Likőrbolt

Sy @ 2023-12-31 | 4 perc |

Majdnem 5 év telt el, mire eljutottunk az alkoholos boltba is. 😀
Az gondolom, ebből is tisztán látszik, hogy nem vagyunk azok a nagy alkoholfogyasztók.
Több posztban is említettük már, hogy az élelmiszerüzletekben alapvetően sört, bort és esetleg pezsgőt lehet kapni. De ha az ember valami komolyabb alkoholos italt szeretne venni, akkor a likőrboltba kell mennie.
Azt is itt említeném meg, hogy az alkohol Amerikában kifejezetten drága mulatság.

ABC Spirits - Charlotte, NC

Azon túl, hogy most már kíváncsiak voltunk és Nektek is szerettük volna megmutatni, hogy is néz ki egy ilyen bolt itt Amerikában, azért is mentünk, mert kivételesen akartunk venni is valamit.
Elsősorban Amarettot sütihez. 😂 (Itt még a rum-aromát is úgy kell vadászni…) A másik pedig, hogy karácsony előtt a boltban mindig lehet kapni eggnog-ot vagyis tojáslikőrt. De ez alkoholmentes verzió. Amolyan desszertital, vagy nem is tudom minek nevezzem. Ilyet vettünk már néhányszor, nagyon finom.

ABC Spirits - Charlotte, NC

De azért ha felidézem az otthoni hagyományos karácsonyokat, mindig volt igazi, selymes tojáslikőr, amikor vendégségbe mentünk. Amikor még kicsik voltunk, akkor is belenyalakodtunk a nagyok italába, aztán később már ihattunk legálisan is, most is tisztán emlékszem az ízére.
Tulajdonképpen emiatt mentünk az alkoholos boltba, hogy kipróbáljuk itt is olyan-e.

ABC Spirits - Charlotte, NC

Aztán persze vettünk mást is, ha már ott jártunk (egy Baileys-t és egy Jägert).
A tojáslikőrt már megkóstoltuk, finom volt, de nem olyan jó krémes állagú, mint amilyen otthon volt.

Na szóval a meglátásaink: a likőrboltban nagy a forgalom. Nagyon sokan jöttek be a boltba, amíg mi is ott voltunk. Az alkoholok tényleg nagyon drágák.
Iszonyú sokféle pia van.
A bolt egyébként nagyon szép és rendezett.

ABC Spirits - Charlotte, NC

Egy kis háttérinfó: Amerikában alapvetően 21 éves kortól lehet alkoholt vásárolni. (Nevetségesnek találom, hogy fegyvert azonban már 18 éves kortól is lehet venni…)

Érdekességképpen pedig essék szó az úgynevezett Volstead-törvényről, vagyis a szesztilalomról szóló törvényről is. (Andrew Volstead republikánus politikusról nevezték el.)

ABC Spirits - Charlotte, NC

1919. október 28-án fogadta el az Egyesült Államok szenátusa a törvényt, mely 1920 januárjától lépett életbe. Vagyis onnan kezdve 13 éven át tilos volt az alkohol előállítása, forgalmazása, vásárlása és fogyasztása is. A szesztilalom bevezetésének gazdasági és társadalmi okai is voltak. Úgy vélték, hogy azok, akik alkoholt fogyasztanak, nem tudnak megfelelő minőségű munkát végezni. Az alkoholfogyasztás káros hatásait pedig a fogyasztók családtagjai is elszenvedik, így ez senkinek sem jó.
Bár volt, aki másképp látta ezt. Például a híres maffiafőnök, Al Capone azt mondta: “A szesztilalom kizárólag csak gondot okozott.”

ABC Spirits - Charlotte, NC

A reményekkel ellentétben nem jobb erkölcsöt hozott, hanem virágzó fekete kereskedelmet. Erről röviden a Detroit című posztunkban is írtunk tavaly.
Többek között tehát Al Capone is így gazdagodott meg, de rengeteg másik gengszterbanda is illegális alkoholkereskedelemre szakosodott. Óriási piac született az alvilág számára.

Ezért aztán 1933. december 5-én, az ún. Cullen-Harrison-törvénnyel feloldották a tilalmat. De voltak államok, ahol még hosszú ideig élt a jogszabály. Például Mississippi állam polgárai csak 1966-ban koccinthattak legálisan alkoholos itallal.

ABC Spirits - Charlotte, NC

Manapság nagyon sokféle szabály jellemzi a különböző államok alkoholhoz való viszonyát. Az államok ugyanis maguk határozzák meg az alkoholos italok előállítására, értékesítésére, forgalmazására és fogyasztására vonatkozó jogszabályokat.
Ami egységes, az a korhatár! 1984-ben fogadták el törvényt, mely 21 éves korban határozza meg az alkoholtartalmú italok vásárlásának alsó korhatárát.

Láttam egy részletes táblázatot, melyben a következők szerint voltak az államok felosztva: ABC állam-e (olyan állam az USA-ban, akik állami monopóliummal rendelkeznek az alkoholos italok kis- és nagykereskedelme felett). Ez fel van osztva: sör - bor - egyéb szeszes italokra.
Szerepel továbbá a táblázatban az alkohol értékesítési ideje (mely napszakokban, mikor lehet pontosan az italokat értékesíteni), hogy lehet-e kapni élelmiszerboltban (itt is felosztva a három kategóriára), hány éves kortól lehet venni és fogyasztani és egyéb megjegyzéseket is.
Érdekes…

ABC Spirits - Charlotte, NC

Jelenleg 17 ilyen ABC (Alcoholic Beverage Control) állam van. Észak-Karolina is közéjük tartozik, ez itt egész pontosan annyit jelent, hogy a sört és a bort szupermarketekben és kisboltokban is lehet árusítani. A többi szeszes italt a helyi ABC igazgatóságok tulajdonában lévő italboltokban kell értékesíteni. Az italok árait az észak-karolinai ABC Bizottság határozza meg és az egész államban azonosak.

Itt nálunk tehát ABC-ben lehet kapni az alkoholt. Vicces, mert ez a 3 betű így együtt nekem a magyar ábécét juttatja eszembe. 😀

Ahogy láthatjátok elég bonyolult rendszerben működik ez, államonként abszolút eltérően. De aki alkoholt szeretne venni, az úgyis tudja, hova kell mennie! Most már mi is tudjuk, bár nem merném kijelenteni, hogy törzsvásárlók leszünk!

Egészségetekre! 🥂

ABC Spirits - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő