Greenville

Találtunk a neten egy listát 14 olyan hétvégi kirándulóhelyről, mely 3 órán belül található Charlotte városától.

Ebből 8,5 helyet már korábban meglátogattunk és erről a listáról választottuk Greenville városát is, mely Dél-Karolinában található, majdnem pont félúton Atlanta és Charlotte között.

Greenville belvárosa az elmúlt években számos elismerést és díjat nyert. Nemrég az ország 10 legjobb belvárosa közé sorolták, sőt a The New York Times “a gyalogosbarát városközpont nemzeti modelljének” nevezte.

Valóban a város ékköve a belváros - először is a gyönyörű fákkal szegélyezett főutcája, ahol rengeteg teraszos étterem, pub várja a vendégeket, valamint a Falls Park, ahol a lenyűgöző Reedy River Falls található.
Ez a park ad otthont minden évben a Shakespeare Fesztiválnak.

Greenville, SC

Két órányi autókázás után a belvárosban, egy parkolóházban tettük le az autót, ahonnan valóban mindent be lehet járni gyalogosan.

A parkolóházból kilépve máris egy hangulatos sétálóutcába csöppentünk, ahol egymás mellett sorakoznak a kávézók, éttermek, teraszos megoldásokkal.
Az első utunk természetesen egy kávézóba vezetett, ahol a napi ajánlatot választottuk. Ez egy új szokásunk, vagyis főleg Csibié, szereti kipróbálni az adott hely különlegességét. Mindig kikéri az eladó véleményét, mit ajánl és azt választja.
Itt ez most a Persephone’s Poison nevű zöld színű ital. A színéhez képest meglepően jó ízű volt egyébként. Persze az elmaradhatatlan kávé mellett, mert azt ugyebár ki nem hagynánk! 😀
Ettünk egy muffint is, mely nem hagyományos muffin volt, kicsit olyan túrós ízű valami. Finom volt!

Greenville, SC

Ezután a belvároson át elindultunk, hogy megkeressük a város fő látványosságát: a vízesést!
A főutca nagyon hangulatos a sok kiülős kajáldával. Viszont nagyon sokan is voltak!
Érdekesség: hétvégenként a reggeli órákban lezárják ezt a főutat, hogy egy piacnak adja át a helyét.

Az USA keleti-partvidékének első állomásaként éppen Greenville-ben található egy mexikói kortárs művész vándorkiállítása a 'Wings of the City', 9 szimbolikus jelentésű szárnyas szoborral. Ezek közül néhányat már itt a belvároson át haladva is sikerült megtalálnunk.

Greenville, SC

A városon halad át a Reedy nevű folyó, mely fölött egy gyalogoshídon lehet átkelni.
Már önmagában ez is igen sajátos arculatot kölcsönöz Greenville városának.

De aztán a Falls Park mindent visz.
Ez egy 130 000 m2-es park. Hatalmas, nagyon zöld és nagyon szép.
A legszembetűnőbb a Liberty Bridge nevet viselő 108 méter hosszú függőhíd, mely a Reedy folyó vízesése körül kanyarog. Csak egyik oldalán vannak kábelek, hogy a másik oldalon akadály nélkül legyen élvezhető a kilátás.
Itt a parkban is jó néhány szárnyas szobor van jelenleg kiállítva (a kiállítás októberig látható).
Sok gyalogos ösvény keresztezi egymást, az egyik itt halad el a vízesés mellett. Ez a Swamp Rabbit Trail, mely egy 22 mérföldes gyalogos és biciklis zöld útvonal. A nevét az itt őshonos mocsári nyúlról kapta.
Mi is elsétáltunk egy jó darabon az úton, aztán visszafordultunk a nagy vízesés és a Liberty Bridge irányába. Útközben gyönyörű, színpompás növényeket, kedves kis mókusokat, szitakötőket láttunk.

Greenville, SC

A nagy mexikói szárnynál csináltunk pár fotót (sorban állás volt a fotózáshoz 😀) és végül átsétáltunk a függőhídon, fentről is megcsodálva az alázúduló vizet.
A függőhíd és a vízesés környéke a lánykérések kedvelt helyszíne. Csak amíg ott voltunk kb. 3-4 lánykérés történt. Mi csak a felzúdúló kiáltásokat és tapsokat hallottuk általában és utána láttuk, hogy mi is történik.

Greenville, SC

A vízesésbe egyébként be lehet menni, sokan mászkáltak a vízben. Nagyon érdekes volt.
Az emberek mellett pedig vadlibák és kacsák osztoztak a vízen.
Nagyon szuper az egész kialakítása, mert a hídon átérve tovább lehet sétálni és gyakorlatilag “körbeér” az út, mert visszalyukadtunk a Reedy folyón átívelő kis gyalogoshídhoz.
Azon is átmentünk persze, ahol egy amolyan kis “sétálóutcába” értünk. Itt is sétáltunk még egy picit, de aztán ideje volt visszafordulni.
A parkolóház közvetlen közelében találtunk egy éttermet (Tupelo Honey), ahol ettünk, aztán indulás előtt szerettünk volna még egy kávét útravalóul a kávézóból, de az sajnos pont pár perccel azelőtt zárt be, hogy odaértünk.

A városban egyébként feltűnően sok helyen lehet találni nyilvános wc-t!

Ezt követően nem maradt más, mint hogy elinduljunk haza, hiszen egy újabb két órás út állt előttünk.
A parkolóba érve viszont kellemetlen meglepetés ért minket, ugyanis “büntetést” kaptunk. Valójában nem büntetés volt szerencsére, csak figyelmezetés.
Ugyanis, képzeljétek, még ilyesmivel sem találkoztunk: ebben a parkolóházban nem lehet hátrafelé beállni a kocsival.. Sok helyen jártunk már, de ilyet még nem láttunk.
Ahogy elnéztük, nem csak a mi autónkon volt hasonló figyelmeztető cetli.
Na de sebaj, szerencsére nem kell büntit fizetni, viszont ebből is tanultunk!

Aztán végül kicsit kevesebb, mint két óra alatt hazaértünk.

Összegzésként azt mondhatjuk, hogy valóban egy gyalogosbarát városról van szó.
És a legjobb, hogy a nyüzsgő belváros közvetlen közelében van egy ilyen nagy park, ahová ki lehet menni sétálni, piknikezni vagy csak úgy lenni.
Greenville gyorsan belopta magát a szívünkbe.

További képek


Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő