Oreo

Sy @ 2022-03-24 | 2 perc |

Az Oreo egy olyan márka, amit szerintem senkinek sem kell bemutatni.
Ez a krémmel töltött szendvicskeksz idén 110 éves! Ti tudtátok ezt? Mi nem!

OERO 110

Jómagam egyébként nem szeretem az Oreot. A pilóta keksz mégiscsak pilóta keksz. 😄 Csibi szereti, viszont képzeljétek ennek ellenére egyszer sem vettünk itt, bár amennyire emlékszem otthon sem… 😄

A napokban láttuk a boltban a jubileumi csomagolásút, ennek kapcsán jutott eszembe, hogy írhatnék róla egy rövid posztot, ha már ekkora múlttal rendelkezik.

Az Oreot a Mondelez International gyártja és az USA-ban a National Biscuit Company (Nabisco) márkanév alatt forgalmazzák. Először 1912. március 6-án vezették be, majd március 14-én le is védték a márkanevet.
Mostanra annyiféle verzióban kapható, hogy felfogni sem lehet.
Itt az USA-ban ez a legkelendőbb sütimárka és világszerte is az elsők között van.

OERO Easter Kit

Arra, hogy honnan származik a neve, többféle elmélet is létezik.
Van, aki szerint a görög “szép, mutatós” szó nevéből ered, mások szerint azért így hívják, mert rövid és könnyű kiejteni.

Az eredeti Oreo úgy nézett ki, hogy a szélén volt egy koszorú, középen az OREO névvel.
1920-ban jelent meg az Oreo második verziója, mely citromos krémmel volt töltve, de ezt 1924-ben meg is szüntették. Utána évtizedekig csak az eredeti, klasszikus változatot lehetett kapni.

OERO

Manapság azonban annyira sokféle ízesítésben lehet kapni, hogy tényleg az ember tátott szájjal áll a boltban a polcok előtt.
Fel sem tudom sorolni. Szerencsére nem is kell, mert bár nem szoktunk ilyet venni, azért le szoktam fotózni bizonyos termékeket! 😀 Így meg is tudjuk Nektek mutatni mennyi minden is van.

A 2012-es Pride-ra például készült egy különleges szivárvány színekben pompázó verzió is. De mindenféle ünnepek alkalmával azokra jellemző külsőt kap. Volt halloween-i különkiadás, de karácsonyi köntöst is kapott már. Természetesen kapható Oreos müzli, jégkrém, cukorka, torta és ha felnéztek a hivatalos weboldalukra, ott is van számtalan recept és csinosabbnál csinosabb süti vagy bonbon, stb.

A klasszikus Oreo 11 fő összetevőből áll. Egy keksz 45 kalóriát tartalmaz.

Manapság szinte az egész világon kapható. De nem mindegyiket lehet kapni minden országban. Van olyan ízesítése is, mely például az Egyesült Államokban nem ismert.
2012-ben a 100. évforduló évében a Time magazin arról számolt be, hogy a kezdetektől fogva több mint 450 milliárd Oreot gyártottak világszerte.
Csak az USA-ban minimum 11 főbb fajtája van. 2021 január óta gluténmentes verzióban is kapható.

OERO Gluten Free

2015-ben a Mondelez bejelentette, hogy bezárja egyes gyárait az USA-ban és Mexikóba helyezi át a termelést, amely az Oreo bojkottjához vezetett.

Viszont a jelek szerint továbbra is töretlen a népszerűsége, mert ahogy már említettem, a boltok polcai roskodoznak a különböző Oreoktól.

Képek

előző következő