Charlotte

Sy @ 2024-01-08 | 6 perc |

Charlotte városáról még az elején írtunk egy rövid posztot, akkor még elég keveset tudtunk a városról. Most szeretnénk Nektek egy picit jobban is bemutatni ezt a várost, főleg annak apropóján, amiről szintén sokszor esett már szó mostanában: a város iszonyú gyors ütemű fejlődése miatt.
Szemmel látható, ahogy napról-napra nőnek ki a földből az új lakóparkok, szállodák, éttermek, felhőkarcolók. A repülőtér már évek óta óriási átalakuláson és bővítésen megy keresztül.

Charlotte, NC

Egy friss tanulmány szerint naponta több mint 100 ember költözik Charlotte-ba és/vagy a környékére.
Azt mondják, hogy főként fiatalabbak, iskolázottabbak és gazdagabbak, mint akik már itt élnek. És az, hogy fiatal a város lakossága, az hatással van a munkahelyek növekedésére is. (Ez mondjuk a pozitív hozadéka.)

Az a tendencia, hogy az emberek elhagyják az északkeleti régiót és a nyugati part drágább városait és olyan helyekre költöznek, mint például Charlotte.
Persze, ez azzal a nemkívánatos következménnyel jár, hogy itt is brutálisan felnyomják az árakat (elsősorban az ingatlanok árát), illetve a bűnözés is növekvő arányú. (Ahogy arról például a július 4-ei posztunkban is írtunk.)

Charlotte, NC

A város próbál a növekedés befogadására összpontosítani, viszont a lakáspiac szűkös (nem véletlen, hogy gombamód szaporodnak a lakóhelyek). Még meg se épül egy lakópark, máris el vannak adva a házak. Nagyon durva. És sajnos az utak is zsúfoltak már most. Ezt mi itt a közvetlen környékünkön is a saját bőrünkön tapasztaljuk.
Erről már sokszor meséltünk, hogy csak itt körülöttünk mennyi minden épült, mióta mi itt lakunk. Viszont az utak nem lettek ám szélesebbek és a rengeteg új lakó a rengeteg autójával óriási dugókat eredményez.
Ha munka után (17 körül) megyünk a boltba (Aldi-Lidl kb. 10-12 percre van tőlünk autóval), akkor már mindkét irányban dugóra kell számítani. (A külvárosban lakunk…)

Arról nem is szólva, hogy az ablakunk alatt lévő utca egy tök nyugis és forgalommentes utca volt 4-5 évvel ezelőtt, mikor ideköltöztünk.
Maximum az iskolabusz, időnként a tűzoltóautó és néhány autó közlekedett itt.
Most pedig egész nap tök nagy a forgalom. Érezhetően sokkal nagyobb.

Charlotte, NC

2022-ben állítólag 15 217 ember költözött a városba. Ha a tavalyi 113 fő/napot vesszük alapul, akkor idén bőven sokkal több lesz.
Az US. News & World’s rangsorában Charlotte a 8. helyen szerepel a legjobb helyek listáján.
Ezen a listán az ország 150 legnépesebb városa van besorolva, hogy mennyire felelnek meg az amerikaiak megélhetési elvárásainak. (A tényezők között többek között a munkaerőpiac és az életminőség szerepeltek.)

Egyébként Észak-Karolina fővárosa, Raleigh még előkelőbb helyen végzett ezen a listán, ugyanis a 3. helyen áll.

Charlotte, NC

De miért is ilyen népszerű Charlotte?

Mi nagyon szeretjük Charlotte-ot és Észak-Karolinát egyaránt, ha választhatnánk, most is ide költöznénk. És bár ugyan gyakran mondjuk, hogy Charlotte korábban egy nagyváros volt kisvárosi feelinggel, mára ezt a kisvárosi báját (sajnos) már elveszítette, pont a fent említett őrült fejlődésnek köszönhetően.

Ugyanakkor szuper helyen fekszik, néhány órás autóútra található az Appalache-hegységtől és Észak-Karolina híres tengerpartjaitól egyaránt.

Charlotte, NC

Erős a gazdasága. New York City után ez a 2. legnagyobb banki központ az országban, mely már évtizedek óta segíti a város folyamatos növekedését.

A belvárost felhőkarcolók jellemzik, viszont a változatos külvárosi területek adják a város lényegét.
A földrajzi elhelyezkedés, az általában mérsékelt időjárás, a viszonylagos megfizethetőség (szerintünk egyre kevésbé) és a helyi kultúra jelentik a legnagyobb vonzerőt a Queen City számára.
Az NBA, NLB, NASCAR és az NFL profi sportágak, a múzeumok, a parkok, az egyre nagyobb számú sörfőzdék további szórakozási lehetőséget kínálnak mindenki számára.

Charlotte, NC

A város alapvetően tiszta és ápolt. Azt mondják, hogy az is hozzájárul a vonzerejéhez, hogy megvan a régi déli bája ugyanakkor modern kozmopolita hatások is jellemzik.

Charlotte lakossága agglomerációval 2 625 282
Medián ingatlanár 390 713 USD
Medián albérlet ár 1 147 USD
Medián életkor 37,7
Átlagos havi jövedelem 4 773 USD
Munkanélküliség 7,8%
Átlagos ingázási idő 27 perc
Átlaghőmérséklet 21,1°C (70,88 °F)
Átlagos min. hőmérséklet 8,8°C (48.7 °F)
Átlagos éves csapadék 104 cm (41.63 inch)

Mi mindent kínál a város?
Charlotte két tó, a Norman és a Wylie-tó között fekszik, mindkettő egy órán belül elérhető autóval, ahol csónakázni, úszni és horgászni is lehet.
Bevásárlásra számtalan lehetőség adódik.
A város szélén található a Carowinds nevű vidámpark vízi parkkal és olyan látványosságokkal, mint a Fury 325, amely Észak-Amerika leghosszabb acél hullámvasútja. A hullámvasút pont átszeli a két Karolina határát. (Maga a vidámpark is a két állam határán helyezkedik el.)

Charlotte, NC

Vannak kifejezetten művészeti városrészek, mint a NoDA (North Davidson) és a Plaza Midwood, és zenei helyszínek is, ahol gyakran vannak koncertek.

Az U.S. National Whitewater Center vadvízi evezést, túra-, futó- és kerékpárutakat és egy csomó minden mást is kínál.

Ahogy fentebb említettem a sportrajongók sem fognak unatkozni a városban: Charlotte Hornets (NBA), a Carolina Panthers (NFL) és a Charlotte Knights (MBL - baseball) stadionjai a belvárosban vannak. Van egy vadiúj focicsapata (európai foci) is a városnak és hát a legendás NASCAR versenypálya is itt található.

Múzeumok közül a Mint Museum, a Levine Museum of the South és a Bechtler Museum of Modern Art emelkedik ki.

Charlotte, NC

A város ingatlanpiaca az elmúlt években felértékelődött, és a lakásárak az országos átlag felett mozognak. A bérleti díjak szintén emelkedő tendenciát mutatnak, de az országos átlagon belül vannak.

Az ingatlanadók is elfogadhatóak, míg az észak-karolinai állami adók nagyjából a középmezőnyben vannak. Mindent összevetve, Charlotte jobb ár-érték arányt kínál, mint néhány hasonló méretű metropolisz, ha a lakhatási költségeket a háztartások átlagos jövedelmével hasonlítjuk össze.

Charlotte, NC

Milyen az időjárás Charlotte városában?

Azt mondják, hogy Charlotte-ban mind a négy évszakot érezni lehet. Mivel a tél itt híresen enyhe - ez az a hely, ahol egy centiméternyi hóesés miatt akár az iskolát is bezárják -, a nyár kiszámíthatóan forró és általában párás. A hurrikánok ritkák, a károkat általában Észak- és Dél-Karolina partvidékei szenvedik el.

Charlotte, NC

Közlekedés

A lakosok többsége természetesen autóval közlekedik. Vannak azonban buszjáratok és villamosok is.

A Charlotte Douglas nemzetközi repülőtér az American Airlines légitársaság csomópontja, és a régió első számú repülőtere. A vonatozásra vágyók számára van a városnak egy Amtrak-állomása is.

A város nagy része rövid autóúttal is elérhető.
A városon kereszül halad az I-85-ös és az I-77-es autópálya. A várost pedig az I-485-ös körgyűrű veszi körül, amit mi is rendszeresen használunk.

Charlotte, NC

Munkaerőpiac
Annak ellenére, hogy Charlotte pénzügyi központ, nem csak bankárokból áll. Valójában nagyon sokszínű a város gazdasága. A pénzügyi ipar mellett kiemelkedő az erős egészségügyi ágazat. Az Atrium Health és a Novant Health a térség két legnagyobb munkaadója, amelyek több tízezer munkahelyet biztosítanak a kórházakban, egészségügyi központokban, gyógyszertárakban, laboratóriumokban és orvosi rendelőkben.

A Bank of America a legnagyobb Fortune 500 vállalat, amely a Charlotte régióban székel, de van még egy maroknyi más vállalat is, köztük a Lowe's, a Honeywell International, a Duke Energy, a Nucor, a Truist Financial és a Sonic Automotive. Az American Airlines, a Wells Fargo és a Charlotte-Mecklenburg iskolarendszer további meghatározó munkaadók, akárcsak a városi, állami, megyei és szövetségi kormányzat.

A munkanélküliségi ráta Charlotte területén alacsonyabb, mint az országos átlag. Jelenleg 7,8% míg az országos átlag 8.7%.

Charlotte, NC

Mennyire jók az iskolák Charlotte-ban?
A városban 113 állami általános- és középiskola található. Van továbbá 128 magániskola.
A mostani statisztika szerint 106 583 középiskolás van és 6 049 tanár. Átlagosan minden 18. diákra jut egy tanár.

Charlotte emellett tíz felsőfokú iskolának ad otthont. Ebből egy privát iskoa bekerült az országos TOP100 közé.

Mennyire biztonságos Charlotte?
Az erőszakos és vagyon elleni bűncselekmények aránya magasabb, mint az országos arány. Amit mi látunk és hallunk, hogy mi folyik a városban, az azt mutatja, hogy a fiatalok nagyon nem bírnak magukkal: lövöldözések, illegális gyorsulások, autólopások, rongálások (például az autók ablakait törik be előszeretettel), gyorshajtás (ezt nem csak a fiatalok). Ezek többsége korábban nem volt ennyire jellemző.

Charlotte, NC

Nagyon sok ember számára Amerika még mindig csak New York, Kalifornia és Florida. De nyilvánvalóan sokkal több ezeknél! Észak-Karolina és benne Charlotte (és egy csomó másik város is) nagyon méltó arra, hogy megismerjétek és egyszer talán el is látogassatok ide.


Map - Charlotte, NC

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő