Fair Lane: Clara és Henry Ford otthona

Sy @ 2022-08-15 | 3 perc |

07/31/2022

Ahogy említettük még mindig Dearborn-ban járunk.
Gyakorlatilag az út túloldalán, kb. 8 percnyi autókázásra található a Fair Lane, Clara és Henry Ford otthona.

Henry Ford 1886 decemberében ismerkedett meg Clara Jane Bryanttel egy újévi mulatságon. Majdnem három évig udvarolt neki, mire sikerült elérnie, hogy összeházasodhassanak.

1914-re naponta 1000 T-modell gördült le a futószalagokról, ez pedig egyértelműen gazdaggá tette Henry Fordot. Egy több mint 5000 hektárnyi területet vásárolt és ez a birtok lett az új otthona.
Elmondta az építészeknek, hogy 250 ezer dollárt akar költeni az 52 szobás házra.
Több mint 500 szakember két éven át dolgozott a házon, megszakítás nélkül. A végső számla 2 millió dollár lett!

Fair Lane - Dearborn, MI

Amitől még egyedi, hogy saját vízerőmű látta el árammal. A vízerőművet pedig maga Ford tervezte, jó barátja, Edison segítségével. Az erőmű alapkövét Edison rakta le.
A Rouge folyó szelte át a birtokot, erre épült két erőmű, ahonnan egy 90 méteres cső vezette az áramot a házig. Ezáltal árammal látta el az egész birtokot és ezen felül további 2000 otthont Dearborn városában.
Ez az egyik első történelmi helyszín, melyet nemzeti történelmi nevezetességgé nyilvánítottak.
Ami még nagyon érdekes, hogy bár Fordnak köszönhető az autók elterjedése, ő maga teljesen környezetvédő módon élt!

1915-ben költöztek ide és korábbi lakóhelyeikből számos jellegzetességet beépítettek. Mindketten nagyra értékelték a természeti környezet megőrzését és védelmét, de volt itt privát laboratórium, táncterem és nyilvánvalóan egy csomó minden más is.

Fair Lane - Dearborn, MI

Clara Ford halála után a ház a Ford Motor Company tulajdonába került és a cég hivatalos archívuma lett. A lakberendezési tárgyak nagy részét eltávolították.

A birtokot 1957-ben a Michigani Egyetemnek adományozták, amely egyébként pont itt található a birtok tőszomszédságában. Az Egyetem múzeumként üzemeltette, majd 2010-ben bezárták a nyilvánosság elől.
Ma önállóan működik, adományozók támogatásaiból.

Jelenleg felújítás miatt a ház zárva van, ezért nem lehet sajnos bemenni, csak kívülről lehet megnézni, illetve a kertben lehet sétálni.

Fair Lane - Dearborn, MI

Kicsit sajnáljuk, hogy nem tudtuk megnézni belülről, mert kívülről is igen impozáns látványt nyújt.
De annak is örülünk, hogy legalább ennyit láttunk belőle.
Utána a kijáratot keresve az egyetem területén találtuk magunkat, de egy lezárás miatt arra nem lehetett kimenni, így vissza kellett fordulnunk.

Így történt, hogy megláttunk egy fekete mókust (még sosem láttunk azelőtt fekete mókust)!
A keleti szürke mókus és a róka mókusok fekete változatai egy rendellenes pigment gén eredményei - ezért feketék.
Egy szakértő szerint 1:10.000-hez az esélye annak, hogy fekete mókust lássunk. Mi összesen 5-öt számoltunk az utazásunk során! 😀

Az egyetem épületeiből mi csak egy kis részt láttunk, de ha már említettem, hogy itt van a Michigan Egyetem, akkor egy érdekességet szeretnék még elmesélni.

Fair Lane - Dearborn, MI

A Michigan Stadion, becenevén a “Nagy Ház” (The Big House) a Michigan Egyetem futballstadionja. Maga a stadion Ann Arbor városában található.
Ez a legnagyobb stadion az Egyesült Államokban és a nyugati féltekén, a világon pedig a 3. legnagyobb! Jelenleg a hivatalos befogadóképessége 107 601 fő.
1927-ben építették egy földalatti forrás fölé és a legenda szerint az építés során a nedves föld elnyelt egy darut. Az egyetem 2010-ben 226 millió USD-t fordított a stadion megnövelésére. A Penn State Egyetem és a Michigan Egyetem évekig viaskodott a címért, hogy melyik a nagyobb!
Általában minden jegy elkel a meccsekre, a legdrágább jegy 10 évvel ezelőtt a 4000 USD-t is elérte!
A nézők között ott lehetett a Google egyik alapítója, Larry Page is. De Madonna is erre az egyetemre járt.
Azért is egyedi, mert nem fedett és nincs is zárható teteje!

Viszont a Campuson nem csak a sport írt történelmet. Az 1960-as évek elején diákok egy kisebb csoportja gyülekezett a lépcsőnél, ahol John F. Kennedy akkori elnökjelölt tartott beszédet, melyben arra kérte a diákokat, hogy segítsék az országot. Később ebből lett a Peace Corps nevű program. (Önkéntesek dolgoznak együtt fiatalokkal, hogy elősegítsék az elkötelezettséget és az aktív állampolgári szerepvállalást.)
A vietnámi háborúk alatt a campus tele volt békéért tüntető diákokkal.

Szóval jelentős események helyszíne volt korábban és ma is az egyetem és a stadion egyaránt.

Még egy helyre elugrunk itt Dearborn-ban, aztán irány Traverse City.

További képek


Map - Fair Lane - Dearborn, MI

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő