Hálaadás napi parádé

Második programként a Hálaadás Napi Parádét választottuk.

Először röviden magáról az eseményről:
A Novant Health Hálaadás Napi Parádét Charlotte belvárosában tartják. 1947-ben alapították a felvonulást, melyet korábban Carolinas Carrousel Parade néven tartottak, illetve 2008-ban és 2009-ben Carolina’s Thanksgiving Day Parade néven.
2013 óta a Novant Health az esemény címadó szponzora. A Novant Health egyébként egy egészségügyi szolgáltató.

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

Korábban a reggeli órákban tartották a parádét, idén azonban 18-20 óráig tartott. 2020-ban a világjárvány miatt sajnos törölték, a tévében egy Best Of felvonulást közvetítettek helyette. Idén azonban ismét megrendezésre került november 24-én (szerdán), a Hálaadás előtti napon.

A résztvevők kiválasztásakor fontos szempont, hogy a régió legjobb kínálatát képviseljék olyan témákban, mint az egészségügy, sport, szórakozás, művészetek, innováció, ezen kívül pedig a turizmus népszerűsítésében is jelentős szerepük legyen.
A parádé résztvevői bemutatják a régió kulturális sokszínűségét. Fontos, hogy vonzó és összehangolt csoportok jelenjenek meg, mellyel növelik a szórakoztató értéket is!

16 felvonuló zenekart látni az idei felvonuláson: fafúvosók, rézfúvósok, ütőhangszeresek, táncosok, majorettek, pomponlányok többek között.

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

Vannak továbbá speciális egységek, úgy mint: speciális járművek, például antik autók, tűzoltóautók, iskolabusz, versenyautók, zsonglőrök, gólyalábon közlekedők.

1000 önkéntes vesz részt a lebonyolításban: a részvételi korhatár 16 év. Legalább ennyi idősnek kell lenni ahhoz, hogy valaki részt vehessen az óriás léggömb “cipelésében” vagy egyedüli jelmezesként vonulhasson fel. A 8 éves (vagy annál idősebb) gyermekek felnőtt kíséretében vehetnek részt.

Na, és akkor szokás szerint a saját élményeinkről:
Szerdán nem dolgoztunk, mert délelőtt dolgunk volt, így kivettük ezt a napot. Délután elugrottunk a boltba vásárolni, aztán hirtelen indulni kellett.
A belvárosba 25 perc alatt tudunk beérni, forgalom nélkül. Most kb. minden irányban dugó volt, egy darabig sikerült kerülő utakon haladni, de aztán persze a dugóban kötöttünk ki mi is.
A Marshall Park környékén parkoltunk le, onnan egy 10 perces sétára volt a felvonulás helyszíne. Mire odaértünk már jó sokan várakoztak, de szerencsére a Parádé még éppen nem kezdődött el.
Mondhatnánk, hogy már szinte megszoktuk - de amúgy még nem… - hogy az emberek saját kis kempingszékekkel érkeztek és már jó időben kényelembe helyezték magukat. Hoztak asztalkát, ételt-italt és jól elvoltak. 😀
Most már lassan tényleg nekünk is be kell szerezni egy ilyen széket…
De így szerencsére mivel előttünk ültek alapvetően, jól láttunk mindent.

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

Az utóbbi napokban elég hideg az időjárás már itt is, ez azt jelenti, hogy 0-4 fok között volt kb. Számunkra ez már télikabát és így is fázunk. A helyiek közül azonban sokan rövidnadrágban és kabát nélkül szoktak lenni… (Jégkocka és légkondi, ugyebár… 😄)

Van egy fickó, aki kb. minden ilyen nagy rendezvényen megjelenik egy “Jesus saves” feliratú táblával és jár-kel az emberek között és ordítja, ami a táblára van írva illetve buzdítja az embereket, hogy tapsoljanak és kiabáljanak…
Nagyon érdekes.

Aztán már itt is elkezdődött a “Happy Thanksgiving” felkiáltás, mindenki mondta mindenkinek kb.
Utána elindult a felvonulás is, először jöttek mindenféle szenátorok, képviselők, politikusok - számunkra persze többségében ismeretlen emberek.
Volt aki gyalogosan, többen pedig Mustangokból integetve a közönségnek.

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

És utána pedig tényleg volt itt minden: óriás pulyka, gólyalábon menetelők, a hadsereg képviselői (amikor ők érkeztek, az előttünk ülők felálltak tiszteletük jeléül)
További hírességek is érkeztek: többek között Észak- illetve Dél-Karolina aktuális szépségkirálynői, egy valaki volt köztük, akit már mi is “ismertünk”: Brooke Simpson. Ő egy észak-karolinai indián származású lány, aki az America’s Got Talent című verseny előző évadában a 4. helyen végzett. Nagyon büszke a származására és az első indián származású énekesnő szeretne lenni.
Szóval őt legalább mi is ismertük. Bár a mellettünk álló helyiek azt kérdezték, hogy ő meg ki… 😄

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC
Brooke Simpson

Biciklis rendőrök felügyelték a rendet, de nem voltak korlátok kihelyezve, szóval időnként kisebb gyerekek rohangáltak az úton (amikor épp nem jött senki felvonuló). De nem igazán volt semmiféle rendzavarás, mindenki nagyon élvezte a programot.

És valóban jött egy csomó iskolás csoport is, akik zenéltek vagy táncoltak.
Hazafelé azt beszéltük Csibivel, hogy milyen kár, hogy otthon nincs ilyen: mármint felvonulás sem és hogy az sem jellemző, hogy az iskolában ilyen típusú foglalkozások lennének, ahol a gyerekek mondjuk dobolni tanulnak…

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

Mi még sosem voltunk ilyen rendezvényen, szóval számunkra abszolút az újdonság erejével hatott és nagyon jól éreztük magunkat.
Nagyon tetszett nekünk a hangulat, ahogy mindenki Happy Thanksgiving-et kívánva integetett, jó volt látni a sok tehetséges fiatalt, az óriási léggömböket, volt vagy ötféle tűzoltóautó (bár abból sajnos már sokat láttunk a házunk előtt is… 😄), jött a sheriff is (bár ezzel mi még nem vagyunk tisztában, hogy rendőr, sheriff, ranger - kinek mi a hatásköre…), de az biztos, hogy nagy üdvrivalgás kísérte a megjelenését.

Na lényeg a lényeg, volt itt minden kérem szépen.
És persze a legvégén a Mikulás (Santa) zárta a sort, ezzel gyakorlatilag átmenetet nyújtva a karácsonyi szezon kezdetébe.

75. Novant Health Thanksgiving Day Parade - Charlotte, NC

Most már minden karácsonyi fényárban fog úszni és kezdődik a hangolódás.
Sokan már ilyenkor felállítják a karácsonyfát, kidekorálják a házakat. Ez egy jó kis időszak, már ami a hangulatát illeti.

Így ért véget a 75. Novant Health Thanksgiving Day Parade.
A tömeg egyébként elég gyorsan felszívódott! A magunk részéről eléggé fáztunk már, a lábunk is elfáradt a több órás álldogálás során és egy mosdó is jól jött volna.
Pont szemben velünk volt egy kajálda, ezért oda bementünk. Mivel éhesek is voltunk, Csibi kért valamit, amíg én sorban álltam a mosdóhoz, aztán itthon megettük az ételt.

Mire kijöttünk az étteremből gyakorlatilag már a kukások tisztították az utat és a rendőrök is kint álltak még.
Még egy kicsit nézelődtünk, mert nagyon szeretjük amúgy a belváros hangulatát. A felhőkarcolók nappali fényben is nagyon tetszenek nekünk, de ilyenkor kivilágítva még különösebb az élmény és a színük is változó.
A Nascar Hall Of Fame előtt is áll egy csodás karácsonyfa, szóval ott még készítettünk egy pár fotót, aztán elindultunk az autóhoz.

Nascar Hall of Fame - Christmas Tree - Charlotte, NC

Hazafelé már dugó nélkül, 18 perc alatt hazaértünk.
Szuper este volt.

További képek


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő