Concord

Sy @ 2023-12-03 | 3 perc |

10/05/2023

Következő napra is bőségesen volt tervünk, de mindenekelőtt lementünk megreggelizni. Meglepő módon nagyon sokan voltak a szállodában, így kihívás volt asztalt találni, de sikerült.
A másik kihívást a gofri jelenti, mert nyilvánvalóan az a legnépszerűbb reggeli. Konkrétan sorban állás alakult ki. Két gofrikészítő volt, de türelmesnek kellett lenni, ha gofrit szerettél volna enni.
Arra jövünk rá, hogy egy csomó ember egyáltalán nem tudja, hogyan kell használni a gofrikészítőt. Mindig mindenhol belebotlunk ilyenekbe. Itt is így volt. Nálunk amúgy mindig Csibi készíti, de már annyiszor végignéztem, hogy én is tudom, hogy kell használni, most csináltunk róla egy kis videót is!

Na de aztán reggeli után összeszedtük magunkat és útra keltünk: Concord, Plymouth és a White Mountains volt a menetrend.

Concord mindössze 20 percnyire található Manchestertől, de északi irányba, így máris jó irányban voltunk.
Concord New Hampshire állam fővárosa 1808 óta és Merrimack megye székhelye. 2020-as adatok alapján ez a 3. legnépesebb város az államban (Manchester és Nashua után).
A State House 1819-ben készült el, és ez a legrégebbi állami parlament, ahol a törvényhozás az eredeti üléstermeket használja ma is.
Itt található az állam egyetlen jogi felsőoktatási intézménye és itt született Franklin Pierce, az USA 14. elnöke.

A Main Street-tel párhuzamos utcában parkoltunk le, közel egy plázához, ha mosdóba kéne menni, akkor tudjuk, merre induljunk.

Concord, NH

Aztán felsétáltunk a Main Street-re és belekóstoltunk az állam fővárosának kisvárosi hangulatába. Még el sem indultunk, mikor egy bácsi azonnal leszólított minket (nyilván lerítt rólunk, hogy turisták vagyunk), hogy honnan jöttünk és hogy vakációzunk-e itt. Aztán mondta, hogy menjünk be bátran a Visitor Centerbe, ha van bármi kérdésünk, vagy térkép kell. Nagyon kedves volt.
Tök egyenesen haladtunk a Fő utcán, itt már érződött az ősz (nem hőmérsékletben, mert még mindig nagyon jó idő volt), viszont itt már szép színesek voltak a fák.

Main St. - Concord, NH

Rábukkantunk a nagyon hangulatos Eagle térre, ahol emberek üldögéltek a lépcsőkön, élvezve a szép őszi időjárást. Ez a kis tér nagyon tetszett nekünk.

Eagle Square - Concord, NH

A tér bejáratánál található az óratorony is, harangja először 1874-ben szólalt meg és Concord belvárosának nevezetességeként szolgált. Akkoriban még egy másik helyen állt. Később eltűnt és egy michigani bolhapiacon találták meg. Az önkéntesek 150 000 USD-t gyűjtöttek össze, hogy visszakerülhessen Concordba. 1998 óta áll ezen a helyen.

Concord, NH

A State House-szal szemben áll az egykori Eagle Hotel, ami arról nevezetes, hogy több amerikai elnök is vacsorázott itt.

Mi a State House-t vettük célba. 1816-19 között épült Stuart J. Park tervei alapján. New Hampshire-ben bányászott gránitból készült és ahogy már fentebb is írtam ez a legrégebbi állami parlament, ahol a törvényhozó testület az eredeti kamaráiban ülésezik.

Concord, NH

Be is mentünk, itt még táska ellenőrzés sem volt, a biztonsági őr kedvesen köszönt és már mehettünk is. Munkanap volt, így csomóan dolgoztak a különböző irodákban, de néhány helyre azért mi is be tudtunk kukkantani.
A kormányzó irodája is nyitva állt… De oda persze nem mentünk be. 😀 A folyosók falait korábbi elnökök, politikusok, kormányzók és szenátorok portréi díszítik.
Nekem az épület arany kupolája tetszett a legjobban, de azt sajnos csak kintről lehetett látni. Valamint a kertjében található harang tetszett.

Concord, NH

Az épület mögött van egy másik állami kormányhivatal, ami előtt csodásan színes virágdekoráció volt elhelyezve, ezért még odáig elsétáltunk. Ezt követően azonban elindultunk visszafelé, most a másik oldalon haladva, mert lassan mennünk kellett tovább, ha nem sötétben akartunk a hegyekbe megérkezni. 13 óra után hagytuk el Concord városát.

További képek


Map - Condord, NH

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő