Téli vihar!

Szerintem mióta itt élünk, nem volt még olyan hideg a december, mint most.
A január is inkább hideg idővel indult. Pár napja már az előrejelzéseket figyelve tudtuk, hogy ma “érdekes” napunk lesz, de végül több izgalmat hozott, mint vártuk, vagy amennyi még jólesett volna.

A tegnapi 7 fok után mára 18 fokot jeleztek, viszont egész napra viharos időjárással kombinálva. Erős szelet, óriási esőzést jósoltak.
Valóban enyhébb idő volt, de én mondjuk nem éreztem 18 fokosnak a hőmérsékletet.
Az eső már éjszaka elkezdődött, a szél csak délelőtt jött hozzá.
Ezzel így önmagában még nem is lett volna olyan nagy gond. Már előre tudtuk, hogy ma nincs kinti program, kuckózós nap lesz. Persze, meg ahogy mi azt elképzeltük.
10:47-kor megszólalt a tűzriasztó az épületünkben. Összeszedtük magunkat gyorsan és elhagytuk a lakást.
Hideg tényleg nem volt, de nagyon kellemetlenül esett az eső és fújt a szél. Úgy döntöttünk, hogy beülünk a kocsiba.
Mire leértünk, megérkeztek a tűzoltók is. Most nagyon gyorsak voltak. Viszont a riasztó csak nem akart elhallgatni. Az szokott történni, hogy körbejárják az épületet és ha nincs semmi baj, akkor elhallgattatják a riasztót.
Már vagy félórája ültünk az autóban, de még mindig szólt (korábban egy posztban már megmutattuk, milyen elviselhetetlen hangja van). Gondoltuk, átmegyünk a klubházba és addig szerzünk egy kávét. Így is tettünk, bár pohár nem volt, így a kávé elmaradt.
Az ablakból figyeltem az eseményeket és egyszer csak azt látom, hogy a tűzoltók visszaülnek a kocsiba és elmennek… A riasztó azonban továbbra is szól.
Ezt nem nagyon értettük.

Winter Storm - Charlotte, NC

Két srác is bejött a klubházba és hallottuk, amikor az egyik mondta, hogy felhívta a tűzoltóságot, ahol azt mondták, hogy tűz ugyan (szerencsére) nincsen, viszont nem tudják (!?) hogy kell elhallgattatni a riasztót, ezért majd jön valaki más, aki tudja, mit kell csinálni.
Itt nálunk sokszor volt probléma már a tűzriasztóval, szerencsére egyszer sem volt tűz, hanem rossz volt a riasztó. Viszont mindig nagyon gyorsan elhallgattatták a tűzoltók.
Na most nem.
Ezért kitaláltuk, hogy kimegyünk addig az egyik közeli étterembe gyorsan megebédelni. A riasztó továbbra is szólt, ekkor már 12 óra volt.
12:43-kor tudtunk visszajönni a lakásba.
Az időjárásra való tekintettel autóval mentünk ki az étteremig (kb. a sarkon van). De még így is át kellett öltöznünk, úgy megáztunk.

Winter Storm - Charlotte, NC

De legalább végre tudtuk folytatni a munkát. (Nekem például így két órám sajnos elmaradt.)

Pár perc múlva még durvábban kezdett szakadni az eső, fújt a szél, és kb. semmit se lehetett látni az ablakból. Nagyon ijesztő volt.
Főleg mert időközben már tornádó riasztás is jött és áradásra vonatkozó intést is kaptunk.

Utána kicsit lecsendesedett az eső, nagyon érdekes felhők jöttek-mentek.
A riasztások még mindig érvényben vannak. (most este 10 óra van)

Winter Storm - Charlotte, NC

Egyébként nemcsak nálunk, hanem az egész országban szélsőséges volt ma az időjárás:

  • Egy erőteljes bomba ciklon okozott hóviharokat a hegyekben és áramkimaradást az ország északnyugati részén. Több mint 100 000 ember maradt áram nélkül Washington és Oregon állam nyugati részén a kegyetlen széllökések miatt.
  • A hóviharok következtében több mint egyméteres hóra kell számítani, további erős széllökések kíséretében Oregon, Washington, Idaho és Kalifornia északi részén.

Az előrejelzések szerint csütörtöktől hétvégéig pedig érkezik az újabb vihar.

A bomba ciklon egyébként egy olyan időjárási jelenség, amely egy 24 órán belül bekövetkező hirtelen hőmérsékletcsökkenés, melyet hófúvás és szélvihar kísér.

Winter Storm - Charlotte, NC

Itt a keleti parton sem volt jobb a helyzet. A viharok reggel Alabama felett kezdődtek, fákat döntött ki a szél és sajnos több tornádó is keletkezett Alabama, Florida, Dél- és Észak-Karolina államokban egészen biztosan.
Georgia-ban az erős szél miatt történt halálos baleset, és az atlantai reptéren is több száz késés és járattörlés volt.
Azt mondják, hogy egy kettes kategóriájú hurrikánnak megfelelő volt a szél erőssége.

Az áradások is jelentős károkat okoztak. Itt Charlotte környékén például az autópálya egy részét is le kellett zárni, mert állt rajta a víz. Lakóparkokat is elöntött és autókból is kellett embereket kiszabadítani.

A következő vihart itt is hétvégére jósolják.

Winter Storm - Charlotte, NC

Colorado, Nebraska, Kansas, Missouri, Iowa, Illinois, Wisconsin államokban pedig óriási hóviharok tomboltak.

A szélvihar az északkeleti államokban (Pennsylvania, Virginia, Maryland, New York) is veszélyezteti az áramellátást és ott is komoly áradásokkal kell számolni.

Szóval jelenleg nagyjából ez a helyzet az egész országra nézve.
Egy meteorológus aggodalmát fejezte ki. Mondta, hogy ő már sokmindent látott, de ez még szerinte is durva, főleg, hogy így egymás után jönnek majd az újabb nagy viharok.

Reméljük a legjobbakat! Én személy szerint már nagyon készen állok a jó időre!

Winter Storm - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő