban lehetett a jegyet is intézni, szóval be kellett állnunk a sorba, mert mindenki egy csomó mindent összevásárolt! 😀

A bérlet ára úgy néz ki, hogy egyéniben 75 USD/év, de van 2 fős is, ami 125 USD/év. És ha ezen a napon vetted meg a jegyet/bérletet, akkor a belépőjegy árát beleszámolták a tagságiba. Így igazából 77 USD-t fizettünk, amivel ketten tudunk bemenni egész évben, akárhányszor. Sőt, ha viszünk magunkkal vendéget, akkor a vendégek mindössze 10 USD-t kell, hogy fizessenek a 24 helyett.
Ez jópofa szerintem.
Mivel mi szeretjük ezt a programot, biztos, hogy visszamegyünk még, már csak a leszálló gépek közelsége miatt is megéri! 🛬

További képek


Map - Sullenberger Aviation Museum - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő