Szemészet

Sy @ 2019-08-06 | 2 perc |

Mindketten szemüvegesek vagyunk, de kb. két éve kontaktlencsét hordunk. Otthon egyszerű a történet, mert elmész egy optikushoz, ahol megvizsgálják a szemedet és azonnal tudsz kontaktlencsét venni. Itt egy kicsit bonyolultabb, mert kontaktlencsét kizárólag receptre adnak. Így aztán kellett egy olyan szemorvost találnunk, akivel az egészségbiztosítónk szerződéses kapcsolatban áll. Szerencsére találtunk egyet viszonylag közel. Ezt úgy értem, hogy olyan közel, hogy busszal is el tudtunk menni. A honlapon ki kell tölteni egy űrlapot (általános dolgokat kérdeznek: a személyes adatokon kívül olyasmik vannak benne, hogy szedsz-e valamilyen gyógyszert, allergiás vagy-e valamire, milyen magas vagy, stb.). Az online felületen lehet kiválasztani, hogy melyik orvoshoz szeretnél menni és ott lehet időpontot is kérni.

Mikor eljött a nap, odamentünk és várakozni sem kellett. Először az asszisztenshez kerültünk, aki különféle vizsgálatokat végzett rajtunk, többek között OCT vizsgálatot is, amit otthon csak bizonyos esetekben végeznek és külön díjazása van. Ha már a díjazásról van szó, akkor most mondjuk el, hogy itt mindenért (mármint minden orvosnál, minden vizsgálatért) fizetni kell.

A vizsgálatok után várnunk kellett a dokira egy külön szobában. Ő megnézte az előző vizsgálatok eredményét és itt volt a lencsepróbás olvasási gyakorlat, amely segítségével megállapította, hogy milyen kontaktlencsére van szükségünk.

Vittük magunkkal a magyarországi lencsénk papírját, így ahhoz hasonlót kaptunk. Egy évre írta fel az orvos, amit a helyszínen meg is vettünk, mert volt egy akció, amivel kétszer 40 USD-t vissza lehetett igényelni. Ehhez a neten kellett regisztrálnunk, leadni a számlát és postai úton kaptunk egyszer használatos előre feltöltött bankkártyát (amit csak Amerikában, de bármire fel lehet használni - mi például az élelmiszerboltban költöttük el). A lencsét megrendelték nekünk és szóltak, mikor lehet érte menni. Emellé járt ajándékba egy-egy (márkás) napszemüveg tokkal együtt, kaptunk folyadékot és szemcseppet, szemüvegtisztító spray-t és még kuponokat is.

A vizsgálatok és a kontaktlencsék egyébként kicsit több, mint 400 USD-be kerültek kettőnknek. Úgy hogy még szerintük is elég jó biztosításunk van. Ez biztosítás nélkül kb. a duplája lett volna.
Maga a lencse az kb. annyi mint otthon, de a vizsgálatokért itt jóval többet kell fizetni.

Ez volt az első igazi találkozásunk az amerikai egészségüggyel. Fura, hogy kontaktlencsét csak orvosi rendelvényre lehet kapni, de összességében minden flottul ment.
A vizsgálatok tök ugyanolyanok, mint otthon, ebben nem láttunk különbséget, csak a kontaktlencse folyadékot és szemcseppet kellett újat keresnünk.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő