Autóvásárlás

Eldöntöttük (leginkább anyagi megfontolásból), hogy használt autót fogunk venni.

Még a jogsi megszerzése előtt tájékozódtunk a lehetőségekről, árakról. De aztán abbahagytuk a nézelődést, mert találtunk ugyan jó ajánlatokat, de egyiket se tudtuk megcsípni és ez így elég bosszantó volt.
Akkor azt még nem tudtuk, milyen nehézségekkel kell majd szembenéznünk, de ez persze nem feltétlen mindenkire igaz - mi így jártunk.

Mi úgy döntöttünk, hogy autóhitelt veszünk fel, hogy ezzel is elősegítsük a credit historynk változását (egy újabb számla, újabb törlesztés, aminek nyoma van: ez hosszú távon érdekes, pl. majd egy jelzáloghitelnél, hogy kedvezőbb ajánlatot kapjunk).

És akkor itt az első nehézség: hitelt akarsz felvenni, de hiteltörténet nélkül nem igazán kapsz… Klasszikus bankoktól nem is sikerült kapnunk…
(Vagy azért, mert nincs hiteltörténeted, vagy nem vagy állampolgár, de még zöldkártyád sincs…)
Szóval a helyzet nem egyszerű.

Az egyik lehetséges megoldás az, hogy egy-két pénzügyi szolgáltató azoknak is kínál hitelt, akiknek nincs vagy rossz a hiteltörténetük és nem állampolgárok. Persze nagyon rossz feltételekkel…
Ennél jobb megoldás, amit Csibi egyik angol kollégája javasolt. Van olyan cég, amely kifejezetten bevándorlókra/hosszú távon itt tartózkodókra szakosodott és nekik kínál autólízing megoldásokat illetve autóhitelt. Ez az otthoni bankokhoz hasonlóan működik, ahol munkáltatói igazolással bizonyítod a jövedelmedet. Emellett kedvezőbb feltételeket is kínál, mint a többi hitelező.

Hogy ezenfelül mi volt még a nehézség?
Az, hogy amíg a helyiek, akiknek van hiteltörténetük, tudnak kérni a bankjuktól egy előzetes hitelminősítést. Ezzel el tudnak menni egy kereskedőhöz és az önrész befizetésével tulajdonképpen meg tudják kötni a szerződést és az autót is el tudják hozni.
Mert a bank által kiállított dokumentum biztosíték arra, hogy tutira meg fogják kapni a hitelt.

Nekünk ilyen ugye nem volt…
Először el kell menni a kereskedőhöz ajánlatot kérni (hivatalos részletes ajánlatot: vételár + járulékos költségek). Ezt a dokumentumot és egyéb iratok másolatait el kell juttatni ennek a cégnek. Az elbírálásról kb. egy hét után küldenek értesítést. Pozitív visszajelzés esetén egyből fel kell venni a kapcsolatot a kereskedővel, hogy jelezd a vásárlási szándékodat, amit némi előleg befizetésével tudsz biztosítani. (Ez a mi esetünkben 1000 USD volt.)
A bank kb. egy héttel az elbírálás után folyósítja a hitelt, utána lehet menni az autóért.

A probléma ezzel “csupán annyi”, hogy az ajánlat megszerzése és a hitelbírálat között simán eltelik egy hét és ezalatt sokminden történhet. Például ha az autó jó áron van, elég hamar elviszik és akkor minden kezdődik elölről.

Tudtuk, hogy az általunk kiválasztott autó némileg a piaci ár felett van, de azt is tudtuk, hogy ez szükséges, hogy ne vigyék el egyből, míg meg nem szerezzük a hitelbírálatot.

Tehát amint megvan a pénz, lehet menni az autóért és szerződést kötni. A papírmunkát a kereskedő intézi (DMV felé). Az autó kap egy ideiglenes rendszámot, ami a vásárlástól számított 30 napig érvényes. Ez idő alatt kell a kereskedőnek megküldenie a végleges rendszámot. Mivel ők intézik a papírt, a rendszámot is ők kapják meg.
Ha 30 nap alatt nem sikerül elintézni, akkor lehetőség van az átmeneti rendszám érvényességének meghosszabbítására.
A végleges rendszám három hónapig érvényes. Az adó befizetése után a DMV igazolásul küld egy új matricát a rendszámra, ami így egy évig érvényes.

Használt autó portálok

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő