Frankenmuth

Sy @ 2022-08-22 | 4 perc |

08/03/2022

Ezen a napon ismét távoli célpontot választottunk.
Emlékeztek? Első nap szerettük volna Frankenmuth városát megnézni, de akkor nem fért bele a programba. Viszont mivel semmiképpen nem akartuk elszalasztani, ezért ezen a napon ismét útra keltünk. Ez egy nagyjából 2 óra 50 perces utazást jelent.

Frankenmuth Michigan kis Bajorországaként (Little Bavaria) ismert a város német öröksége és építészete miatt.
1845-ben német evangélikus misszionáriusok érkeztek ide, hogy keresztény hitre térítsék a chippewa indiánokat. Eléggé megdöbbentek az itteni helyzeten, azt mondták, hogy “Németország legnyomorúságosabb falvaiban kastélyok állnak ehhez képest”… Az indiánok megtérítésére tett kísérleteik amúgy kudarcba fulladtak, mert az őslakosok többsége néhány éven belül inkább elköltözött.

Frankenmuth egyébként 1950-ig tipikusan középnyugati kinézetű város volt, de aztán a helyiek átépítettek kis Bajorországgá. Évente három millió látogató érkezik, hogy belekóstoljon a német világba.
Azért is népszerű, mert több mint 2 millió michigani lakos német ősökkel rendelkezik.
A város neve két szó kombinációja. A Franken Frankföld tartományát jelöli, ahonnan az eredeti telepesek származtak, a német “Mut” szó pedig bátorságot jelent. Így a Frankenmuth név a “frankok bátorsága”.

A turizmus és a mezőgazdaság a legfőbb ágazatok. Frankenmuth egész évben fesztiválokkal és egyéb rendezvényekkel vonzza a turistákat.

Az épületek többsége tényleg abszolút “németes”: tipikus favázas épületek!

Erre a napra esős, borult, de meleg időt jósoltak. Traverse City-be is, és ide is!
Ennek ellenére indultunk neki a napnak.

Frankenmuth, MI

Amikor megérkeztünk, valóban nagyon borús volt az idő, de legalább nem esett az eső! Így sikerült a legfőbb látnivalókat felfedezni.
Egy ingyenes parkolóban hagytuk az autót, aztán kerestünk egy kávézót (és mosdót), majd belevetettük magunkat a németes hangulatba.
Az előbb említett tipikus német épületek mellett haladtunk el, majd itt láttuk a szerintünk eddig legszebb graffitit, amely egy egészen nagy falat foglalt el és csodálatos színvilágú, nagyon szép mintákkal festett graffiti. Ahogy láttuk, idén készült.

Frankenmuth, MI

Az utca egyik oldalán haladtunk, és megbeszéltük, hogy majd a túloldalon jövünk visszafelé, hogy ne hagyjunk ki semmit se.

Elértünk a Bavarian Inn nevű szállodához és étteremhez. Már korábban megbeszéltük, hogy tutira itt fogunk ma ebédelni, ha már egyszer eljöttünk ide! 😀

Bavarian Inn - Frankenmuth, MI

De előtte még Csibi mondta, hogy van itt egy fedett híd, ez a Zehnder’s Holzbrücke, mely a Fekete-erdőhöz hasonló stílusban épült a Cass folyón, a város közepén. A kétsávos autóúton kívül két gyalogos átjáró is található rajta.

Zehnder’s Holzbrücke - Frankenmuth, MI

Ezen átkeltünk, aztán egy hangulatos kis negyedbe botlottunk, ami amolyan bevásárlóközpont.

Frankenmuth, MI

A hídról rálátni a fedett fahídra, illetve a másik oldalon jól kivehető a “Willkommen” (Isten hozott) felirat.

Frankenmuth, MI

Innen elindultunk visszafelé, az étterem irányába.
Kint volt egy étlap, azon láttuk, hogy van Wiener Schnitzel meg Bratwurst, gondoltuk, akkor nyilván ezt is fogjuk rendelni. Le is ültünk a kinti teraszon és már éppen rendelni akartunk, amikor kiderült, hogy ez egy amolyan büfészerűség, ahol csak egyszerűbb ételek vannak, egyszerűen nem jó helyen vagyunk.
Be kellett mennünk az épületben található étterembe.
Na itt aztán tényleg igazi bajoros hangulat fogadott minket: a hangulat, a zene, a dekoráció, de még a pincérek egyenruhája is abszolút németes volt! 😄

Bavarian Inn - Frankenmuth, MI

Rendeltünk is! A Wiener Schnitzel szerencsére sokkal kisebb kiadásban érkezett, mint ahogy Ausztriában vagy Németországban kapható. De mivel alapvetően disznóhúst egyáltalán nem eszünk és tulajdonképpen panírozott húst is iszonyú ritkán, ezért ez nem is volt baj.
Tényleg csak a feeling miatt rendeltem ezt, Csibi pedig Bratwurstot kért.
A végén pedig egy almás rétest is kértünk.
Minden finom volt, jóllaktunk!

Most, amíg még képzeletben ebédelünk, addig mesélnék egy picit arról, hogy milyen fesztiválokkal várják az ide utazó turistákat:

1990-ben ünnepelte Frankenmuth az első Oktoberfestjét. Az itteni Oktoberfest a német kultúrát, örökséget és szeretetet ünnepli. Frankenmuth az első Münchenen kívüli Oktoberfest, melyet a Parlament és München városa is jóváhagyott (1996-ban). Itt is szeptemberben kezdődik, akárcsak Németországban. A világhírű müncheni Hofbräuhaus sörfőzde története során először exportálta sörét az Egyesült Államokba.
Aztán itt van még a Frankenmuth Bajor Fesztivál is! Ez Michigan legnagyobb bajor örökségi fesztiválja. 1959 óta ez a bajor kultúra és értékek éves nyári ünnepe.
A Frankenmuth SnowFest Észak-Amerika legnagyobb hószobrász eseményének az otthona, és itt tartják az Egyesült Államok Főiskolai Nemzeti Jégfaragó Bajnokságát is.
De van itt háromnapos autóbemutató is, melyet minden évben a Labor Day utáni hétvégén tartanak, melyen több mint 2500 klasszikus autó vesz részt.
A Frankenmuth Dog Bowl a világ legnagyobb olimpiai stílusú fesztiválja kutyák számára. És általában ezzel egyidőben zajlik a Balloons Over Bavarian Inn is, mely hőlégballonok versenye.
Szóval van program bőven!
De ideje indulnunk tovább, gyertek velünk, szuper helyre megyünk!

Amikor elindultunk kifelé, azt láttuk, hogy szakad az eső.
De szerencsére pár percen belül el is állt.
Vissza kellett sétálni az autóig és még ugye az utca másik oldalán is volt néhány megnézendő dolog.
Dörgött, meg villámlott is, de ezúton is tök hálásak vagyunk az időjárásnak, ugyanis nem áztunk meg!!

Legalábbis amíg a következő helyszínre nem értünk.

További képek


Map - Frankenmuth, MI

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő