Chapel Hill

Chapel Hill egy város Észak-Karolina államban. Raleigh - Durham - Chapel Hill városai alkotják az úgynevezett Research Triangle-t. (Raleigh Észak-Karolina fővárosa.) Chapel Hill tőlünk kicsit több mint 2,5 órányira található északkeleti irányban.
A várost 1793-ban alapították, az itt található University of Chapel Hill jelentősen befolyásolja a városképet.
Viszonylag nagy területet foglal el, mégis inkább kisvárosi hangulatot áraszt.
Talán van, aki emlékszik, korábban jártunk Davidson városkában, mely szintén egy egyetemi város, ugyanaz az érzés fogott el minket itt sétálva, mint anno Davidson-ban.

Chapel Hill, NC

Ahogy már említettem az egyetem hatása az egész városban érezhető. De talán a legjobb példa erre, hogy a város minden tűzoltóállomásának van egy “carolina-kék” színű tűzoltóautója.

Ami még a város érdekessége, hogy helyi művészek nagyon sok falfestményt készítettek.

Chapel Hill, NC

De akkor most jöjjön az, amit mi láttunk.
Csibi a térképet böngészve talált egy német pékséget, így ezt lőttük be első állomásként.
Ez a Guglhupf nevű pékség, mely azért érdekes számunkra, mert itt még ilyen helyen nem jártunk. Voltunk francia pékségben, de ezt leszámítva ilyen klasszikus pékséget nem nagyon lehet itt találni. A péksüti fogalmát a “linzerek” és a fánkok teszik ki alapvetően.
Szóval jó volt egy kis európai péksütit is találni. Már eleve, hogy némelyiknek német neve volt, az is nagyon tetszett! 😀
Szóval itt megreggeliztünk (inkább ebédnek lehetne nevezni, mire odaértünk).
Gondoltuk, hogy hazafelé is jó lenne majd beugrani még valamiért, amit haza tudunk vinni.

Chapel Hill, NC

Innen a Chapel Hill Botanikus kertbe vezetett az utunk.
A bejáratnál két önkéntes ült, tőlük tudtuk meg, hogy nincs belépőjegy, adományokat azonban szívesen fogadnak. Mi is hagytunk ott valamennyi dollárt.
A kertben egyébként Észak-Karolina jellegzetes növényvilágát lehet megtalálni, felosztva hogy hegyek / vizek növényvilága.
Sok érdekességet láttunk itt ismét.

North Carolina Botanical Garden - Chapel Hill, NC

Innen pedig a “belvárosba” mentünk. Azért írom így idézőjelbe, mert itt a belváros nem annyira egyezik azzal, amit otthon mi belvárosnak nevezünk.
Ezekről az egyetemi városrészekről például a mai napig az jut eszünkbe, hogy ilyeneket csak a filmekben láttunk azelőtt. Tipikusan rengeteg egymástól különálló épület van, köztük hatalmas parkokkal. És mi is inkább a kisvárosi jelzőt használnánk a városra.

Chapel Hill, NC

Most már valószínűleg vége a tanévnek, de gondolkodtunk milyen lehet a hangulat, mikor nyüzsögnek az egyetemisták az épületek között vagy üldögélnek a parkban. Van egy fedett pavilon is székekkel és padokkal, arra jutottunk, hogy valószínűleg itt is tartanak órákat. Ez tetszett. Persze itt is volt kihelyezve kézfertőtlenítő! 😀

Chapel Hill, NC

Aztán próbáltuk megkeresni a falfestményeket, párat sikerült is felfedezni, de persze nem mindet találtuk meg.

Chapel Hill, NC

A városban egyébként elég sok hajléktalant lehet látni, ez egy kicsit rontotta az összképet, de alapvetően szimpatikus város Chapel Hill. Van a városban egy kosárlabda múzeum is, amit nagyon szívesen megnéztünk volna, de az sajnos zárva tartott. 😔

Illetve még a közeli Durham városába is szívesen átmentünk volna, de úgy elszaladt az idő, tekintettel arra, hogy haza is kell érni és ugye minimum két és fél órás útról van szó, így erről most lemondtunk.

Már éhesek is voltunk, 16:40 körül járhatott az idő, ott a belvárosban nehezen találtunk éttermet. Így megbeszéltük, hogy visszamegyünk gyorsan a Guglhopf-ba (17-ig van nyitva) és ott a közelében láttunk egy görög éttermet, ott eszünk majd egyet.
Na a pékségben vettünk egy-két dolgot, kávét nem, gondolván, hogy majd az étteremben kérünk azt is. Az étterem viszont még zárva volt. Azt hiszem pont 5-kor nyitott, így pár percet várni kellett. Addig a kertjében a görög hangulatot árasztó falakat néztük meg. Majd a nyitáskor bementünk, de sajnos csalódottan (és éhesen) távoztunk is, mert két rendezvény is volt az étteremben, ezért nem volt kapacitásuk csak így az utcáról betérő vendégeket is fogadni. De az is lehet, hogy csak nem voltunk elég elegánsan felöltözve… 😀

Chapel Hill, NC

A szemben lévő Starbucksban vettünk végül egy szendvicset és kávét, gondoltuk, azzal már kibírjuk majd, amíg hazaérünk. Szóval végül így zárult a kalandunk Chapel Hill-ben!
Ismét jót kirándultunk!

További képek


Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő