Miért éppen Traverse City?

Sy @ 2022-08-17 | 9 perc |

08/01/2022

Ahogy már említettem, ezt az utazást elsősorban Gergő, az egyik kedves tanítványom inspirálta. Gergő korábban (kb. 10 évvel ezelőtt) másfél évet élt és dolgozott itt egy borászatban, így tőle hallottam erről a helyről és a képeit nézegetve azonnal biztos voltam benne, hogy ide muszáj lesz elutazni.
Szóval ennyire egyszerű a válasz, hogy miért pont ide! 😀

Traverse City a világ cseresznye-fővárosaként ismert. Mi nem sokat tudtunk róla. Egy csomó infót, látnivalót keresgéltünk. És volt még egy óriási segítségünk.
Gergő a mai napig tartja a kapcsolatot egy itteni ex-kolléganőjével, írt neki, hogy mit ajánlana nekünk megnézésére. Így kaptunk egy igen hosszú és nagyon hasznos listát, aminek igazán nagy hasznát vettük, még ha nem is tudtunk mindenhova eljutni az egy hét alatt! (Jól fog jönni később is!) Nagyon hálásak vagyunk Gergőnek és Dagnynak is, aki teljesen ismeretlenül is ennyire kedves volt velünk! (Erről majd még később lesz szó!)

Szóval Traverse City = The Cherry Capital of the World
Ez egy nagyon különleges hely, ahova a látogatók újra és újra visszatérnek. A Michigan-tó, a Sleeping Bear Dunes, a borászatok, édesvízi strandok sokasága. Bárki megtalálja a kedvére való programot.
Egyébként Detroitot elhagyva szerintem Michigan állam egyértelműen a nagybetűs Természet maga!

Erre a napra magát a várost szerettük volna felfedezni.
Bementünk tehát a belvárosba és az öbölnél lévő parkolóban leraktuk az autót. A parkolás fizetős, de nem vészesen drága (1-1,5 USD/óra) és nagyon sok parkolóhely van. A parkolás ideje különböző helyeken állva változik. Abban a sorban, ahol mi álltunk ott 4 óra volt a limit, de előtte 10 órás sorok is voltak (aki strandolni jön, valószínűleg tovább marad).

Miután megláttuk, hogy mennyire közel a víz, először inkább oda mentünk. Ez itt amúgy a Grand Traverse Öböl nyugati ága, itt van a Clinch Park. A víz csodásan tiszta, nagyon szép mindenhol!

Traverse City, MI

Innen átmentünk a belvárosba, ahol tettünk egy kisebb sétát.
Nagyon hangulatos kisvárosi feelingje van és tényleg minden a cseresznyéről szól. Illetve még ami híres Traverse City-ben az a filmfesztivál.
De a cseresznye az mindenhol jelen van. Az egyik bolt kirakatában például láttunk egy maci mézet, de cseresznyés méz volt az is! 😀

Traverse City, MI

Aztán ahogy sétálgattunk, elmentünk a Cherry Republic nevű bolt előtt.
Megtorpantunk, hogy ha már itt vagyunk az a minimum, hogy legalább egy ilyen boltba bemegyünk, még ha nem is veszünk semmit. Egyébként már megfigyeltük, hogy mindenki más összevásárolja magát körülöttünk - nagyon más kultúra. Bármerre járunk, minden második emberen az adott hely emblémájával ellátott póló vagy pulcsi van és szuvenírt is nagyon sokat vásárolnak.

Tehát beléptünk a boltba.
A Cherry Republic egyébként 1989 óta létezik, amikor is Bob Sutherland megálmodta ezt az egészet. Mivel nem volt elég pénze benzinre és egyetemre, ezért Cherry Republic pólókat kezdett árulni az autója csomagtartójából “Élet, szabadság, strandok és pite” felirattal. A pólók nagy sikert arattak és Bob néhány évvel később sütikkel próbálkozott. Az eredeti 8 termékből mára már 200 cseresznye alapú terméket árulnak a boltjaiban. Van itt minden: csokival bevont cseresznye, BBQ szósz, lekvár, salsa-szósz, fűszerek, kávé, nyári kolbász, bor és üdítők, édességek, de még cseresznyefából készült konyhai eszközök is.
A boltban az a felirat fogadja a vásárlót, hogy “Üdvözlet a világ legnagyobb cseresznye régiójából”.
Michigan északnyugati alsó-félszigete ugyanis az Egyesült Államok legnagyobb cseresznye termelő vidéke. Itt termesztik a Montmorency cseresznyefajta 75%-át.
Mi csak ámulva néztük a kínálatot.
A bolt legalább 4 pontján van kóstolási lehetőség. Az első helyen rögtön tátva is maradt a szánk, ahol aszalt cseresznyéket lehetett kóstolni. Az egyiknél ugyanis az állt kiírva, hogy “Dried Balaton Cherries”.

Traverse City, MI

Aztán Gergő is mesélte, hogy ennek valóban van köze a mi Balatonunkhoz, meg rá is kerestem természetesen! Eredetileg a Balaton mellett fedezték fel ezt az egyedülálló cseresznye fajtát, mely kicsit sötétebb, fűszeresebb és teltebb, mint az itteni Montmorency fajta.
Szóval rögtön egy magyar vonatkozásba botlottunk!

Lehet bort is kóstolni, illetve vannak még édességek is: cseresznyés gumicukor, savanyú gumicukor, joghurtos bevonatú perec. Egy másik asztalnál pedig különböző lekvárokat és szószokat lehet kipróbálni.
Mindent megkóstoltunk (a boron kívül). A többi terméket meg csak tátott szájjal néztük, mert nagyon durva, hogy tényleg micsoda kínálat van!
Mi végül egyébként csak egy zacskó kávét vásároltunk! A gumicukorral/savanyú gumicukorral szemeztünk, de aztán arról végül lemondtunk! (Már bánjuk! 😀 haha!)

Traverse City, MI

Mikor innen végre kiszabadultunk, haladtunk tovább.
Egy ideje nagyon szeretjük minden városban megkeresni a “Greetings from …” című táblákat. Itt még csak keresni sem kellett, mert egyszerűen szembejött velünk. A cseresznye persze innen sem hiányozhat!

Traverse City, MI

Ami még említésre méltó az az Operaház épülete.
Még elsétáltunk az egykori raktárnegyedbe, mely fel van újítva és nagyon hangulatos kis “városnegyed” éttermekkel és vásárlási lehetőségekkel.
Innen aztán már visszasétáltunk az autóhoz, útközben egy újabb fekete mókus keresztezte az utunkat!

Traverse City, MI

Autóba ültünk és elmentünk a kb. 7 percnyire található The Village at Grand Traverse Commons nevű helyre.

Az egykori Traverse City Állami Kórház több mint 100 éves történelemmel rendelkezik. Az állami fenntartású kórházból virágzó és nyüzsgő közösséggé való átalakulás teszi azzá a helyet, ami a lényegét adja.

Traverse City, MI

Nagyon röviden a sztori: 1882 januárjában a detroiti Gordon W. Lloyd építészt kérték fel az épület megtervezésére. Úgy modellezték, hogy egy központi adminisztratív részből és mindkét oldalon szárnyakból áll a betegek elhelyezésére. Minden betegszobából volt kilátás, közvetlen fény, napsütés és friss levegő tudott beáramlani. Én úgy képzelem, mint valami szanatóriumot.
Maga az épület egyébként hatalmas és nagyon szép. Régen kórház volt, ma közösségi tér, de egy-egy magyar kórház most is megirigyelhetné azt az állapotot, amiben ez az épület van!

Traverse City, MI

1883 áprilisában megkezdődött a viktoriánus-olasz stílusú kórház építése. Több mint nyolcmillió téglát hoztak a helyi téglagyárból a főépület megépítéséhez. A kórház kevesebb mint három év alatt elkészült.

Ami még érdekes lehet és érdemes megemlíteni: az egyik falon volt egy plakát „A szépség terápia” címmel.
A kórház az első pszichiátriai szerek használata előtt épült. Dr. James Decker Munson filozófiája az volt, hogy „a szépség terápia”. Ha a betegeket gyönyörű környezet veszi körül, akkor az érzelmi és mentális állapotuk is jobbá válik.

Traverse City, MI

Dr. Munson igyekezett biztosítani, hogy a betegek otthon érezzék magukat, ne pedig egy ismeretlen helyen szorongjanak. A kórházban az ételeket az ebédlőben szolgálták fel finom porcelánokban, friss virágok és növények díszítették az étkezőasztalokat és a pihenőhelyeket. Műalkotások és inspiráló mondások díszítették a folyosók falait.
Szerintem ez manapság is sokat segíthetne a betegek állapotán!

Traverse City, MI

Ma pedig éttermek, kis boltok állnak itt és egy igazi kis közösségi élet bontakozik ki a falai között és azon kívül is, ahogy elnéztük a kertjét.

Van idegenvezetés is, de mi nem a megfelelő időben érkeztünk.

Szerettünk volna itt enni, de a kávézóban nem volt olyan ételválaszték, a másik étterem pedig pont zárva volt, amit kinéztünk.
Szóval itt ennyi volt.

Innen a The Botanic Garden at Historic Barns Park nevű helyre mentünk.
Ahogy a neve is mutatja ez egy botanikus kert, ahol szép pajták is vannak.

Traverse City, MI

Itt sem időztünk túl sokat, mert a botanikus kert valahol az erdőben is haladt tovább, de oda nem volt kedvünk bemenni. Ezért csak a kis kertet néztük meg illetve a pajtába szerettünk volna még benézni, de ott sajnos éppen valamilyen rendezvényre (valószínűleg egy esküvőre) készültek, ezért pont zárva volt.
Ez a botanikus kert Michigan természeti szépségét hivatott bemutatni, az itt őshonos növényfajokra helyezve a hangsúlyt.

Traverse City, MI

Amerika imádja a “World’s Largest …” című dolgokat és van is belőlük bőven.
Itt is találtunk egyet, 8 percnyire a botanikus kerttől az út szélén áll a World's Largest Cherry Pie Pan.
Na de ennek is van ám története, és előre lelövöm a poént, de már nem ez a legnagyobb pités serpenyő. Vagy mégis?!
Tehát Traverse City-től majdnem 50 mérföldre található Charlevoix városa. 1976-ban egy Dave Phillips nevű fickó kitalálta, hogy süssék meg a világ legnagyobb cseresznyés pitéjét a város éves cseresznyefesztiváljának részeként. Ebből világrekord lett, mert egy 7902 kg-s pitét sütöttek.

Traverse City-nek is van természetesen cseresznyefesztiválja és hát úgy gondolták, hogy meg kéne dönteni Charlevoix rekordját.
Ez 1987-ben sikerült is, ugyanis egy 12.859 kg-s pitét sütöttek.

Traverse City, MI

Az öröm azonban nem tartott túl sokáig, mert 1990-ben Kanadában még ezt a rekordot is megdöntötték, egy majdnem 18.000 kg-os pite megsütésével. Viszont a piteformát nem tartották meg…

Traverse City és Charlevoix megőrizte a piteformát és nyilvánosan ki is állította őket. Egyébként ez itt Traverse City-ben egy teljesen dísztelen, tök egyszerű serpenyő forma. Charlevoix-ban nem jártunk, de ott állítólag csinosabb a serpenyő, sokkal fotogénebb, mint ez! 😀

De attól még legalább szép emléket állít az egykori világrekordnak!

Mire idáig eljutottunk már 5-6 óra körül jártunk, az idő egyébként egész nap bánatos volt, esőre állt, de nem lett eső végül.
Megéheztünk, ezért visszamentünk a belvárosba, ahol beültünk egy étterembe. Természetesen azt választottuk ki, ahol totális teltház volt. Ez a Bubba’s nevű étterem.

Traverse City, MI

Várakozni is kellett, mert minden asztal foglalt volt. Nekünk azt mondták, hogy 1-1,5 órát kell várni, viszont ha jó a bárpultnál is, akkor két perc múlva leülhetünk. Hát, nekünk bizony jó volt ott is!
2000 óta itt árulják a legjobb hamburgert Traverse City-ben, állítólag.

Vacsora után ezúttal időben visszamentünk a szállodába, mert a tegnapi nap is nagyon hosszú volt és tudtuk, hogy a következő 2 is egész biztosan az lesz!

További képek

Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Clinch Park - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Cherry Republic - Traverse City, MI
Greetings from Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
Downtown - Traverse City, MI
The Village at Grand Traverse Commons - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
The Botanic Garden at Historic Barns Park - Traverse City, MI
Cherry Pie Pan - Traverse City, MI
Cherry Pie Pan - Traverse City, MI

Map - Traverse City, MI

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő