Jégkocka és légkondi

Sy & Cs @ 2020-08-02 | 2 perc |

Az első olyan dolog, ami nagyon más volt számunkra, az a jégkocka és a légkondi. Már amikor először jártunk Amerikában, akkor is hamar feltűnt, hogy ez itt “alap”.
Bárhová mész, mindenhol ezerrel megy a légkondi, nagyjából meg lehet fagyni a járműveken, éttermekben, boltokban, plázákban. Minden közösségi térben.
Mi nem vagyunk hozzászokva ehhez a légkondis hideghez, ezért aztán nagyon gyorsan megtanultuk, hogy hiába van 35 fok kint, mindig legyen nálunk egy hosszú ujjú felső, hogy kibírjuk bent is.
Ennek köszönhetően ők persze tavasszal, amikor még csak 15-18 fok van, már akkor is rövidnadrágban és rövid ujjúban mászkálnak. Meg persze papucsban…, az itt nagyon “menő” - zoknival, természetesen. 😀
Ja, és egyébként itt a lakásokban is alapfelszereltségnek számít a légkondi.
Mi nem nagyon használjuk - mondjuk, most hogy 40 fokok vannak, kénytelenek vagyunk bekapcsolni, mert nem nagyon lehet kibírni máshogy. De azért az is jellemző, hogy kizárólag nálunk szokott az ablak nyitva lenni, egyetlen másik lakásban sem láttunk még nyitott ablakokat itt, ahol lakunk. Ezerrel nyomatják a légkondit. Mi csak ha már tényleg nagyon muszáj.

A jégkocka pedig a másik ilyen standard dolog.
Bármit kérsz inni, az alapból hideg ital is tutira tele van jégkockával. Mi például nem bírjuk egyáltalán, ezért alapvetően mindig szólunk, hogy “No ice please”. (Vagy szobahőmérsékletű ital + jégkocka, vagy hideg ital. A hideg + jég már sok.) Ezt pedig sokszor úgy értelmezik, hogy ugyanabból a kancsóból töltenek, csak a jeget nem teszik hozzá… :) Sokra nem megyünk vele, mert ugyanúgy jéghideg! 😀 De arra is van példa - többször is előfordult már -, hogy hiába kértük, annyira természetes dolog számukra, hogy mire kihozzák, el is felejtik, hogy nem kértünk bele jeget.
Van, ahol nem is értik, hogyhogy nem kérünk jeget.

drink

Sokáig érthetetlen volt, hogy zakóban és ingben miként tudnak sétálni az emberek az utcákon, anélkül, hogy szakadna róluk a víz. Először a filmekben tűnt fel, hogy valakinek elég a short és póló, mások meg ingben, zakóban vannak. Nem értettük, milyen klíma lehet ez.

Itt végül sikerült megérteni, miként működik ez. Szóval mindenhol megy a légkondi. Az irodában például elég hamar fel kell vennem a pulcsit. Aztán fél óra/óra után már az is kevés. Remegek, annyira hideg van, ezért néha kimegyek felmelegedni. Mikor telefonos konferencia van, adja is magát. A napon, pólóban kb. 30 perc alatt olvadok ki.
Tehát, aki kint van, mert sétálgat a napon, vagy sportol, nyilván lengén van. Aki be van öltözve, csak rövid ideig van kint, amíg át nem melegszik, aztán irány vissza a légkondis hely.

További érdekesség, hogy Magyarországon a légkondis helyekről való ki- és bemászkálás rendre megfázáshoz vezetett, ill. a hideg ital + jégkocka pedig torokfájáshoz. Itt ezt valamiért nem tapasztaljuk.

Otthon, a mekiben találkoztam először a jeges itallal még tizenévesen. Mármint hogy kérdés nélkül szórják bele. A pohár feléig, max. ¾-ig volt ital, a többi jég. Itt is így van, ugyanakkor itt utántöltik, ha kérem, míg otthon nem. Ezért nem volt mindegy, hogy a pénzemért mennyi üdítőt kapok. Magyarországon pár helyen van, hogy után lehet tölteni (például IKEA, KFC), de a jégkocka adagoló nem alap.

Szállodákban egy, max. két szintenként van jég automata. A gyorséttermekben jégadagoló az üdítőautomata mellett, az irodában a vízadagoló gép tud jégkockát is adni. Továbbá hűtőszekrényt itt még nem láttunk víz és jégkocka adagoló nélkül.

Ami azonban továbbra is érthetetlen, hogy a hidegben is miért alap a jeges ital...

refrigerator - water and ice dispenser

előző következő