Winter Lights

12/06/2021

Elérkeztünk a listánkon szereplő következő két programhoz.
Egész évben tartalékoltuk a szabadságunkat, mert az eredeti tervek szerint novemberben szerettünk volna végre hazautazni látogatóba. De az újabb és újabb vírushullámok miatt ez sajnos ismét meghiúsult.
Ennek értelmében viszont a bentragadt szabadnapokat ki kell vennünk.
A listán felsorolt karácsonyi programok közül van néhány, mely nem Charlotte-ban vagy annak közvetlen környékén található.
Így például a napirenden lévő két program, mely viszont egymáshoz nagyon közel található.

Némi szervezéssel azt gondoltuk ki, hogy három napra elutazunk Asheville városába. Az Arborétum és a Biltmore kastély a két program. A szállodától mindkettő 15-15 percnyire van más-más irányba.

Ezeken a karácsonyi programokon mindig nagyon sokan vannak, főleg persze hétvégén.
Ezért most mi vasárnap indultunk útnak, hátha így nem lesz akkora tömeg. Asheville-ben korábban már többször is jártunk, kb. 2 órányira fekszik nyugatra Charlotte-tól.
A Residence Inn nevű szállodába foglaltunk szállást két éjszakára. Talán mondhatom, hogy ez a kedvenc szállodánk. Kényelmes, apartman jellegű szobái vannak, van ingyen reggeli és a parkolás is ingyenes. (Ez mostanában már egyre több szállodánál kemény pénzekbe kerül.) Ráadásul ezt itt most pont olyan szoba, mint ami Kaliforniában is volt, ahol 2020 elején 6 hetet töltöttünk. Szóval szinte mintha “haza” jöttünk volna.
December 5-én kb. délelőtt 11-kor indultunk, kényelmesen, kivételesen nem az volt, hogy már megint rohanni kell.
Valahogy 13 óra után érkeztünk, ekkor a szobát még nem lehetett átvenni. De semmi gond, elmentünk addig ebédelni egy közeli étterembe. Gyalogosan kb. 5 percre található a Zoës Kitchen mediterrán étterem. Ez amolyan gyorsétterem típusú hely. Itt ettünk egy-egy görög pita nevű ételt, mely egyszerű, de finom volt. Az étterem árfekvése normálisnak mondható.
Ebéd közben már hívtak is minket a szállodából, hogy átvehető a szoba.
Úgyhogy mire visszaértünk, már mehettünk is a szobába.
Ekkor kb. fél 3 lehetett. Az Arborétumba este 7-re volt jegyünk. Előre vettük meg a jegyet még otthonról, 45 USD-be került, mely autóra értendő. (Egyébként az ár annak függvényében változó, hogy milyen napra szól: csütörtök, péntek és vasárnap 45 USD, szombat a legdrágább 60 USD, a többi napon 30 USD.
Viszont ahogy közeledik a karácsony, december 17-től fixen 60 USD lesz a belépő. (Ezek az elővételben fizetendő árak, mert ha a kapunál veszed, akkor mindegyik 10 USD-vel drágább.)

Az is fontos, hogy hiába mész/érsz oda előbb, nem engednek be hamarabb, tehát akkorra kell menni, mikor a jegy szól. Viszont ebből kifolyólag dugóra kell számítani.
Volt is egy kis dugó, de azért ez még kibírható volt. Nem kellett sokat várni, a bejárattól kb. 500 méterre dugult be. Aztán a jól bevált módon leszkennelik a jegyet és már mehetsz is. Itt is úgy van, hogy kezelik a jegyet a bejáratnál és utána még bőven kell autózni a parkolóig.
Szóval itt volt még egy kis dugó, de aztán már meg is érkeztünk. A fő parkoló természetesen tele volt, így rendőrök irányították a forgalmat a plusz parkoló irányába, ahol szintén kb. 3 rendőr minden autót a pontos helyére “küldött”. Amikor mi érkeztünk, akkor már ez a parkoló is kezdett szépen megtelni.

De a lényeg, hogy megérkeztünk.

Winter Lights - NC Arboretum - Asheville, NC

Tavaly egyébként már egyszer itt is jártunk, májusban. Akkor nappali fényben - kicsit esős, borult időben, de nagyon szép volt. Igaz, hogy úgy elbóklásztunk, hogy alapvetően letértünk az arborétum területéről, így aztán arra kevesebb idő jutott.
Most viszont egyértelműen le volt zárva, amerre nem lehet menni.

Területileg talán kisebb helyet lehet bejárni, mint két éve Atlantában, viszont amerre lehet menni, mindenhol pompás látnivalók vannak.
Van itt minden: unikornis szivárvánnyal, óriási karácsonyfa, fényjáték, boldog hernyó, erdei manók, őzikék, csillagok, fény-virágok, modellvasút, stb.
A modellvasút az máskor is van, nem csak most, és abban különbözik az eddig látottaktól, hogy ez hatalmas és nem terepasztalon van, hanem ténylegesen ott a természetben. Tavaly májusban, mikor itt jártunk, akkor sajnos nem üzemelt, de most igen! 😀
Szóval felsorolni is képtelenség, az ember egyik ámulatból a másikba esik. Minden nagyon igényes, csodálatos.

Amit még kiemelnénk: nagyon sok helyen van karácsonybolt, így persze itt is.
Az előző posztunkban meséltük, hogy a nálunk lévő botanikus kertben vettünk először karácsonyi díszt. Ott egy általános kis szuvenír bolt van, ahol minden évszakban változik a termékkínálat.
Viszont itt most egy rendes karácsonyi boltot találtunk: olyan mint egy mesevilág. Minden de minden karácsonyos.

Winter Lights - NC Arboretum - Asheville, NC

Tematikusan feldíszített fák állnak: van, amit baglyok díszítenek, van egy, ami “méhecske-tematikus” - ez volt az egyik legjobb. Fehér fenyőn a sárga díszek, ez csuda jól néz ki!!!

Winter Lights - NC Arboretum - Asheville, NC

Itt is vettünk két angyalkás díszt (és tudtunk volna még választani… 😄)

Egyébként nemrég olvastam egy posztot, melyben arról volt szó, hogy ki mit szokott egy (külföldi) utazásról szuvenír gyanánt hazavinni. (Nem feltétlen ajándékba, hanem úgy magának.) És a hűtőmágnes mellett a legtöbb válasz a karácsonyi dísz volt. Már akkor is tetszett ez a dolog és tartok tőle, hogy gyakorlatilag ezzel az első három dísszel részünkről is új hagyomány kezdődik! 😀

Szerencsére az időjárás is nagyon jó volt. Fel voltunk öltözve rendesen, de nem fáztunk egyébként kicsit sem. (Mára már rosszabb időt mondtak sajnos.)
Az egész móka este 10-ig van nyitva, ennek köszönhetően 9 óra után gyakorlatilag bárhol tudtunk fotót készíteni tömeg nélkül, mert addigra az emberek zöme már elindult haza. Így visszafelé kiélveztük a helyzetet, hogy kb. csak mi voltunk már mindenhol.

Winter Lights - NC Arboretum - Asheville, NC

21:50-kor aztán úgy döntöttünk, hogy akkor menjünk, mielőtt kidobnak minket! 😀
Mondani sem kell, hogy a parkolóban már csak elvétve volt autó, de a hátsó parkolóban kizárólag a mi autónk árválkodott addigra már.

A szállodába is szinte teljesen üres utakon jutottunk vissza.
Úgy gondoltuk, hogy még feltöltjük a képeket, hogy csináljunk helyet a mai napra.
Az egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy ekkor derült ki, hogy a készített videók nagy része eltűnt.
Ez azért is furcsa, mert menet közben is direkt ellenőriztük, hogy jók legyenek a felvételek.
Erre nincsenek meg. Nagyon mérgesek vagyunk.
A legújabb GoPro kameránk van és ahogy olvastuk, mások is szembesültek ezzel a problémával. Gyakorlatilag az a baja, hogy az SD kártya túl új (sebességosztály U3, V30, A2 az U3, V30, A1 helyett).
Tiszta nevetséges. És persze dühítő.
Az az egy mázli van, hogy még a ma estét is itt töltjük, így ha az időjárás megengedi, akkor ma visszamegyünk újra felvételeket készíteni. 😀

Szóval így alakult az este.
Otthon vannak ilyen programok? Valahogy nem rémlik nekünk.
Egyébként pedig valamilyen szinten úgy tekintünk ezekre a programokra, mint valami “terápiára”. Valamire, ami jót tesz a szívünknek, lelkünknek és a szemünknek is persze.
A Karácsony és ez a “mesevilág” egyfajta “gyógyír” az ember lelkének. Az elmúlt két év szerintem mindenkit próbára tesz/tett így vagy úgy, ezért nagyon fontos találni/ tudatosan keresni olyan dolgokat, amelyek kizökkentenek a szürke hétköznapok és állandó szörnyű hírek világából.
Szerintem nagyon fontos, hogy inkább a szeretet energiája lengjen körbe minket, lehetőleg mindenhol és minél gyakrabban! Nekünk ezt adják most ezek a programok! Próbálunk feltöltődni általuk!

Most viszont hamarosan indulunk a Biltmore kastélyba, ahol szintén pazar karácsonyi pompába öltözve vár minket “Amerika legnagyobb otthona”.
Tartsatok velünk oda is!


12/11/2021
A Biltmore-i program után úgy döntöttünk, hogy visszamegyünk még egy körre az arborétumba, hogy pótoljuk az elveszített felvételeket. Az időnkbe belefért és sajnáltuk volna, ha végleg le kell mondani róluk.

További képek


Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő