Edge NYC

Sy @ 2023-11-22 | 6 perc |

10/03/2023

Kicsit rápihentünk a következő programra, ami nem más mint az EDGE kilátó volt. Ezúttal úgy vettünk jegyet, hogy még világosban érkezzünk, naplemente előtt, de már sötétben is lássuk New York fényeit.
Legutóbb a SUMMIT One Vanderbilt kilátóban jártunk. Erős volt a kísértés, hogy most is oda menjünk sötétben, de végül úgy döntöttünk, hogy biztos jó lesz valami mást is felfedezni.
Az EDGE a szállodától 14 percnyire található gyalogosan. A Hudson Yards-on található, konkrétan a Hudson Yards bevásárlóközpontban, a Vessel épületénél.

17:40-re vagy 17:50-re szólt a jegyünk (ára: 111 USD, a reggeli és esti időpontok felárasak), de mi hamarabb érkeztünk, mert úgy gondoltuk, jobb lenne a program előtt valamit vacsorázni, mert nem tudjuk, meddig maradunk, aztán hol eszünk. Karácsony előtt itt a Hudson Yards bevásárlóközpontban nagyon jót ettünk az ANA Bar and Eatery helyen, ahol amolyan svédasztalos formában lehet válogatni az ételek közül. Most is ez volt a terv, csakhogy ez 16 óráig volt nyitva sajnos. Erről így lemaradtunk. Bementünk egy cukorka boltba csak a kíváncsiság kedvéért körülnézni, aztán pedig a 4. emeletre. Innen visz fel ugyanis a lift a kilátóba. Itt van az EDGE souvenir shopja.

Edge - New York, NY

Közvetlen mellette van a Shake Shack nevű gyorsétterem. Jobb híján ide ültünk be gyorsan enni valamit.
A Shake Shack egy New York-i székhelyű amerikai gyorsétteremlánc. Hot-dogot, hamburgert, sült krumplit lehet kapni elsősorban. Megalakulása óta az egyik leggyorsabban növekvő étteremlánc volt.

Evés után már csak egy gyors mosdóra volt idő, mert aztán eljött az időpontunk. Egy hosszú sorban állást követően volt egy gyors rutinellenőrzés: át kellett haladni egy biztonsági kapun, de csak azt ellenőrizték külön, aki becsipogott.
Utána volt néhány érdekesség, amolyan minimúzeum jelleggel, majd máris a liftnél találtuk magunkat, ami itt is nagyon gyorsan repített fel minket a magasba!

Edge - New York, NY

Az Edge a nyugati félteke legmagasabb kültéri kilátója 360 fokos kilátással New York városára. A lift a 101. emeletre viszi fel a látogatókat. Itt fent található a Peak nevű étterem.
A kilátó pedig egy emelettel lejjebb található.

Edge - New York, NY

Bent, ahogy megérkezik az ember, rögtön van egy “fotópont”, ami az érkezésünkkor (mármint New Yorkba való érkezéskor) még csodálatos virágdekoráció volt, de mire mi ideértünk a kilátóba, már őszi dekorációra lett cserélve. A virágosat is nagyon szívesen megnéztem volna, de ez az őszi dekor is nagyon tetszett. Itt sorba kellett állni, ha fotót szerettél volna, de nem volt vészes éppen a sor, szóval beálltunk, mert én mindenképpen szerettem volna fényképet itt. Az utánunk jövők felajánlották, hogy csinálnak rólunk fotót, aztán én megkértem őket, hogy ők viszont még ne ugorjanak egyből a helyünkre, hogy “üresen” is tudjak készíteni egy-két fotót!

Edge - New York, NY

Miután ezzel így megvoltunk, mi is lefotóztuk őket cserébe, majd kimentünk a teraszra. Nagyon sokan voltak fent, az üvegfalakhoz nagyon nehéz volt közel jutni. Az üveget egyébként rendszeres időközönként takarították, hogy az ujjnyomokat eltüntessék, ahogy az emberek összefogdossák.

Edge - New York, NY

A naplemente pazar volt és egyébként is óriási szerencsénk volt az időjárással.
Néha, ha türelmesek (vagy egy kicsit erőszakosabbak) voltunk, akkor mi is odaférkőztünk az ablakokhoz. Elég durva volt a kilátás, meg hogy mennyire magasan vagyunk.
Én nagyon szeretem látni, hogy mennyire picik lent az autók, tetszik ez nekem. El lehetett látni egészen a Szabadság-szoborig, láttuk a One World Trade Centert, de még a Times Square villódzó fényeit is nagyon jól ki lehetett venni.

Edge - New York, NY

Nappali világosságban is jó volt, de amikor lement a nap és már felkapcsolták a város fényeit, az még szuperebb volt. Ahogy láttuk, volt fent éppen egy esküvő is.
Itt is van üvegpadló (nagyobb felület, mint a Summit-ban, de a torontói CN Tower-nél is nagyobb). Eleinte én nem mertem rálépni. Az esküvő egyik vendége állt éppen mellettem, egy pasi, aki felajánlotta, hogy megfogja a kezem, hogy együtt lépjünk rá. És bár már a másik két helyen is álltam ezeken az üvegpadlókon (igaz, ott is remegett a lábam), de itt alig mertem rálépni. A pasas is tök cukin mondta: You can do it! You can do it!
De akkor még nem tudtam! Később aztán egyébként ráálltunk, Csibi még le is ült, de olyan sokan voltak ott egyfolytában, hogy nem sok normális képet tudtunk csinálni.

Edge - New York, NY

Ja, és van itt még egy City Climb nevű rész. (Erre 185 USD a belépő). Biztos életreszóló élmény annak, akinek van hozzá bátorsága. Nekem még nézni is brutál volt. Itt az van, hogy a bátor jelentkezők felmásznak egy kültéri lépcsőn a kilátó feletti részen, a felhőkarcoló oldalán, majd onnan kihajolnak. OMG! Attól megremegett a lábam, ahogy néztük őket. Kiabáltak is rendesen! Nagyon durva élmény lehet!

Edge - New York, NY

Itt megint az volt, hogy nagyon nehezen szakadtunk el innen… “jó, csak még oda menjünk át”, “jó, csak még onnan csináljunk pár fotót” … stb.
Itt több magyar hangot is hallottunk egyébként.
Nagy nehezen végül úgy döntöttünk, hogy elindulunk. De persze bent találtunk még egy tök jó őszi dekorációt, ahol elidőztünk még egy kicsit.
Először üres volt a hely, de mire odaértünk, mások is és kb. itt is lehetetlen volt fotót készíteni. Nagyon sokan szelfiznek, meg volt egy csaj, akiről a pasija kellett hogy készítsen legalább 50 fotót és 15 videót mindenféle pózban… 😄 Szóval nem volt egyszerű…

Edge - New York, NY

Utána viszont már beálltunk a lifthez vezető sorba. A liftezés nagy élmény volt lefelé, mert minden oldalon kijelző volt és a város különböző pontjait mutatták, ahogy a város fejlődött. Olyan volt, mintha oda repítene a lift.
Nagyon hamar leértünk a 101. emeletről. Itt kötelező haladási irány az ajándékbolt. Körülnéztünk, de mi nem szoktunk mindenfélét összevásárolni, így innen is “üres kézzel” távoztunk.

Összegzésként azt tudjuk mondani, hogy nekünk a Summit jobban tetszett, mert többféle dolog van benne. Az Edge nagyon jó kilátó, de igazából csak egy kilátó. A Summit-ban viszont több helyszínen, több élmény van. Mindkettőt élveztük egyébként, de a Summit valahogy többet nyújtott nekünk.

És ha már pont itt tartunk, akkor szeretnénk elmesélni, hogy nemrég a Mérföldkő című posztunkban (június 27-én) említettük, hogy a SUMMIT kilátóban készült YouTube videónk megtekintése elérte az 5 000-et, ami nagyon nagy szó, tekintve, hogy a feliratkozóink száma viszont sajnos sokkal lassabb ütemben nő. Ennek tükrében még nagyobb dolog (számunkra), hogy éppen amikor New Yorkban voltunk, akkor lépte át a 10 000 megtekintést. Most november közepe felé pedig már a 14 000-et is elhagyta! Nagyon büszkék vagyunk rá, szerintünk is az egyik legjobb videónk egyébként.
Ha még nem láttátok, nézzétek meg Ti is, és ha esetleg fel is iratkoztok, akkor meg extra KÖSZI!

Az épületben már sok bolt zárva volt, így nem volt embertömeg sem, kicsit nyugisabban megnéztünk egy-két dolgot, kint pedig a szépen megvilágított Vesselről készítettünk néhány fotót és újabb 15 perc alatt visszasétáltunk a szállodába. ¾ 9 körül értünk vissza.

Edge - New York, NY

Ekkor sajnos már össze kellett pakolni. Egyébként ez is érdekes, mert a 4. napon én már azt mondtam Csibinek, hogy valahogy nekem 3 nap elég ebből az óriási nyüzsgésből, a hömpölygő emberáradatból. Nem a városból, semmiképp, csak ebből a körítésből. Viszont amikor tényleg elhagytuk a várost, akkor meg olyan szívszorító érzés, hogy maradnál még. Nagyon kettős érzés.

Na de most még csak bepakoltunk a bőröndbe, aztán mentünk is aludni, mert időben kellett kelni.

További képek


Map - Central Park - New York, NY

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő