Fedett hidak

10/06/2023

Következő napra a fedett hidak felfedezését tűztük ki célul, melyhez az állam nyugati oldalára kellett utaznunk. (Kb. másfél óra az út.)
1827 és 1912 között több mint 300 fedett hidat építettek New Hampshire-ben. Sok közülük azonban árvíz, elhanyagolás vagy tűz áldozata lett.
Jelenleg 58 történelmi, számmal ellátott, fából készült híd áll New Hampshire-ben. (További fedett hidak is vannak az államban, de azok többnyire magánterületen találhatók, ezért nem is látogathatók). Mi elsősorban Swanzey városkába és a környékére látogattunk el, ott több is van.
Nagyon sok fotós keresi fel ezeket a hidakat. Mi úgy képzeltük, hogy ezek már csak turisztikai látványosságok. De nem, mert ma is használatban lévő hidakról van szó. A hidakról lehet találni egy listát a neten, hogy melyik mikor épült, illetve hogy autós és/vagy gyalogos forgalom lehetséges rajtuk.
Mi azt hiszem 5 vagy 6 hidat kerestünk meg.
Igazából egy-két helyen tudtunk szabályosan leparkolni, a többi helyen csak megálltunk vagy félrehúzódtunk, mert ahogy mondtam, most is rendesen közlekednek rajtuk és majdnem mindegyiknél jöttek is egymás után az autók.
Ezen a napon (október 6.) egyébként kicsit felhős, borongós volt az idő, de még nem volt rossz így sem.
Mondjuk úgy, hogy kezdett elromlani, mert ismét volt valami trópusi vihar/hurrikán, aminek az utószele ezekben a napokban ért ide északra és hát miért is ne pont oda, ahol éppen mi is voltunk.
De még nem lett hideg, nem is esett az eső, csak olyan szomorkás volt az ég.

A meglátogatott hidakról csak egy pár szót:
A sorszámozott hidak közül rögtön az egyes számú híddal kezdtünk. Az Ashuelot fedett híd egy történelmi, fából készült híd az Ashuelot folyón, Winchesterben. 1864-65-ben épült, egyike az állam kevés fennmaradt 19. századi fedett hídjának. 1981-ben felvették a történelmi helyek nyilvántartásába is. Ennek a hídnak az az érdekessége, hogy oldalról nem teljesen fedett, ezért a híd teteje van meghosszabbítva.

Covered bridge - Ashuelot, NH

Ezen a helyen már állt egy híd korábban is, ennek egyes részeit felhasználták az új építéséhez. Ez az 1938-as New England hurrikán utáni javítások során derült ki, mert akkor találtak benne sokkal régebbi gerendákat.
Csinos kis híd, tetszett nekünk. (Mondjuk mindegyik tetszett…)

A következő híd a Coombs fedett híd, szintén Winchesterben, az Ashuelot folyó fölött ível át. 1837-ben épült. Nevét az építtetőjéről (Anthony Coombs vagy az azonos nevű fia) kapta, akik a közelben éltek. Kétszer lett felújítva.

Covered bridge - Winchester, NH

A Slate fedett híd egy fából készült híd, ez már Swanzey faluban található. 2001-ben építették, viszonylag új, egy 1862-ben épült híd pótlására készült, amelyet 1993-ban gyújtogatás pusztított el. Nevét ő is egy közelben élő családról kapta.
Ezen látszik, hogy modernebb a külseje, mint a korábbi kettőnek.

Covered bridge - Swanzey, NH

A Thompson híd 1832-ben épült. Ennek érdekessége, hogy 1973-ban, amikor 6 tonnás teherbírást írtak ki, iskolabuszok is átmehettek a hídon, de csak üresen. Amikor egy diákokkal teli busz érkezett a hídhoz, a diákok leszálltak a buszról, átsétáltak a hídon, majd a másik oldalon visszaszálltak.
Ma azonban már csak 3 tonna teherbírás van kiírva.
Egyik oldalán járda található.

Covered bridge - West Swanzey, NH

A híd egyik oldalán van egy kis parkoló, itt kiszálltunk, és egy picit sétáltunk a környéken. Közvetlen a híd mellett van a Swanzey tűzoltóság épülete, ahol a tűzoltók éppen halloweeni dekorációt raktak ki. Jópofa emberek!

Fire dept - Swanzey, NH

Ezt követően - már majdnem délután 2 óra volt - megéheztünk, keresni akartunk egy éttermet. Találtunk is egy nagyon helyinek kinézőt, azonban ember nem mozdult semerre, úgy tűnt, mintha zárva lenne, vagy legalábbis senkit sem láttunk, így meg sem próbáltunk bemenni. Kicsit “ijesztő” volt.
Ezért aztán egy Applebee’s nevű helyen kötöttünk ki.

Applebee’s - Keene, NH

Vannak olyan területek, ahol nagyon sok étterem, bevásárlóközpont, benzinkút van egy helyen, és akkor az ember választ valamit.
Applebee’s-ben egyébként korábban még nem jártunk. Tipikus amerikai étterem. A fő koncepciója a hétköznapi étkezés, tipikusan salátákkal, hamburgerrel, tésztával.
Mi egy-egy salátát kértünk, meg egy mozzarella sticks-et és a végén egy kis desszertet. 45 USD-t fizettünk a végén.
A hely hangulatos, az ételek finomak voltak! Máskor is visszamennénk! Az étterem már a szomszédos Keene városkában van. Egy nagyon szép tó mellett haladtunk el odafelé.

Ebéd után visszaautóztunk még Swanzey-ba és a Carlton fedett hidat is megnéztük. Ennek az eredetijét 1789-ben építették, a jelenlegit pedig 1869-ben. A helyi hagyomány szerint pajtaépítők építették, mert a híd rácsos felépítése hasonló az istállókban használthoz. Építésekor a nyílás magasságához és szélességéhez egy szénával teljesen megrakott kocsit használtak.

Covered bridge - Swanzey, NH

Az összes fentebb említett híd szerepel a történelmi helyek nemzeti nyilvántartásában.

További képek


Map - Covered bridges, NH

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő