Shackleford Banks

08/31/2020
Ezen a napon korán keltünk. A napfelkelte ugyan ma sem jött össze, de legalább időben le tudtunk menni reggelizni.
Szerencsére még nem volt sorbanállás, így viszonylag gyorsan és nyugiban meg tudtunk reggelizni.

Aztán ismét nyakunba vettük a világot és visszamentünk ugyanoda, ahol tegnap kompra szálltunk.
A szomszédos szigeteken át haladva ismét megcsodáltuk a helyi világítást. Képzeljétek, a közvilágítás tengeri témájú: mindenhol horgony alakú lámpák vannak. A kertekben még állatfigurák is vannak, láttunk delfines és teknősös világítást is. Tök jópofa!

Harkers Island, NC

A kikötőbe érkezve sajnos pont elment az orrunk előtt a komp és mivel ma már hétköznap van, ezért csak óránként indul Shackleford Banks-re.
Szóval volt egy “lyukas óránk”. Tegnap már láttuk, hogy van egy túraútvonal, amin ugyan elindultunk, de már az elején fel is adtuk, most viszont kihasználtuk az időt és elindultunk rajta. Az nagyon jó, hogy csomó helyen van kialakított gyalogösvény, amit rendszeresen karban is tartanak.

Harkers Island, NC

Az ösvény a part mellett halad. Valószínűleg a tavalyi hurrikán miatt (Dorian) nagyon sok kidőlt fa és megrongált stég van, de a gyalogösvény mindenhol meg van tisztítva. Jó volt ilyen érintetlen természeti tájon sétálgatni.

Harkers Island, NC

Elmentünk egészen az ösvény végéig, ami az erdőn keresztül fordul vissza, de az nem tűnt olyan izginek, így mi a tengerpart mellett mentünk visszafelé is.
A séta során egyetlen emberrel találkoztunk mindössze, egy nő jött velünk szembe, megállt és a vizet nézve énekelni kezdett (csak ezután vett észre minket). Akkor sajnos abbahagyta az éneklést!
Még éppen időben visszaértünk a kikötőbe, aztán végre indult a komp.

Harkers Island, NC

Az út kb. 10-15 perc. Shackleford Banks egy lakatlan sziget, természetvédelmi terület és a legfontosabb, hogy vadlovak is élnek itt.
Nincs víz (csap), nincs wc, nincs kuka, sem kialakított pihenőhely! Semmi!! kizárólag az érintetlen természet!
Még stég sincs a csónaknak, szóval itt tényleg nincs semmi. A homokba kell leugrálni a hajóról.

Hogy mit lehet itt csinálni?
Fürdeni, kagylót gyűjteni, sétálni, napozni, lovakat keresni. És ennyi!
Azért is jók ezek a szigetek, mert nem lehet csak úgy átjárni, nincsenek túl sokan (főleg hétköznap) és amúgy is korlátozva van az emberek száma. Ide kizárólag csak hajóval lehet átjutni.

Shackleford Banks, NC

Ma a csúszás miatt úgy alakult, hogy kb. 12-re értünk oda, gondolhatjátok, milyen meleg volt és hogy tűzött a nap. Árnyék sincs nagyon és hiába voltunk 60 faktoros (!) krémmel bekenve, érdekes helyeken pirultunk meg.
Mivel előre meg kell mondani, melyik hajóval szeretnél visszamenni, mi a 13:30-ast választottuk, így bő másfél órát voltunk a szigeten. Én már a 12:30-assal is mentem volna vissza, mert nagyon durva volt a meleg, de Csibi még több lovat akart. 😀 Így kivártuk a 13:30-as hajót.

Na és akkor a lovakról. Először is annyira hihetetlen, hogy vannak még vadon élő lovak.
Ezek musztángok, melyeket a spanyol hódítók hoztak el Amerikába.
Ezen a szigeten kb. 100 ló él és egy helyi ember mesélte (tegnap, a másik szigeten), hogy idén 11 kiscsikó született. Annak ellenére, hogy nem ez a tipikus közegük, alkalmazkodtak a helyi körülményekhez. Megtanultak például vizet keresni. A szigetet ugyanis nyilvánvalóan sós víz veszi körül, ők azonban a patájukkal megtalálták a módját, hogy hozzájussanak a talajvízhez, amely édesvíz.
Itt legelésznek és gyakorlatilag bárhol felbukkanhatnak. Szeretnek a tengerparti lápos részen, a homokos tengerparton legelészni, de láttuk őket beljebb a parttól is a fák tövében, de csak úgy a fűben is heverésznek.

Shackleford Banks, NC

Nagyon fontos, hogy nem szabad hozzájuk túl közel menni, a táblák szerint 15 méternél közelebb semmiképp sem szabad őket megközelíteni. Ha észrevesznek és emiattt megmozdulnak, vagy elindulnak, akkor már túl közel vagyunk…
Állítólag nagyon vadak. Viszont tényleg gyönyörűek!
Szerencsére sikerült egy párat lencsevégre kapni. Tisztes távolságból természetesen. A mi esetünkben volt ez 50 méter is! 😀

Shackleford Banks, NC

Közel másfél óráig voltunk “hajótöröttek” és ez elég is volt ahhoz, hogy rájöjjünk, mi nem vagyunk olyan jók, mint a musztángok. 😀 Mi nem tudnánk ehhez alkalmazkodni!

A parton rengeteg kagyló van, de inkább csak töröttek sajnos. Az igazán jó kagyló lelőhelyet nem sikerült megtalálnunk. Az valahol máshol van és valószínűleg korábban is kell hozzá érkezni.
A kompon láttunk egy házaspárt, akik vödörszámra vitték haza a kagylót. De nem ám ilyen normál méretűeket… Kb. sárgadinnye nagyságú kagylókra gondoljatok. Nagyon durva. Ehhez képest mi sehol sem vagyunk a kagylógyűjtő szenvedélyünkkel.

Shackleford Banks, NC

A kompon a maszk viselete kötelező. Zárt térben még oké, itt a meleg miatt elég durva volt. De nyilván az alapból is limitált ülőhelyek miatt nem mindig megoldható, hogy tisztes távolságra ültessék az embereket.
Szóval azért persze kibírtuk!

Jó volt a kikötőben lemosni a homokos lábunkat és papucsunkat. 😀
És a kocsiban hagyott hideg italok is nagyon jól jöttek.

Ezután hazajöttünk, tusoltunk, kicsit szusszantunk. Mire lementünk vacsorázni (ma nagyon korán, 5-kor), addigra sajnos az eső is ideért.
Az étteremben ma is pozitív élményeink voltak. Ahogy már máshol és többször is tapasztaltuk, kb. ismerősként köszöntöttek minket. Második alkalomtól úgy éreztük magunkat, mintha ősikdőktől fogva törzsvendégek lennénk.
A recepciós hölgy úgy fogadott minket, hogy ma milyen korán jöttünk és hogy jöhet-e a szokásos ital, jég nélkül (még ezt is megjegyezte, pedig ez itt igazán nagy szó). A pincérnő is tök kedves volt, mondta, hogy jó minket újra látni és a legvégén még egy megjegyzést is tett, amiből kiderült, hogy még arra is emlékszik, hogy honnan jöttünk (és most nem Charlotte-ra gondolunk). Úgy, hogy mindezt első este mondtuk neki. Számunkra ez még mindig meglepő.
Az étel ma is jó volt, az adagok tök nagyok; mi általában úgy kérünk bármit is, hogy elfelezzük, mert tudjuk, hogy akkora, hogy nem tudjuk megenni. 😀

Ez nagyon jó érzés amúgy. Mármint nem az, hogy nagy a kaja, hanem a kiszolgálás! 😀 Ez a hozzáállás és kedvesség. Ehhez “nehéz” hozzászokni.

Már becsomagoltunk, mert holnap indulunk tovább, hogy felfedezzük Outer Banks másik felét is.

Most pedig éppen nyalogatjuk az égési sérüléseinket. 😀

További képek

Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Harkers Island, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC
Shackleford Banks, NC

előző következő