Irány New Hampshire!

Sy @ 2023-11-25 | 4 perc |

10/04/2023

Itt is a National autókölcsönzőt választottuk, de mivel ez csak egy pici kirendeltség, így nem mi választottuk ki az autót, hanem amit kaptunk, az volt. Végül egy Toyota Corolla lett, mert a másikkal, amit kinézett nekünk a lány, volt valami gond.

Mindenekelőtt jöjjön pár szó New Hampshire államról:
New Hampshire az Egyesült Államok északkeleti részén, a New England nevű régióban található. Délen Massachusetts, nyugaton Vermont, keleten Maine és a Maine-öböl, északon pedig a kanadai Québec tartomány határolja. Az 50 tagállam közül ez az ötödik legkisebb állam. Fővárosa Concord, de a legnépesebb városa Manchester.
Az állam mottója: “Élj szabadon vagy halj meg!” (“Live Free or Die”), mely az amerikai függetlenségi háborúban betöltött szerepét tükrözi. Beceneve: Gránit Állam (Granite State) kiterjedt gránit képződményei és kőbányái miatt. További becenevei: Mother of River, the White Mountain State és Switzerland of America.

New Hampshire-t évezredek óta lakták algonquian nyelvű népek, mint például az abenakik. Az európaiak a 17. század elején érkeztek és az angolok hozták létre a legkorábbi nem őslakos településeket. Ez érződik is, mert nagyon sok város viseli angol városok neveit.
Az 1760-as években a brit gyarmatok és a korona közötti feszültség nyomán itt volt az egyik legkorábbi nyílt lázadás. 1788 júniusában New Hampshire volt a 9. állam, mely ratifikálta az Egyesült Államok Alkotmányát.

A polgárháború után a textil-, cipő- és papírgyártás központjává vált. A manchesteri Amoskeag Manufacturing Company egy időben a világ legnagyobb pamut textilgyára volt. New Hampshire az Egyesült Államok egyik leggazdagabb és legképzettebb államai közé tartozik.
Érdekessége még, hogy nincs jövedelemadó. Egyike azon 9 államnak, ahogy nincs jövedelemadó, örökösödési adó és a tökejövedelem is adómentes. Az ÁFA bizonyos termékere nincs kiszabva, pl. élelmiszer, gyógyszer, ruházat; azonban némely termékre meg kell fizetni az ÁFÁ-t is, pl. dohánytermékre vagy vendéglátóipari szolgáltatásokra.

New Hampshire rendelkezik a legrövidebb óceáni partvonallal a part menti államok közül, hossza 18 mérföld (29 km).
A Fehér Hegység (White Mountains) vonulata az állam északi-középső részét öleli fel. Ide tartozik a Washington-hegy is, mely arról ismert, hogy itt mérték a valaha feljegyzett 2. legerősebb szélsebességet. Évről-évre látjuk itt a brutális hurrikánokat, szóval számomra elég meglepő volt ez a tény!

A Mount Washington hegy az USA északkeleti részének legmagasabb csúcsa (1917 méter). A keleti part legmagasabb hegye egyébként Észak-Karolinában található, a Mount Mitchell (2037 méter). Híres az úgynevezett Mt. Washington Auto Road, mely Amerika legrégebbi ember alkotta “látványossága”. 1861-ben nyitott meg, akkor még (lovas)kocsiútként (carriage road), 1912-ben lett belőle autóút. De sok idős ember még ma is “kocsiútként” emlékszik rá. És itt van a Mount Washington Cog Railway, ami a világ első hegyi fogaskerekű vasútja. 1869 óta szállítja az utasokat a hegy tetejére.

A Fehér-hegyen - már csak - volt látható a Hegy Öregének (The Old Man of the Mountain) nevezett sziklaképződmény, egy arcszerű profil, ami azonban sajnos 2003-ban leomlott. De az állam maradandó szimbóluma.
A másik említésre méltó hegy: az állam délnyugati részén található Mount Monadnock nevű tanúhegy. Ezt a hegyet a világ egyik leggyakrabban megmászott hegyeként emlegetik a japán Fuji után. Évente kb. 125 000 túrázó mássza meg, míg a Fuji-t 2-300 000 túrázó. (Az UNESCO szerint azonban a kínai Mount Taishan a leglátogatottabb, évente több mint kétmillió látogatóval).) Az USA-ban viszont mindenképpen ez a leggyakrabban megmászott hegy. Állítólag jó időben még Boston felhőkarcolói is kivehetők a távolban a hegy tetejéről. (Boston 100 km-re található innen).

Amint már ezekből is látszik, New Hampshire turizmusa elsősorban a szabadtéri kikapcsolódásra összpontosít. Síelésre, túrázásra alkalmas hegyei, több mint 800 tava, kb. 19 000 mérföldnyi (30 577 km-nyi) folyó és patak, több mint 50 fedett hídja a legfőbb vonzerői.

Röviden, amit még érdemes tudni az államról általánosságban: az állami State House nemcsak a legnagyobb törvényhozó testület az országban a maga 400 tagjával, hanem a legrégebbi is, ahol a képviselők még mindig az eredeti üléstermekben üléseznek.
Ezenkívül pedig itt tartják az elnökválasztási előválasztást. Az esetek többségében az lesz az elnök, aki az itteni előválasztást megnyeri. 1992-ben történt először, hogy nem az lett az elnök, aki az előválasztást nyerte (Bill Clinton).

Az első amerikai űrhajós, Alan Shepard Derry városában született. 1961-ben hajtotta végre történelmi repülését. A Concord-ban élő Christa McAuliffe tanárnő és kiképzett civil űrhajós azonban nem volt ilyen szerencsés. Ő az 1986-os Challenger-katasztrófa áldozata lett.

Összességében tehát ahhoz képest, hogy milyen kicsi állam, elég nagy jelentőséggel bír.
Bostonból egy - másfél óra alatt el lehet érni New Hampshire határáig. Nagyon sokan költöztek Bostonból ide, illetve sokaknak itt van nyaralója, hogy kicsit kiszakadjanak a nagyváros nyüzsgéséből, ráadásul az adómentesség is igen vonzó tényező.

Mivel ennyi minden van itt, ezért mindenbe is szerettünk volna belekóstolni, így amolyan körutazás jellegűre szerveztük az itteni 4-5 napunkat.
Szállást Manchester városában foglaltunk, a Best Western szállodába. És bár nem itt kezdtük New Hampshire felfedezését, először írnék erről a szállodáról a következő bejegyzésben, mert Best Western-ben viszonylag gyakran szoktunk megszállni.

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő