A Föld napja

Sy @ 2022-04-23 | 9 perc |

Klímaváltozás, globális felmelegedés, klímaválság… Nap mint nap halljuk ezeket a riasztó dolgokat és valljuk be, saját bőrünkön is érezzük, hogy valahogy tényleg más az időjárás…
Áprilisban havazik, decemberben meleg van és mindenki látja, érzi ezeket a szélsőségeket.
A pandémia és az ukrán-orosz háború miatt kevesebb szó esik róla, pedig a háttérben igenis ott húzódik ez a nagyon fontos kérdés minden egyes nap.
Talán nem túlzás azt állítani, hogy a jövőnk a tét.

Az első Föld napját megelőző évtizedekben az amerikaiak az autóikkal és az iparral nagyon súlyosan szennyezték a környezetet. A légszennyezésre a “jólét illataként” tekintettek.
Gaylord Nelson, Wisconsin egyik szenátora már régóta aggódott a környezet miatt. 1969 januárjában aztán hatalmas olajszennyezés történt a kaliforniai Santa Barbarában.
A diákok háborúellenes mozgalma ihlette meg Nelson szenátort, aki a háborúellenes tiltakozások energiáját szerette volna belevinni a környezetünkért vívott harcba. Ezért aztán azt találta ki, hogy a főiskolákon fogják oktatni a természetvédelmet. Április 22-ét pedig azért választották, mert a tavaszi szünet és a záróvizsgák közé eső hétköznap volt, ezáltal is maximalizálva a hallgatói részvételt.
Persze gyorsan kibővült a kör és így született meg 1970. április 22-én a Föld napja!

A Föld napja 20 millió amerikait inspirált arra, hogy utcára vonuljanak és demonstráljanak a 150 éves ipari fejlődés hatásai ellen. Ez akkoriban az USA teljes lakosságának a 10%-át jelentette.

Azok a csoportok, akik eddig egyénileg küzdöttek az olajszennyezés, a szennyező gyárak és erőművek, a vadon élő állatok kipusztulása ellen, azok most a közös értékek mentén egyesültek.
1970 végére megalakult az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége és új környezetvédelmi törvények kerültek elfogadásra: többek között a Nemzeti Környezetvédelmi Törvény, a tiszta vízről, vagy a veszélyeztetett fajokról szóló törvény.

1990-re a Föld Napja már globálissá vált, a világ 141 országban 200 millió embert mozgósított.
2000-re pedig már 184 országban több száz millió ember vett részt a megmozdulásokban. Ekkorra már a globális felmelegedés is égető problémává vált. Így aztán a világ vezetőinek küldött üzenet világos volt: gyors és határozott fellépést sürgettek a globláis felmelegedés ellen.

Napjainkban már szerte a világon ismerik és elismerik a Föld Napját, főleg mert a tiszta környezetért folytatott harc egyre sürgetőbb, hiszen az éghajlatváltozás szélsőséges megnyilvánulásai napról-napra egyre nyilvánvalóbbak.

Ami szomorú, hogy a világ vezetői gyakorlatilag nem sokat tesznek az ügy érdekében. Ami viszont reményre ad okot, hogy a fiatalok már nem elégszenek meg a közhelyekkel és újra utcára vonulnak és megoldásokat követelnek. A digitális és közösségi médiának köszönhetően pedig a globális közösséget is könnyen be lehet vonni és így egyre többen csatlakoznak az emberiség előtt álló legnagyobb kihíváshoz.

Ez a bolygó az otthonunk! Vigyáznunk kell rá! Magától értetődő módon és mindannyiunknak kivétel nélkül!
Már az is segítene, ha mindenki megtenné, ami tőle telik.
Mi figyelünk arra, hogy ne használjuk feleslegesen az áramot és a vizet. A légkondit is csak akkor kapcsoljuk be, ha már elviselhetetlenül meleg van. Csak egy autónk van. Igyekszünk szelektíven gyűjteni a hulladékot (ebben egyértelműen Csibi a jobb) és szerintem kevés húst fogyasztunk. Szeretnénk a jövőben majd még kevesebbet. A fejünkben már megszületett az elhatározás, hogy idővel talán vegetáriánusok leszünk, de most még csak dolgozunk ezen. A boltba is többnyire saját szatyorral járunk vásárolni.
Szeretjük és tiszteljük a természetet. Egyébként azóta még sokkal jobban, mióta itt élünk. Már több posztban is mondtuk, de itt szinte minden nap kimegyünk sétálni, sokkal közelebb érezzük magunkat a természethez.
Egész évben nyomon követjük (napról-napra) a természet változását, imádjuk a növényeket és állatokat egyaránt. Most tavasszal például annyira gyönyörű és vibráló a természet, hogy egészen lenyűgöző. Olyan szép zöld lett minden pár hét alatt. Jó, hogy itt még azért vannak fák és parkok is a környéken. Ugyanakkor pedig a város olyan mértékű fejlődésen megy át, hogy a saját szemünkkel is látjuk, hogy tűnnek el bizonyos helyekről a fás területek és nőnek a helyükre lakóparkok.

És igen, az egyén felelőssége igen nagy ebben a kérdésben, de nagyon őszintén mi úgy gondoljuk, hogy nem csak az egyéni felelősség fontos, hanem az is az (lenne), hogy a legnagyobb környezetszennyező vállalatok mit tesznek azért, hogy mérsékeljék a károkozást.

Nem lehet mindent az egyénre tolni.
Mert persze mindenki azzal jön, hogy ne ülj repülőre, ne utazz óceánjáró hajón, stb.. de a szomorú igazság az, hogy az a repülő és hajó nélkülünk is ugyanúgy elindul.
És amíg azt olvassuk mindenhol, hogy a klímacsúcsra a “felelős” vezetők mind magánrepülőgéppel repkednek, addig valahogy álságosnak érzem, hogy minden felelősséget a kisemberre próbálnak tolni.

Az egyik legnagyobb CO2 kibocsátás a szállítmányozásból van.
Az International Energy Agency 2021 adatai alapján a CO2 kibocsátás 23%-a a szállítmányozásból ered.
Sajnos túl sok mindent szállítunk egyik helyről a másikra. A termékek nagy részét nem helyben állítják elő. A 2020-as járvány alatt is megtapasztalhattuk, hogy ha az ellátási lánccal gondok vannak, alapvető dolgokhoz nem jutunk hozzá.
Az talán nagyobb probléma, hogy ennek ellenére a cégek töredéke helyezi át a gyártását. A Távol-Keleten még mindig a legolcsóbb a gyártás és mint tudjuk a pénz beszél…
Mi annyit tudunk tenni, hogy ha van helyi termék, azt vesszük. Pl. nem kínai fokhagymát… (Néha kihívásnak bizonyul!)

IEA, Global energy-related CO2 emissions by sector
CO2 kibocsátás szektor szerint¹

Hogyan találjam meg a fenntartható gazdaságból származó termékeket a boltban?
Fontos lenne, hogy amit vásárolunk, fenntartható gazdaságból származzon. A problémánk az, hogy legtöbb esetben ez a boltban, a termék csomagolásáról nem derül ki. Jó lenne, ha nem kellene internetes kutatómunkába fogni, hogy ez kiderüljön.

Utántölthető termékek: Ez egy jó kezdeményezés, hogy ne kelljen az eredeti csomagolással megvenni a terméket. Találkozunk olyan termékkel, ahol 80%-kal kevesebb műanyagot használnak fel. Azt viszont nem szeretjük, amikor hülyének néznek: a utántölthetős termék egységára miért is magasabb az eredetinél?

Szerintem ezt bizony nagyban kéne kezdeni, de ettől függetlenül minden kis hozzájárulás is nagyon sokat számít.
Nálunk a környék alapvetően nagyon szép és rendezett, viszont sok helyen van eldobálva a szemét. Ami elsősorban azért van, mert kukák viszont itt a közelben nincsenek kirakva. Ez például egy nagy hiba.
A másik dolog, ami szembetűnő - persze ez az egész világon így van sajnos - az a pazarlás. A rengeteg műanyag, a felesleges csomagolás, a sok nejlonzacskó.

Elég csak arra gondolni, amit a filmekben is mindig látni, hogy mindenki úgy rohangál, hogy a műanyag kólás/kávés pohár a kezében, vagy az autóban… Még a pandémia előtt volt arra lehetőség, hogy a saját kis bögrédbe / kulacsodba kérd a kávét, aztán jött ez a hülye világjárvány és senki ne érjen semmihez, ne fogdosson össze semmit, ez a lehetőség is ugrott. Nem segített, hogy kevesebb eldobható, egyszer használatos eszközöket használjunk. Maszk, műanyag evőeszközök, eldobható poharak. Minden ételrendelés elviteles, ami sajnos sok szeméttel jár.

Aztán bemész a boltba… amikor látod, hogy pl. a sajt duplán van becsomagolva, hogy csak egy példát említsek. Vagy a legtöbb boltban a pénztárosok csomagolnak Neked és összesen kb. két terméket tesznek egy nejlonszatyorba… :( Ez szomorú. Mi általában visszük a saját szatyrunkat, sőt az egyik boltban (HarrisTeeter) van lehetőség, hogy “segíts” a pénztárosnak a pakolásban. Mert a többiben, ahova mi járunk (Target, Walmart), ott úgy van kialakítva a pénztár, hogy abszolút csak ők pakolják a termékeket.
Ebből a szempontból az Aldi és Lidl jobb, mert ott nem is adnak műanyag szatyrot (pénzért vehetsz, ha akarsz). De azt meg ugye nem akarnak általában az emberek, így meg tudják oldani, hogy visznek sajátot vagy a kartondobozokba pakolnak és úgy viszik haza a cuccot.
Mondjuk ami jó, hogy van olyan szelektív gyűjtő hely a boltoknál, amibe ezeket a műanyag zacskókat vissza lehet vinni. Mi vissza szoktuk vinni a többségét. Ott lehet az üveget is kidobni, mert érdekes módon, arra nincs külön szelektív gyűjtő a házaknál. Nálunk a szelektív gyűjtő pár hónappal ezelőtt le lett zárva, mert idegenek jártak ide kocsival és pakolták tele, aztán úgy tele lett, hogy be se lehetett menni.. Ezért inkább lezárták és most úgy van, hogy otthon gyűjtöd külön kék színű zsákban (papír és műanyag cuccok egybe) és azt is a kukával együtt este kiteszed az ajtó elé és onnan viszik el.
Még egy másik fontos dolog: a lépcsőházban folyton ég a villany és mennek a ventilátorok. Akkor is ha meleg van, akkor is ha hideg van, akkor is ha világos van és akkor is, ha sötét van. Szerintünk ez pazarlás. Teljesen felesleges. A bérleti díj egyre drágább és csomó olyan költség van, amin vidáman lehetne spórolni.

A másik: az autók. Az autó itt nagyon alap. Ahogy szoktunk a környéken sétálni, az a tapasztalatunk, hogy a házak garázsa nem az autóknak épül… :D Egy csomó helyen raktárként/tárolóként vagy éppen fitneszteremként szolgál, de van ahol teljesen be van rendezve egy különálló szobának vagy épp étkezőnek. Elég sokféle megoldást lehet látni. (Mert itt az emberek nyitva merik hagyni a garázsajtót, nem kell attól tartani, hogy 5 perc alatt kirámolják őket, pedig még kerítés sincs az esetek nagy százalékában.)
Na de visszakanyarodva az eredeti témához, mivel nem a garázsban áll az autó, hanem előtte, ezért nagyon szembetűnő, hogy egy-egy családnak nem egy, hanem 2, 3 esetenként 4 autója is van…
És persze azt értjük, hogy tényleg kell az autó, mert itt anélkül nem nagyon tudsz sehova se menni. Van tömegközlekedés, de nem feltétlen egyszerű eljutni A-ból B-be. Persze a belváros az más… Ott könnyebb. De a legtöbb esetben a bolt sem olyan sétatávolságra van, mint itt nekünk.. Szóval tényleg kell az autó. Meg hát nyilván mindenki tudja, hogy itt tényleg máshogy mérik a távolságokat, és mondjuk az ország közepén vannak olyan helyek, ahol tényleg egyáltalán nincs tömegközlekedésre mód, ezért szükséges az autó. De családonként 4???? Mondjuk, tudjátok, hogy itt a gyerekek is nagyon fiatalon megszerzik a jogsit és máris az autójukban ülnek… Szóval így kijön a szám, csak szerintünk azért ez a környezet szempontjából nem feltétlenül a legideálisabb megoldás.
És tegyük hozzá, sokszor tényleg szimplán csak a kényelemről szól ez. Mert szerintünk itt az emberek kényelmesek.. (Sokféle szempontból - ez nem feltétlen baj, csak nagyon látszik, hogy mennyivel másabb itt minden, mint otthon például.)

Egy videóban hallottuk a következő kis gondolatot, ami minket is megfogott: ez a dolog már nem csak arról szól, hogy kicserélsz egy izzót, hanem ez politika…

Nekem személy szerint elegem van már abból, hogy MINDEN politika… Ez többet árt, mint használ. Főleg ha arra gondolok, hogy ott ülnek a politikusok, akiknek a kezében - az egyébként az emberek által rájuk ruházott - hatalom és mégsem tesznek semmit…

Van egy nagyon jó kis idézet, ajánlom, hogy mindenki gondolkodjon el rajta egy pillanatra:
“A Földet nem az elődeinktől örököltük, hanem a gyerekeinktől kaptuk kölcsön.”

Jó lenne, ha megpróbálnánk úgy élni, hogy az év minden egyes napjára úgy tekintenénk, hogy ez a Föld Napja.
Ez a bolygó csodálatos, annyi gyönyörűséget és csodát rejt. Ha mindenki csak egy kicsit változtat saját maga körül: például nem dobja el a szemetet, lekapcsolja a lámpát, szelektíven gyűjt, stb, stb, azzal máris hozzájárul ahhoz, hogy jobb hellyé tegyük ezt a fantasztikus helyet, melyet az otthonunknak nevezünk. Vigyázzunk rá!!

Kill Devil Hills, NC
Kill Devil Hills, NC
Manteo, NC - Elizabethan Garden
Fort Moultrie
Salisbury City Park
Fernandina Beach
teknős a part közelében - Fernandina Beach
Fernandina Beach
The Treaty Oak - Jacksonville
Sanibel
Sanibel
Sanibel
Fort Myers Beach
Barefoot Beach
Lover's Key State Park - Fort Myers Beach
Fort Myers Beach
Fort Myers Beach
Fort Myers Beach
Fort Myers Beach
Dcim\100gopro\Gopr4653.Jpg
Dcim\100gopro\Gopr4670.Jpg
Cherokee
Cherokee
Cherokee
Clingmans Dome
Blue Ridge Parkway - View Herring Knob
Clingmans Dome

[1] IEA, Global energy-related CO2 emissions by sector, IEA, Paris

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő