Nyári időjárás

Sy @ 2023-08-02 | 2 perc |

Rohadt meleg van… 🥵 - persze, ebben semmi meglepő nincs, hiszen nyár van.
Ilyenkor mindenhol meleg van, és ahogy olvasom a híreket, Európában is extrém hőség uralkodik.

Nos itt is ez a helyzet. Charlotte-ban a július-augusztus a legmelegebb. Forró, párás, nehéz meleg.

Az előző héten/hetekben azonban az ország nagy részén hőségriadó volt. Kaliforniától Floridáig közel 93 millió embert érintett a figyelmeztetés.

Death Valleyban július 16-án a 132 Fahrenheitet is elérte a hőmérséklet. (Ez 55 Celsius fok.)
Kalifornia nagy részén 105-115 Fahrenheit (41-46 Celsius), Arizonában 120 Fahrenheit (49 Celsius) volt, de Texas-ban sem fáztak az emberek, ahol 101 Fahrenheitet (38 Celsius) mértek.
Floridában pedig már az óceán vize is túlságosan felmelegedett a hőségnek köszönhetően.

Ezeken a helyeken az éjszaka sem hoz kifejezett enyhülést, mert 80-90 Fahrenheit (27-32 Celsius) között maradnak a hőmérsékletek. Nálunk szerencsére éjszaka 70 Fahrenheit (22 Celsius) körül szokott lenni a hőmérséklet. A "leghidegebb" mindig reggel 6 és 7 óra között van.

Napközben viszont nálunk is tartósan forró napok vannak mostanság. Kilépsz az ajtón és mintha a szaunában lennél. Brutális. És mindezt úgy mondom, hogy én szeretem a meleget.
Az a mottóm, hogy inkább hőguta, mint fagyhalál! 😄
De ez szerintem is nagyon durva.

Ahogyan a kanadai erdőtüzek is! Számomra önmagában is durva, hogy Kanadában annyira meleg tud lenni, hogy erdőtüzek pusztítsanak.

De talán ez a példátlan erdőtűzválság is jól mutatja, hogy az ember által okozott éghajlatváltozás milyen kockázatokkal jár. Felfoghatatlan, hogy a füst egy ilyen déli államba is elér, mint ahol mi élünk. De a New York-i “füstös” képekkel is tele volt az internet néhány héttel ezelőtt. Borzasztó látvány volt. Nálunk nem volt annyira durva, de abszolút látható és érezhető volt. A minap is volt két nap, amikor egész álló nap totális szürkeség volt.

Weather - smoke - Charlotte, NC

Bár az erdőtüzek mindig is természetes jelenségek voltak, ezek egyre gyakoribbá és súlyosabbá válása az emberi tevékenységeknek, elsősorban a fosszilis tüzelőanyagok elégetésének tulajdonítható. A fosszilis tüzelőanyagok - olaj és gáz - kitermelése és fogyasztása jelentősen hozzájárult az éghajlatváltozásért felelős üvegházhatású gázok kibocsátásához. Ennek eredményeképpen Kanadában melegebb és szárazabb körülmények uralkodnak, ami a futótüzek gyors terjedésének kedvezve gyúlékony, száraz környezetet teremt.

Weather - smoke - Charlotte, NC
légminőség térkép, július 18.¹

Az éghajlatváltozás által táplált erdőtüzek intenzívebbé válása a leégett területek elképesztő növekedéséhez vezetett. Az elmúlt 40 évben az Egyesült Államok nyugati részén és Kanada délnyugati részén leégett erdőterület közel 40%-a a legnagyobb 88 fosszilis tüzelőanyag-termelő és cementgyártó cég kibocsátásának tulajdonítható. A Kanadában nemrégiben pusztító erdőtüzeknek hatalmas területek, vadon élő állatok élőhelye esett áldozatul. Jelenleg sajnálatos módon Kaliforniában vannak súlyos tüzek.

De tisztában vagyok vele, hogy sajnos ugyanez a tendencia a világ más területein is megfigyelhető. Sok évvel ezelőtt Görögországban is szemtanúi lehettünk az erdőtüzek pusztításának.

A globális felmelegedés hatásait szó szerint a bőrünkön érezhetjük!


¹ forrás: www.airnow.gov

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő