Bostoni teadélután

09/17/2022

Reggeli után a Silver Line-nal ismét a belvárosba mentünk.
A mai napra nem terveztünk nagyon vad programot, mert már eléggé fáradtak voltunk. A bostoni teadélután hajó és múzeum volt a tervünk.

A belvárosból egy 20 perces sétával érhető el a helyszín. A Macy’s áruház előtt haladtunk el, ahol utcazenészek játszottak és nagy élet volt.

Boston, MA

Mikor megérkeztünk, megvettük a belépőjegyet, kettőnknek 63,90 USD-be került.
Pont pár perc múlva kezdődött is egy idegenvezetés. Először beterelnek mindenkit egy gyülekezőterembe, ahova egy kosztümös hölgy érkezett először, aki kártyákat osztogat mindenkinek (a terem tele lett). A kártyán a híres bostoni teadélutánon résztvevő emberkék nevei szerepelnek. Ezzel mintegy részesévé válsz a játéknak.

Boston Tea Party Ships & Museum - Boston, MA

De először is idézzük fel, hogy a töriórán mit is tanultunk a bostoni teadélutánról (angolul Boston Tea Party).
A bostoni teadélután 1773. december 16-án zajlott és az amerikai függetlenségi háború kitörésének közvetlen előzménye volt.
A 18. század második felére Boston az angol gyarmati politika elleni tiltakozás helyszínévé vált. Az Európából érkező telepesek száma a sokszorosára nőtt és az angolok ebből hasznot akartak húzni, ezért megemelték az adókat és behozatali vámokat. A telepeseknek nem tetszett, hogy úgy kell adót fizetniük, hogy nincs képviseletük a brit parlamentben.

1773. december 16-án indiánnak öltözött telepesek három angol hajót támadtak meg a bostoni kikötőben és a tea szállítmányt a tengerbe szórták. Ennek a közvetlen oka az volt, hogy az angol kormány a Londonba szállított tea vámját megszüntette, de változatlanul fenntartotta a tea árát a gyarmatokon Észak-Amerikában.

Gyakorlatilag ez volt a függetlenségi háború előzménye, mely végül az Angliától való elszakadáshoz és az Egyesült Államok létrejöttéhez vezetett.

A történelmi kitekintést követően térjünk vissza a múzeumba. Szóval itt ült mindenki, amikor egy másik kosztümös srác érkezett és gyakorlatilag eljátszotta, ami annak idején történhetett. Mi pedig akik be voltunk vonva, mindig a megfelelő pillanatban a megfelelő módon reagáltunk. 😀

Boston Tea Party Ships & Museum - Boston, MA

Ezt követően kimentünk a hajóra, ahol körül lehet nézni, illetve mi is behajíthattuk a teát a vízbe.
Jópofán van megcsinálva. Egy picivel több időt adhattak volna jobban körülnézni és fotózni, de menni kellett a következő helyszínre, magába a múzeum épületébe.

Boston Tea Party Ships & Museum - Boston, MA

Innen kezdve viszont sajnos nem szabad se fotózni, se videót készíteni. Azért megpróbálom elmesélni, mert nagyon jól meg van csinálva. Először két korabeli ruhába öltözött hölgy beszélgetését lehet hallani, akik hologramszerűen vannak kivetítve.
Itt csak az nem olyan jó, hogy az ajtó mellett jobb oldalon játszódik a jelenet, és akik utoljára mennek be a terembe, azok igazából nem sokat látnak belőle. Velünk is ez történt.
A következő teremben az egyetlen megmaradt teásdoboz történetét vetítik a falra. Egy család találta meg és egy csomó különböző szerepet töltött be. Volt például játékasztal, babaház, cicaház és valaki virágokat is festett rá.

Ezt követően pedig a szemben lévő falon látható festményen lévő szereplők “életre kelnek” és beszélgetni kezdenek. Egy angol-amerikai párbeszéd zajlik.
Ez a megoldás nagyon tetszett nekünk. Nagyon eredeti!

Végül pedig egy másik teremben végződik a túra, ahol le kell ülni és egy filmvetítés zajlik. Paul Revere éjféli lovaglásának a történetét láthatjuk. Itt az idegenvezető is felhívja a figyelmet, hogy hangos lesz, szóval a kisgyerekek fülét mellettünk is befogták a szülők.

Arról szól, ahogy a teljesen sötét éjszakában végiglovagol, hogy értesítse a telepeseket az angolok érkezéséről. Utána pedig az összecsapással végződik a kisfilm.

Kint természetesen van egy ajándékbolt és egy teázó. Az ajándékboltban magyarokat is hallottunk! 😀

Boston Tea Party Ships & Museum - Boston, MA

A múzeumot elhagyva a kikötő mentén lévő sétányon haladtunk. A programok között keresgélve láttunk a térképen egy érdekes formájú házat, de sajnos nem találtuk meg. Azt gondoljuk, hogy egy időszakos művészeti kiállítás része volt.

Láttunk helyette egy esküvőt (aztán később még egyet). Ekkor már megéheztünk, ezért keresgélni kezdtünk valami éttermet. Egy Panera Bread volt szemben velünk, de sajnos zárva volt. A közelben volt egy ír kocsma is, így aztán oda tértünk be. Inkább étterem és sportbárnak mondanám, mint klasszikus kocsmának.

Broadside Tavern - Boston, MA

Megebédeltünk, aztán Csibi kinézett egy kávézót a közelben. De előtte még vissza akartunk menni a Christopher Columbus Waterfront Parkba, mert legutóbb Kolumbusz szobrát nem találtuk meg.
Nos, kiderült, hogy azért, mert nincs is ott…
Az utóbbi években gyakran történik ez a nagy felfedezők szobraival. Ezt a szobrot többször megrongálták, majd 2020-ban eltávolították. Korábban is kapott negatív kritikát, arra hivatkozva, hogy Bostonnak semmilyen kapcsolata nincs Kolumbusszal.
Az biztos, hogy már nincs itt a szobor és nem is fog visszatérni. (Olasz bevándorlók emlékművét szeretnének a helyére.)
A richmondi lovasszobor is hasonlóképp járt 2020-ban.

Christopher Columbus Waterfront Park - Boston, MA

Miután ezt ilyen ügyesen kiderítettük, visszaindultunk a jól megérdemelt kávéért. Útközben felfedeztünk egy magyar vonatkozású emlékművet is.

Hungarian Memorial - Boston, MA

A kávézó viszont bezárt, mire visszaértünk. Konkrétan 5 perccel a zárás után érkeztünk.
Ettől kicsit elszomorodtunk, így elindultunk haza.
A gond alapvetően az volt az ebédnél és most is, hogy hétvégén elég kevés hely van nyitva. Az ír étterem végül jó volt, de lehetett volna közelebb is, de sajnos minden zárva volt.

Visszasétáltunk az ötös busz végállomásához, ahol azt láttuk, hogy óriási tömeg várakozik, a busz meg ráadásul késni fog. Egy darabig várakoztunk, aztán úgy döntöttünk, hogy akkor inkább metróval és az egyes busszal megyünk.

Leszállás előtt Csibi a buszról észrevett egy Dunkin’-t. Mondta, hogy na akkor ide most aztán már tényleg bemegyünk.
Egyébként itt mesélem el, hogy itt a Dunkin’ szülőhazájában a város tényleg tele van Dunkin’ üzletekkel. Nagyjából minden sarkon van egy (vagy több), viszont vagy zárva van, vagy már nincs fánk… Ide is betértünk, de fánkból már nem volt valami nagy kínálat. Oké, hogy már este volt, de akkor is! 😀

Dunkin’ - Boston, MA

A kávézóban két ember üldögélt mindössze.
Csibi egy muffint választott magának, azt hiszem, meg vettünk egy kávét. Én nem kértem semmit. Már éppen indultunk ki, amikor valaki utánunk jött. Az egyik bent üldögélő kínai nő volt, hogy úgy hallja, hogy valami európai nyelvet beszélünk és hogy mi ez. Beszélgetésbe elegyedtünk vele, mármint főleg ő beszélt 😀 Nagyon közvetlen volt. Elmesélte, hogy a férje magyar. Egyből elkérte a fb címemet, be is jelölt, meg azt szerette volna, ha magyarul tanítom a kislányát. 😀
Én nem értettem 100%-ban mindent, de azt azért igen, hogy fontos neki, hogy a gyerekei úgy tanuljanak nyelvet, hogy a hozzá tartozó kultúrát is ismerjék és nem szeretné, hogy itt Amerikában járjanak a gyerekei általános iskolába, mert szerinte az itt nem annyira jó. Kérdezte, hogy Magyarországon érdemes-e lakást venni és ott élni…
Na mindegy is, tanulságos beszélgetés volt, tényleg majdnem egy órán át dumált(unk), annak ellenére, hogy baromi fáradtak voltunk (ismét).

Innen már csak a szállodába mentünk, hogy rákészüljünk a következő napi programra.

További képek

Washington St / Melnea Cass Blvd
Summer St
Summer St
Lincoln St / Bedford St
South Station
Purchase St
Summer St / Atlantic Ave
Boston Tea Party Ships & Museum
Dorchester Ave / Congress Ave
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Boston Tea Party Ships & Museum
Harborwalk
Harborwalk
Rose Fitzgerald Kennedy Greenway
EY-Parthenon
Rowes Wharf Plaza
Harbor Fog
Purchase St / India St
Broadside Tavern
Harborwalk
Christopher Columbus Waterfront Park
Christopher Columbus Waterfront Park
The Greenway Carousel
Red Auerbach Statue
Red Auerbach Statue
Red Auerbach Statue
Red Auerbach Statue
Hungarian Memorial
Hungarian Memorial
Hungarian Memorial
Washington St / Franklin St
Washingon St / Temple Pl
Subway
Dunkin’
Dunkin’
Dunkin’

Map - Boston Tea Party Ships & Museum - Boston, MA

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő