Hawaii összefoglaló

Hat hónappal ezelőtt, 2023. augusztusában halálos erdőtüzek söpörtek végig Maui egyik legnépszerűbb városában, Lahainán. A tüzek 100 ember halálát okozták, elpusztították a történelmi várost és rengeteg ember otthonát. Közvetlenül a tüzek után a szigetre érkező látogatók száma 58%-kal csökkent az előző év augusztusához képest.

Lahaina, HI

A fellendülés lassan halad, de a turizmus megpróbált újraindulni a nehéz körülmények ellenére is, hiszen a sziget gazdaságának gerincét a turizmus adja. Nyugat-Maui 2023 októberében nyílt meg a turisták előtt, habár a veszélyes törmelékek eltávolítása azóta is folyamatban van és Lahaina városmagja továbbra sem látogatható a turisták számára.

Lahaina, HI

A mi szállásunk közigazgatásilag Lahaina városában volt, kicsit északabbra a város történelmi központjától.
Mi ugyan (sajnos) nem a szigeten élünk, de turistaként semmilyen hátrányban nem részesültünk, viszont abszolút együttérzünk a helyiekkel és ha nem is közvetlenül de mégis láttuk, hogy számukra mekkora csapást okozott mindez.

Lahaina, HI

Persze, szomorú, hogy mi nem láthattuk a történelmi várost, hogy emiatt csomó étterem és egyéb szolgáltatóhely zárva van, de ez nyilván semmi ahhoz képest, amit ezek az emberek elszenvedtek, főleg, akik az életüket vagy az otthonukat vagy a munkájukat veszítették el.

A szomszéd nénivel és másokkal is beszélgettünk és egy cikket is olvastunk arról, hogy érinti a város, illetve a sziget gazdaságát, mindaz, ami történt.
Erről írnék most pár gondolatot!

A bálnalesen tudatosan 100%-ban helyi tulajdonú céget választottunk. Többek között ők is elveszítették a tűzben jónéhány hajójukat, de más bálnalest szervező cégek is így jártak.
Több hónapra kiestek az üzletből, mivel időre volt szükségük, hogy megjavítsák vagy pótolják a hajóikat. Ráadásul azért is jó, amikor újra vissza tudnak térni dolgozni, mert azzal egy kis időre meg tudnak feledkezni az őket ért bajról. Egy helyi cég tulajdonosa jelenleg csak két hajót tud üzemeltetni és kevesebb mint a felét végzi a tüzek előtti tevékenységének. Napról-napra próbálja elfogadni és feldolgozni a dolgokat. Időnként még ma is felteszi a kérdést a feleségének, hogy akarnak-e egyáltalán továbbra is a szigeten élni.
(A válasz: igen!)

Lahaina, HI

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a katasztrófa sújtotta területen 800 vállalkozás működött, mely 7000 embernek adott munkát!
Az emberek nem csak a munkájukat, hanem sokan az otthonukat is elvesztették! A helyhiány miatt a bérleti és minden egyéb díjak nőnek, sokan nem is engedhetik meg maguknak, hogy Nyugat-Mauiban maradjanak, ezért máshova költöznek. A hosszú távú lakhatás hiánya miatt a munkaerő is instabil.
Rengetegen küzdenek mentális problémákkal is az őket ért sokkhatás miatt. Egyetlen szomorú esemény és megannyi probléma és dráma. Egyéni és közösségi szinten egyaránt.

A Maui-n termelt dollárok 70%-a a turizmusból származik. 2023-ban a szigetre látogatók száma 15%-kal csökkent az előző évhez képest és Maui nincs abban a helyzetben, hogy kilépjen a turizmus alapú gazdaságból.

Azt mondják, hogy akár 5 évig is eltarthat a régió újjáépítése.

Lahaina, HI

Ahogy mondtam turistaként maximum azzal a kellemetlenséggel kell számolnod, hogy le van zárva egy-két út vagy zárva egy étterem.
A tömegturizmus káros hatásairól is beszélgethetnénk. Ugyanakkor pedig tisztán látszik, hogy ha van egy hely, amely ennyire a turizmusra van utalva, akkor egy ilyen szerencsétlen természeti katasztrófa mennyire súlyos következményekkel tud járni.

Mi már csak a romokat láttuk ebből és attól is összefacsarodik az ember szíve.
Hawaii amúgy is drága hely, ennek következtében viszont még feljebb ment mindennek az ára. Turistaként nyilván számol ezzel az ember, mert tudja, hogy nem olcsó a hely, ahova megy. Szerintem ez is sokkal nehezebb a helyiek számára, akik közül sokan azt fontolgatják, hogy elköltöznek a szigetről a megélhetési nehézségek miatt.

Na de nem szomorúan szeretnénk zárni ezt az egyébként csodálatos utazást, de fontosnak tartottuk, hogy az éremnek ezt az oldalát is megemlítsük.

Remélhetőleg hamarosan túl lesznek a nehezén! A közösség ereje (és az aloha-érzés) segít nekik!!

Lahaina, HI

Mi minden egyes percét imádtuk az itt töltött időnek. Azóta is minden nap emlegetjük és bármikor visszamennénk! Hogy mi miatt?? Mi miatt nem??? 😀
Ha fel kéne sorolnunk, ezek jutnak eszünkbe: a Csendes-óceán, a hullámok, a bálnák, a teknősök, a delfinek, az időjárás, a felhőbe burkolózó vulkáni hegyek, a különleges növények, a pálmafák, a vulkáni kövek, a hawaii életérzés, a kanyargós-szerpentines utak, a kedves helyiek.

Lahaina, HI

Ami “ellene” szól, hogy nagyon-nagyon messze van, hogy az időeltolódás miatt kicsit “szenved” az ember és hogy drága. De hát valamit valamiért, nem igaz?

Valószínűleg, ha nem a bálnaszezonban jövünk, akkor is nagyon tetszett volna a sziget, a bálnáktól viszont még különlegesebb helyet foglal el a szívünkben ez az utazás. Tisztában voltunk vele, hogy sok bálna van itt, de szerintem minden képzeletünket felülmúlta a valóság.
Ha tehetnénk, már most lefoglalnánk jövő januárra (és azutánra is) egy újabb utat!

Lahaina, HI

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő