Tavasz

Sy @ 2022-03-27 | 6 perc |

Aki ismer engem, az tudja, hogy kb. szeptembertől a következő nyarat várom.
Hiába vagyok téli gyerek, én a nyarat szeretem. A mottóm: “Inkább hőguta, mint fagyhalál!”
Mióta itt élünk, azóta egyébként sokkal jobb a helyzet, hiszen itt gyakorlatilag majdnem egész évben jó idő van.
Áprilistól november végéig alapvetően tök jó. De tavaly konkrétan december 27-én egy szál pólóban sétáltunk a városban, olyan meleg volt.
Viszont ilyenkor tavasszal, amikor újraéled a természet, az annyira csodálatos, hogy mindig nagyon várom.
Most a magyarországi utazás miatt március elején érkeztünk vissza és rögtön 28 fokos meleg várt minket, de két nap után esős, hűvös idő köszöntött ránk.
Itt egyébként az április szokott kifejezetten esős lenni (mondjuk tavaly például a február volt az és utána elég száraz volt az egész nyár).
A tavasz első jeleit a madarak hozzák el, akik teljesen bezsonganak és gyönyörű dalokkal kápráztatnak el minket.
Aztán ott vannak a magnóliafák, és egy fasor a sétaútvonalunkon, amelyek nagyon korán virágoznak.

Berewick - Charlotte, NC

Mivel szinte minden nap elmegyünk sétálni, ezért tényleg egész évben nyomon tudjuk követni a természet változását. De szó szerint napról-napra.
A teljesen csupasz fáktól kezdve, ahogy az első rügyek kibújnak, aztán a virágok, a levelek és az egész körforgást.

Berewick - Charlotte, NC

Kb. három hete vagyunk itthon, múlt vasárnap már kicsit elmentünk kirándulni, mert végre nem esett az eső.
Kicsit szeles volt az idő, viszont szépen sütött a nap.
A közeli botanikus kertbe bérletünk van.
Pont azon a héten volt egy “tagsági hét”, amikor indultunk haza. Nagyon szerettünk volna elmenni, mert akciósan lehetett megújítani a bérletet, illetve volt valami program is. De persze a sok teendő miatt nem sok esélyünk volt eljutni. Szerencsére azonban felhívtuk őket és egy telefonon kapott kód segítségével online is el tudtuk intézni a tagsági meghosszabbítását! 😀

Így aztán ez volt az egyik program, amit vasárnap csináltunk.
Ott is éledezik a természet, csomó szép fa, virág nyílik már, mindig jó ott sétálgatni. Most a kert egy része le van zárva, ahogy láttuk, valamilyen átalakítási munkálatokat végeznek.

Daniel Stowe Botanical Garden - Belmont, NC

Biztos szép lesz a végeredmény. (Egyébként rengeteg önkéntes dolgozik ilyen helyeken, mindig látom a honlapon a felhívást, hogy önkénteseket keresnek.)
Az orchidea ház is minden alkalommal egy csoda, nem hagyjuk ki sohasem.

Daniel Stowe Botanical Garden - Belmont, NC

Miután körbejártuk, amit lehetett, gondoltuk, bemegyünk a belvárosba is, talán december végén voltunk utoljára.
Ott is a “tavaszt” kerestük alapvetően, de nagyon szeretjük a felhőkarcolókat is, az azok tövében megbújó parkokat, látnivalókat.
A Marshall Parknál hagytuk az autót, mert ott ingyen lehet parkolni hétvégén. Onnan besétáltunk a belváros szívébe. Ott mindig zajlik az élet.

Charlotte, NC

Egyébként soha annyi fotózást nem láttunk életünkben, mint itt Amerikában. Bármelyik parkban járunk, mindig mindenhol van egy csomó fotózás. Rendesen ruhaszetteket hoznak magukkal az emberek. A botanikus kertben is volt egy család. Először hétköznapi ruhában voltak, aztán meg átvették a “csinosat”. A belvárosban ugyanez. És nagyon durván, ilyen tök elegáns “estélyi ruhákban” fotózkodnak.
Most hétvégén minimum 10 helyszínen láttunk ilyen típusú fotózkodást.

A Romare Bearden park egy nagyon népszerű hely, itt szokott lenni a július 4-ei tüzijáték is.
Itt is piknikeznek az emberek, fotózkodnak, bicajoznak, sportolnak, mindent is csinálnak.
A háború kitörése óta folyamatosan vannak tüntetések a háború ellen, most is volt, főleg a helyi ukrán lakosok részvételével - mindenki ukrán zászlót lóbált, a háború során meghalt gyerekek emlékére kiscipőket pakoltak ki a fűre. Ez nagyon szomorú látvány. Nyilván nem csak az emlékük miatt, hanem figyelemfelkeltés céljából is!

Protest against war - Romare Bearden Park - Charlotte, NC

Mi is nagyon reméljük, hogy végetér ez az idióta háború, mert mindig ártatlan emberek isszák meg a levét annak, hogy a “nagyok” nem bírnak magukkal.
Van erről is véleményem, nyilván, de most a tavasz a téma.

A szomszédos “kisvárosban”, Rock Hill-ben található egy olyan hely, ahová szintén minden tavasszal ellátogatunk.
Azért írom idézőjelbe, hogy kisváros, mert amikor először jártunk ott, abszolút kisvárosi benyomást keltett. De amúgy nem is kicsi, York megye legnagyobb városa. És egyébként Rock Hill már Dél-Karolina területén található, 40 km-re Charlotte-tól déli irányban.
Na, szóval itt van a Glencairn Garden, mely egy csodás park (gyakorlatilag minden évszakban), de tavasszal szerintem a legszebb.

Glencairn Garden - Rock Hill, SC

Ezért most szombaton (26-án) oda is kirándultunk. Ez kb. 25 percnyire található tőlünk. Még nincs minden kinyílva de már nagyon szép, színes minden így is. Viszont most valahogy hidegebb a tavasz, ezért sok minden el is fagyott sajnos.
De még így is csodálatos látványt nyújt a zöld fű, a színesen pompázó azáleák. A mókusok még nem bújtak elő (legalábbis most nem találkoztunk velük). De a teknősök már élvezik a napsütést és rá ugyan nem számítottunk, de egy kígyó is előbújt és ott napozott a teknősök közelében.
Kétszer is jártunk a teknősös résznél, de nekem először nem tűnt fel, hogy ott lenne. Aztán másodszor is igazából Csibi vette észre. Ott napozott egy icipici teknős. Mutattam neki, hogy “nézd, milyen picike teknős”. Erre ő: “Ja, meg egy kígyó is…”.

Glencairn Garden - Rock Hill, SC

Én ezt nem tudom megszokni, azt hiszem… Komolyan mondom, még ha képen látom, akkor is kiráz tőle a hideg.
Egészen közel voltunk hozzá, most így visszagondolva, csoda, hogy nem kapott oda.. Na mindegy is, remélem, hogy most egy jó darabig nem látunk újra. De most már azt hiszem óvatosabbnak kell lenni majd. Bár eddig is mindig az volt, amikor valahol magasabb fűbe kell lépni, hogy “tuti nincs itt kígyó”??? :D Most még jobban kell majd figyelnem!
Ezt leszámítva jót kirándultunk. Persze itt is volt vagy 5 fotózás megint, másokat is megihletett a tavaszi idő. Mondjuk elég szeles idő volt most, mi kabátban, két “hercegnő” meg az estélyi ruhájában sétálgatott a parkban. Érdekes!

Glencairn Garden - Rock Hill, SC

Aztán van itt még tavaszi program: a Biltmore-kastélyba is el fogunk látogatni egy hétvégére, mert annak a kertjei már máskor is elvarázsoltak minket, de tavasszal még nem láttuk, szóval most az is napirenden van.

És a szívfájdalmam, Washington… A washingtoni cseresznyevirágzás világhírű. Washington D.C. 1912-ben ajándékba kapott Japántól több ezer cseresznyefát, mely azóta is turisták sokaságát vonzza ilyenkor tavasszal a városba. Konkrétan Cherry Blossom Festival-t is rendeznek.
Na, ez az a hely, ahová most már 4. éve nem jutunk el. 2019-ben pont április elején költöztünk ki, ezért akkor éppen lecsúsztunk róla, az elmúlt két évben pedig a covid miatt nem sikerült eljutni. 😔
Idén a magyarországi utazás elég sok időt/energiát elvett tőlünk, viszont most még időben lettünk volna, de olyan nagyon elszálltak a repülőjegy árak (is), hogy nagyon erősen kellett mérlegelni, hogy lenne jó. Itt ugye nehezítő tényező, hogy nagyon a természettől és az időjárástól függ az egész dolog.
Elvileg most érik el a virágzás csúcsát.
Néztünk pont erre a most következő hétvégére repjegyet, de 350 USD / fő a legolcsóbb jegy.
Pénteken délután megyünk, ott a szombat és vasárnap már kellene visszajönni. Ez ugye azt jelenti, hogy a repjegy kettőnknek 700 USD + szállást kell találni, miegymás. Nettó egyetlen napért viszont soknak tartunk 1000 USD-t kifizetni. Úgy, hogy ha jön egy vihar mondjuk és oda lesznek a fák, akkor kb. a semmiért mennénk.
Autóval 6 órás az út, de még a vonatokat is megnéztük… Kb. 50 dollárt lehetne spórolni rajta a repjegyhez képest, viszont 8,5 óra az út… (Ja, repcsivel 1 óra 20 perc.) Szóval nagyon nem mindegy.
Így aztán tényleg nagyon-nagyon nehéz szívvel, de ezt most újra elengedtük.
Ha lenne több napunk (és nem ennyire az utolsó pillanatban lennénk), akkor hozzácsapnánk még egy pár napot és a tavaly nyáron kimaradt látnivalókat is megnéznénk. De ennek megszervezéséhez több időre lenne szükség.
Amúgy megbeszéltük, hogy tárgyak helyett élményeket / utazásokat gyűjtünk majd és tényleg nagyon szeretnénk ezt látni, tehát nem arról van szó, hogy “sajnáljuk rá a pénzt”, viszont nem ész nélkül akarjuk mindezt megvalósítani.

Idénre sok kiruccanást tervezünk és szeretnénk előre elkészíteni mindegyikhez egy programtervet, hogy hol, mit akarunk majd megnézni. Aztán figyeljük a repjegyárakat és ha lesz jó akció, akkor csak elő kell venni hozzá a programtervet.

Mivel már többedjére is elkalandoztam, ezért itt az idő, hogy ezt a posztot most befejezzem. Itt a tavasz! Élvezzétek a napsütést, sétáljatok sokat és gyönyörködjetek a természet csodáiban!!

További képek

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő