Haleakalā vulkán

01/26/2024

Az egyik úgymond "kötelező" program a szigeten: napfelkelte a Haleakala-kráternél.
A Maui szigete fölé magasodó és szinte bárhonnan látható Haleakalā-kráter minden értelemben a természet ereje. Ez a szunnyadó vulkán 3055 méter tengerszint feletti magasságban található és Maui területének ¾-ét foglalja el. Haleakalā jelentése "a nap háza" hawaii nyelven. Minden nagyobb városból 2-2,5 óra eljutni ide. Ezért aztán hajnali 3:20-kor keltünk, hogy időben érkezzünk a napfelkeltére.

Érdekességképpen: előzetes időpontfoglalás szükséges, ha valaki szeretné megnézni. Hetekkel előre be vannak telve az időpontok, de szerencsénk volt és kaptunk mi is. Ezzel korlátozzák a látogatók számát. Reggel 7-ig csak annyi gépjárművet engednek be, amennyi parkoló van.

Reservation - Haleakalā National Park

Ezt úgy kell elképzelni, hogy online már hónapokkal előbb lefoglalja az ember az időpontját. Aki azonban nem, az a helyszínen már csak a szerencséjében reménykedhet. Két nappal a tervezett látogatás előtt, reggel 7 órakor megnyitják a rendszert és 50 helyet kínálnak. Ha az ember gyors, akkor még lehet időpontja. Nekünk így lett.

Reservation - Haleakalā National Park
6:54, még pár perc…

Ennek a foglalásnak a díja egy jelképes 1 USD-s összeg, ezen felül pedig a nemzeti parkba kell belépőt (30 USD) váltani.

Nagyon érdekes volt a vaksötétben autózni a szerpentines úton a 3 000 méteres magasságba. Nekünk ez egy 2 órás utazást jelentett a szállástól. A Nemzeti Park bejáratától még kb. fél órát kell menni (ezzel együtt értendő a 2 órás út). Kb. 6 órakor érkeztünk meg, már derengett, holott a nap csak 7 órakor kelt fel.
Itt Maui-n alapból nem volt gondunk a dilis autóvezetőkkel, csak néhány idiótát fogtunk ki, de azokat mind ezen a napon. Ezen az útszakaszon, ahol már közeledtünk a kráterhez, illetve majd a nap folyamán a későbbiekben.

Haleakalā National Park - Kula, HI

22 fokból indultunk, fent azonban mindössze 6 fok volt, ami az állandó jeges szél miatt még sokkal hidegebbnek tűnt. A mosdók előtt kifolyt víz megfagyott. Télikabát, pulcsi, hosszú nadrág, sál, sapka… Én még a maszkot is bevetettem, hogy "melegítsen". Ez az alapfelszerelés, de még így is szétfagytunk teljesen!

Haleakalā National Park - Kula, HI

Számunkra az volt a legérdekesebb, hogy ebben a magasságban már felülről látni a felhőket és emiatt a Nap a felhők mögül bújt ki ezen a reggelen.

És ahogy kibújt, az emberek énekeltek valami dalt! Nem tudjuk, hogy mi volt ez, egy induló, vagy esetleg egy “óda a naphoz”, de mindenképpen nagyon hangulatos volt! Ahogy világosodott, láttuk az alattunk elterülő vulkáni / holdbéli tájat.

Haleakalā National Park - Kula, HI

Vannak túraútvonalak is, sőt a kráter aljára is le lehet menni, de ezen a magasságon már nehezebb a levegővétel, így okosan kell nekiindulni. Mivel iszonyú hideg volt, ezért nekünk (inkább csak Csibinek) átfutott a fején a gondolat, de végül elengedtük. Én alapból is alig kaptam levegőt, szóval az én fejemen semennyire se futott át ez a gondolat. 🙂
Lefelé már világosban nagyon jó volt autózni, mert olyan volt, mintha a felhők felett utaznánk. Mondjuk szó szerint ez történt.

Haleakalā National Park - Kula, HI

Fentről láttunk szivárványt és mindenféle különleges növényt, amely csak itt él meg. A park teljes területén több veszélyeztetett faj található, mint bármely más amerikai nemzeti parkban.
Ilyen például a hawaii lúd, vagy nēnē. Mi sajnos nem láttunk egyet sem. 🙁
De megemlíteném még a Silversword (ezüstkard) nevű növényt is, mely sehol máshol nem terem a Földön. Nevét a növény tövénél kinövő kard formájú és ezüstös színű leveleiről kapta. Érdekesség, hogy az embernél magasabbra is megnőhet, ha virágot hoz, ami nagyon nagy különlegességnek számít. Ugyanis életében csak egyszer virágzik, majd elpusztul.

Haleakalā National Park - Kula, HI

A tetején csillagvizsgáló található. A levegő rendkívül tiszta, száraz, nincsenek nagyvárosi fények, így aztán a Haleakala csúcsa a világ egyik legkeresettebb helyszíne a távcsövek számára. (Bár a szomszédos Hawaiion, a Mauna Kea tetején lévő csillagvizsgáló nagyobb és népszerűbb.)

Haleakalā National Park - Kula, HI

Ami még talán fontos infó: korábbi cikkeket olvasva, úgy készültünk, hogy itt nincs mosdó, csak valami pottyantós, ami nem túl bizalomgerjesztő.
Viszont jó hír, hogy most már teljesen kulturált mosdók állnak rendelkezésre, szóval nem kell attól tartani, hogy bajba kerül az ember, ha mosdóba kell mennie! Önmagában az út is elég hosszú, hogy mire odaérünk, már szükséges lehet!

Haleakalā National Park - Kula, HI

Néhány további érdekesség:
Hawaii, a buja trópusi élet otthona, amely jellemzően alacsonyabban fekvő területeken található, ugyanakkor a világ legmagasabb hegyeinek is otthont ad.
A Mauna Kea a Hawaii-szigetek legnagyobb szigetének, Hawaiinak a legnagyobb, jelenleg szunnyadó pajzsvulkánja. Tengerszint feletti magassága 4 025 méter. Ha azonban a lábától a csúcsáig mérjük, akkor 10 203 méter, ezzel pedig a legmagasabb hegy a Földön. A Haleakala pedig 9 054 méter magas, ha az óceán fenekén lévő bázisától a csúcsáig nézzük, ezzel pedig még ő is magasabb, mint a 8 850 méter magas Mount Everest.
A Haleakala tengerszint feletti magasságát már említettem, 3 055 méter.

Mi a két “kötelező” programot egy napra terveztük és mivel a nagyon hideg miatt nem túráztunk a kráternél (egyébként biztos nagyon érdekes lett volna), visszamentünk a városba (Kahului - a reptérhez közel), tankoltunk és ott egy parkolóban átöltöztünk. Tulajdonképpen levetkőztünk! 😀 Hajnalban direkt a rövidnadrágra vettük fel a meleg cuccokat, hogy csak gyorsan le kelljen kapkodni magunkról mindent.

Készítettünk még előző este egy szendvicset is, azt az autóban elmajszoltuk és már indultunk is tovább a másik kötelező túrára.

Gyertek velünk oda is, máris indulunk tovább!

További képek


Map - Haleakala National Park - Kula, HI

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő