Fehér Karácsony? Esélytelen!

A rendszeres olvasóink már tudják rólunk, hogy inkább a nyár felé húz a szívünk.
Igazából mind a négy évszakban megtaláljuk a szépet, de most a télről lesz szó. A havazást én személy szerint pont addig szeretem, amíg hullik a hó.
Ha földet ér és megmarad, akkor oké. De a latyak, csúszós utak már nem az én világom.
Ettől függetlenül irigykedve néztem a pár héttel ezelőtt otthon készült havas képeket, mert itt Charlotte környékén még kisebb az esély bármiféle havazásra.
A fehér karácsony már otthon is ritka, mint a fehér holló (vagy mint a fehér karácsony 😂). Itt meg ugye azt mondják, hogy évente egy nap van, amikor szokott havazni, ha egyáltalán történik bármi. Az is főleg januárban vagy februárban szokott megtörténni. Emlékszem egyszer volt olyan, hogy gyönyörűen elkezdett havazni, hatalmas pelyhekben nagyon szépen hullott a hó. Nagyon megörültünk neki, mondtam is Csibinek, hogy menjünk le gyorsan sétálni. Na, konkrétan mire leértünk a 3. emeletről nemhogy elállt, de nyoma sem volt a hónak. Még az is lehet, hogy csak képzeltük!

És egyszer viszont tényleg volt hó - pár óráig - az nagyon szép volt.
Idén az El Niño jelenség miatt azt jósolják, hogy itt is lehet havazás (hiszem, ha látom). Mondjuk az biztos, hogy szerintem az elmúlt öt év során még soha nem volt olyan hideg a december, mint most. Szóval biztos, hogy van ebben valami, az ősz kifejezetten száraz volt, pedig az aszály sem volt eddig ennyire jellemző.

(Ti tudjátok mi az El Niño jelenség? Manapság nagyon sokat hallani róla az éghajlatváltozás kapcsán.
Megpróbálom nagyon röviden összefoglalni: A neve spanyolul van, kisfiút jelent, a gyermek Jézusra utal. A Csendes-óceán trópusi övezetének éghajlati jelenségéről van szó, mely a tengervíz áramlásaival van összefüggésben. Néhány évenként, karácsony környékén kezdődik (ezért is a név).
Perui és ecuadori halászok figyeltek fel erre a dologra a 19. század végén. Karácsony környékén ugyanis a csendes-óceáni térség Egyenlítő közelében található területe erősen felmelegszik. Ennek hatásaként pedig aszályos száraz időszak ép fel Afrikában és Ausztráliában, a Karib-térségben és az USA nyugati partján pedig óriási esőzéseket hoz. Előszezonját kevésbé aktív atlanti-óceáni hurrikánszezon kíséri.
Ellentéte a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelentő La Nina (a kislány).
Szerintem nagyon érdekes, hogy egy helyen keletkezik és mégis manapság már az egész világon kimutathatóak a hatásai.)

De térjünk vissza Charlotte-ba és a fehér karácsony esélyeihez.
A fehér karácsony esélyei egyenlőek a nullával! Ahogy már említettem, idén nagyon hideg napok (max 6 fok - ez volt eddig a leghidegebb (éjjel -6, -7), de 24-re 15-16 fokot jósolnak most. Tavalyelőtt 27 fok (pluszban) volt Karácsonykor!

A feljegyzések kezdete óta (1878) Charlotte mindössze négyszer látott mérhető havazást karácsonykor (itt csak a 25-e a Karácsony hivatalosan).
Utoljára 2010-ben volt fehér a karácsony, de az is mindössze 1 cm havat jelentett. (Másnap esett újabb 4 cm.)
Charlotte-ban átlagosan 36 évente (!) esik mérhető mennyiségű hó és 13 évente fordul elő, hogy szállingózik a hó.

Na, hát az esélyeket latolgatva tisztán látszik, hogy egyelőre nem számíthatunk havazásra.
A hegyekben más a helyzet, ott szokott lenni hó, ott biztosan nagyon szép is.
Ha Nálatok havazik, küldjetek bátran havas képeket!

Egyszer egyébként szívesen megnéznénk egy ilyen igazán havas tájat is. ❄️ Akár itt a hegyeket, vagy amit nagyon szívesen látnék: Boston vagy New York hóesésben, de Coloradoba se lenne rossz egyszer elutazni. De persze csak rövid időre! 😀

Karácsony után meg már ne is essen. Akkor már készen állunk a tavasz eljövetelére!

De addig is Boldog Karácsonyt kívánunk Mindenkinek! 🎄 ❄️ ☃️


Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő