Tavaszra várva

Amikor január végén visszajöttünk Hawaii-ról azt gondoltuk, hogy hurrá, a február nagyon gyorsan eltelik majd és végre jön a tavasz. Ehhez képest még februárban is szinte végig hideg volt és most márciusban is akadnak kifejezetten kellemetlen, hideg napok.
Hó egyáltalán nem volt nálunk ezen a télen (már tavaly sem). Így aztán a karácsony elteltével felőlünk már jöhet is újra a tavasz! Most elég sokat váratott magára.

Van a környékünkön egy fasor, ami nagyon korán (február közepén) szokott virágozni és a magnóliafák is hamar rügyeznek.

Berewick - Charlotte, NC

A természet többi része most valahogy lassabban ébredezik, de azért szerencsére már fel lehetett fedezni az apró jeleket.

Tavaszias programként március 3-án elmentünk a közeli botanikus kertbe, ahol szintén ugyanazt tapasztaltuk, hogy lassan de biztosan jön a tavasz.
Ide bérletünk van, szóval pár hét múlva újra ellátogatunk majd, addigra már sokkal nagyobb élet lesz várhatóan.

DSBG - Belmont, NC

A Freedom Parkban és a belvárosban is jártunk. Nálunk ez van, de közben láttam New Yorkból képeket, hogy hetekkel előbb virágoznak a cseresznyefák a megszokottnál, miközben Colorado-t meg elöntötte a “tavaszi hó”…
Szóval szokás szerint szélsőséges az időjárás mifelénk!

Freedom Park - Charlotte, NC

Mivel tudtuk, hogy Washingtonba ismét nem jutunk el a cseresznyefa-virágzásra, meg nem is lehet pontosan kiszámítani, hogy mikor nyílnak, ezért arra gondoltam, hogy keresek valahol a közelben is helyeket.
Több helyet is találtam és Winston-Salemben már jártunk ugyan (a városban), de az ottani kertben még nem, ahol állítólag nagyon szép a cseresznyefa-virágzás.
El is döntöttük, hogy jó kis kirándulás lesz. Kb. másfél órányira van tőlünk ez a város.

Aztán az instán szembejött velem egy reklám és azonnal spontán módosult a terv!
Így történt, hogy a múlt hétvégén Durham városába utaztunk. Itt is jártunk már korábban. 2021-ben, amikor felautóztunk egészen Baltimore-ig, akkor itt tartottuk az első pihenőnket. Durham városa kb. 2,5 órányira fekszik tőlünk, Észak-Karolina negyedik legnagyobb városa. Igazi egyetemi város. Az ország egyik legismertebb magánegyetemének, a Duke University-nek az otthona.
A Sarah P. Duke Gardens pedig a Duke Egyetem része. A 22 hektáros kert a Duke család ajándéka volt, azzal a feltétellel, hogy mindenki előtt nyitva álljon.
Így aztán belépőjegy nincs, csak a parkolásért kell fizetni (2 USD/óra). 2021-ben is ennyi volt a parkolás díja.

A kert gyönyörűszép, már korábban is arra jutottunk, hogy az egyik legszebb kert, ahol jártunk (és elmondhatom, hogy nagyon sok helyen jártunk, mert itt annyira más dimenzióban mozognak ezek a botanikus kertek. Mindegyik nagyon szépen gondozott, sokszor önkéntesek keze munkáját dicsérik.)

Szóval a videó alapján úgy döntöttünk, hogy akkor ez remek program lesz. Viszont azt is láttuk a videóból, hogy tavasszal a legnépszerűbb a kert (mi anno nyár végén jártunk itt), és így nagyon gyorsan elfogynak a parkolóhelyek.
A kert 8-kor nyit hivatalosan. Charlotte-ból necces lett volna 8-ra odaérni. Minimum reggel 6-kor kellett volna elindulni, ezért úgy döntöttünk, hogy elutazunk előtte való nap és akkor tuti odaérünk időben.
Péntek-szombat vagy szombat-vasárnap?! Az időjárás előrejelzés alapján azt választottuk, hogy szombat délután indulunk.
Végig autópályán mentünk (utálom az autópályás közlekedést) - 2 óra 10 perc alatt meg is érkeztünk.
A Fairfield Inn-ben foglaltunk szállást, ami kb. 15 percre található a botanikus kerttől.

Valamikor 17 óra után érkeztünk, lepakoltunk a szállodában. Nagyon csinos kis szálloda, 6 emeletes, a 6-on volt a szobánk.
Emlékeztünk, hogy van itt a városban egy német pékség (Guglhupf Bake Shop), ahová mindenképpen szerettünk volna visszatérni. A térképet böngészve felfedeztem, hogy nemcsak pékségük van, hanem egy éttermük is. Ez a szállodától 8-10 perce található, így már meg is volt, hol fogunk vacsorázni.
Kicsit dombos-völgyes úton autóztunk, nagyon helyes kis környék gyönyörű házakkal (“kastélyokkal”), izgalmas utcákkal. Nagyon tetszett a környék is.

Durham, NC

Az étteremnél elég nehéz volt parkolóhelyet találni, bár mint utóbb kiderült mi még pont időben érkeztünk (18 óra körül) és egy kiálló autó helyére szerencsére egyből le is tudtunk állni.
Az étteremben le lehet ülni kint és bent is, a kinti rész eléggé tele volt (a bentit nem láttuk).
Úgy néz ki a dolog, hogy egy ablaknál kell leadni a rendelést (vannak kirakva étlapok, ott lehet megnézni), aztán rendelsz, kapsz egy számot és az alapján keresik meg az asztalodat (a felszolgálóknak szerintünk ez kicsit nehezített pálya, hogy mászkálnak fel-alá, hiszen nincs rendszer abban, ki hova ül le).

Guglhupf - Durham, NC

Ha már német étterem, akkor persze Csibi Wurst-ot (csirkés) kért, én pedig Schnitzelt (mi soha nem csinálunk otthon rántott húst). Desszertet is választottunk, valami ír krémes mousse csokitorta volt - a nap specialitása vagy mi… 😂
Minden nagyon finom volt! Én nem szeretem a Wurstot, de megkóstoltam Csibiét, jó volt, de jó, hogy én nem azt választottam. A Schnitzel is finom volt, de azt is elárulom, hogy mi nagyon kevés húst eszünk már és ha igen, akkor sem disznóhúst.

Guglhupf - Durham, NC

Szóval mivel el vagyok szokva tőle, ezért fura volt (az illata), de egyébként finom volt.
A desszert volt a legjobb! 😊 Időközben egyébként már kint a parkolóban állt a sor vége, szóval tényleg időben érkeztünk még.

Guglhupf - Durham, NC

Mire megvacsoráztunk addigra sajnos besötétedett, pedig szerettünk volna sétálni még egyet.
Az étteremnél nem nagyon tudtunk merre, így aztán visszamentünk a szállodához. Gondoltuk, megkerüljük, vagy legalább ott megyünk egy kis kört. Nagyon messzire ott sem jutottunk, de azért egy 20 percet legalább még sétálgattunk.

Fairfield Inn - Durham, NC

Megfürödtünk, olvastunk kicsit és aztán máris 11 óra lett. Reggel 6:20-ra állítottuk az ébresztőt. Reggeli 7-től van. Valamikor 7 után mentünk le reggelizni. Meglepő módon nem volt (szerencsére) tömeg, csak néhány asztalnál üldögéltek, így kényelmesen meg tudtunk reggelizni.
Reggeli után összeszedtük magunkat és 8 körül el is indultunk.
Negyed 9 körül pedig már alig volt parkolóhely! (11 után jöttünk el, akkor már visszafordították az embereket és valami távolabbi parkolóhely felé irányították, mert ott egyáltalán nem lehetett már leállni!)

Na de ne rohanjunk ennyire előre. A parkolást telefonos applikáció és bankkártya segítségével fizettük ki, mi 3 órára vettünk parkolójegyet.

A kert pont olyan szép, ahogy emlékeztünk rá, viszont az egész kirándulás fénypontja a bejáratnál található teljes pompájában virágzó cseresznyefa sor. Megkockáztatom, hogy ilyen szépet még nem is láttunk.

Sarah P. Duke Gardens - Durham, NC

Egyszerűen varázslatosan szép! Ahogy a rengeteg rózsaszín-fehér virág összeér az ember feje fölött. Nem csoda hogy mindenki itt fotózkodott!
A kertben máshol is voltak még ilyen fák, meg gyönyörű magnóliák, rengeteg tulipán, rózsa, rügyező fák, kisebb tavak, vízesések, bambuszkertek. Minden nagyon szép! Az időjárással is szerencsénk volt, mert napos-felhős, kellemes hőmérsékletű vasárnap volt.

Sarah P. Duke Gardens - Durham, NC

A kert másik ékessége a japán kert. A kis piros híd a tó felett, különböző kacsák a tóban. Nagyon hangulatos. A harmadik pedig a teraszos kialakítású tulipános kert. Azt is imádtuk.
Szerintem mindent bejártunk, volt ahol kétszer is jártunk. Nagyjából jól lőttük be az időt is, mert pont kellett az a 3 óra.

Sarah P. Duke Gardens - Durham, NC

Csibi kitalálta, hogy ha már itt vagyunk, elmegyünk a Costco-ba tankolni és vásárolni is beugrunk. Aki olvasta, talán emlékszik, hogy Hawaii-on tértünk be ebbe a boltba, ahol tagságival lehet csak vásárolni.
Charlotte-ban is van, de egyszerűen nem jutottunk még el… 😄
Így most bementünk a boltba, vettünk néhány dolgot (többet, mint amiért beugrottunk), majd tankoltunk is (elvileg kedvezményesebben lehet tankolni is, de Csibi azt mondta, hogy nem volt annyira látványos a kedvezmény, mint amennyire Hawaii-on az volt.)

Miután megvoltunk, visszamentünk a Guglhupf pékségbe is. Vettünk kávét és péksütit, megettük és elindultunk vissza Charlotte-ba.

Guglhupf - Chapel Hill, NC

4 óra körül értünk haza, így még maradt azért a délutánból is szerencsére.

Szuper hétvége volt!

Ezen a héten az időjárás azonban ismét elég rapszodikus, mert a 24 fok után csak 14 maradt, éjszakai faggyal… Hétvégére pedig ismét jön egy újabb lehűlés és eső! Sok eső! 😣 Ami különösen szomorú, ugyanis ezen a hétvégén is elutazunk kicsit. De az már egy másik történet lesz, hamarosan jövünk azzal is.

További képek


Map - Sarah P. Duke Gardens - Durham, NC

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő