Real ID

Mivel én nem vezetek (van (magyar) jogosítványom, de nem vezetek - ez hosszú történet), ezért nekem nincs itteni jogosítványom. Itt a jogosítvány általában a legfőbb igazolvány, mindenki azt használja. Nekem viszont ennek hiányában mindig hurcolnom kellett az útlevelemet mindenhova, hogy ha véletlen megállítanak, akkor tudjak mit felmutatni.
Most hogy már több mint négy éve itt élünk, ideje volt csináltatni nekem is egy itteni igazolványt.
Csibinek a jogosítványa a Real ID. Ez azért jó, mert például a belföldi repülésnél nincs szüksége útlevélre, hanem ez is elegendő.

Na de mi is az Real ID? Van ugyanis sima ID is… A különbség egy kis csillag az igazolványon!
A sima személyi igazolványon (Identification Card) az szerepel, hogy “not for federal identification”.
2025. május 5-e után már csak a Real ID lesz a megfelelő igazolvány. Azért real ID, mert extra azonosítással jár.

Azok számára kell, akik repülőre ülnek, nukleáris létesítményeket vagy katonai bázisokat, szövetségi bíróságokat vagy börtönöket látogatnak.
Mondjuk azt, hogy a repülős részt még értem, viszont a többi létesítmény az ilyen egyszerű földi halandókat, mint a legtöbb állampolgár, nem tudom mennyiben érinti.
Mindegy, a lényeg, hogy lehetőség szerint már ilyen Real ID-t kell csináltatni.

Vezetéshez vagy szavazáshoz a sima személyi igazolvány is megfelelő. És nyilvánvalóan, ha valaki repülőre akar szállni, akkor a jövőben is megteheti ugyanúgy az útlevelével. Viszont ha ilyened van, akkor nem kell külön útlevelet hurcolni. (Hangsúlyozom, hogy belföldi utazás esetén.)

Na, de nézzük meg, hogy lett nekem ilyenem.
Először időpontot kell foglalni egy DMV-be (Division of Motor Vehicles), ami olyan mint egy okmányiroda, de alapvetően ez a vezetői engedélyt kiállító iroda. Szóval ebben különbözik elsősorban egy magyar okmányirodától. Itt ha jogosítványt szeretnél, bemész ide, itt írod a tesztet és aztán innen mész a (saját autóddal) a vizsgakörre is.
De ezen felül igazolványt lehet itt csináltatni. (Az útlevelet nem tudjuk pontosan.)

Ezeken a helyeken mindig sokan vannak. Ha időpontra mész, akkor viszonylag gyorsan sorra kerülsz, de mivel sokan csak bepróbálkoznak, így mindig sok ember van.
Ráadásul most még a hírekben is benne volt, hogy nagyon hosszú várakozási idők vannak (az okát mondjuk nem tudjuk pontosan). De ha valaki látta a Blacklist című sorozatot, abban is az van, hogy mindig rohadt hosszú a várakozási idő. Nos, ez nem csak a sorozatban van így.

A térképen a jelölők az irodák helyét mutatják. A szürke szín pedig az jelenti, hogy ezen helyekre nem lehet időpontot foglalni a 90 napon belül… Ahol lehet, azt kék színnel jelölik.

DMV map - Charlotte, NC
forrás: skiptheline.ncdot.gov

Szóval mi is kb. 3 vagy 4 hónappal ezelőtt foglaltunk időpontot és itt a közelünkben lévő egyik DMV-nél SEM volt hely. Lexington városában sikerült időpontot foglalni, ami kb. egy órányira van tőlünk.
Az igényléshez szükséges (amennyiben külföldi állampolgár vagy. (Ugyebár mi mindig csak a saját esetünket tudjuk bemutatni):

  • egy okmány, hogy legálisan tartózkodsz itt (I-94-es nyomtatvány, mely online lekérhető + a vízum, tehát az útlevél)
  • két lakcímet igazoló dokumentum (leasing szerződés, bankszámlakivonat, közmű számla például) - hivatalosan kettő kell, de most tőlem csak egyet kértek
  • social security

Nagyon korán indultunk, nehogy dugó vagy ilyesmi miatt késve érkezzünk. Plusz-mínusz 15 percet fogadnak el, és ha késve érkezel, automatikusan törlik az időpontodat.
Nekünk 9-re volt időpontunk, 8:53-kor érkeztünk kb, a recepciós néninél becsekkoltunk 8:58-kor és 9-kor már szólítottak is. 9:14 perckor már végeztünk is (mosdót is beleértve).
A néni mindent leellenőrzött, begépelt, készített egy fotót, alá kellett írnom kettőt és már a kezemben is volt egy átmeneti igazolvány, mely hivatalosan 3 hónapig érvényes. (Ez egy kis papír csak).

Fizetni nem kellett semmit, de egyébként a jogosítvány és a személyi igazolvány ára is 13 USD (!!!). Elmenni egy kávézóba többe kerül. 😂

A végleges igazolványom pedig kb. egy hét elteltével postai úton meg is érkezett! Szóval most már nekem is van Real ID-m és alig várom, hogy legközelebb ki is próbáljam, amikor majd repülővel utazunk valahova!
Sőt, most már lottót is tudok egyedül venni! (Erről majd később! 😀)

Hazafelé beugrottunk Salisbury városába, ami útba esett és már többször jártunk ott. Van ott egy jó kis kávézó, itt megreggeliztünk. Van egy “törzsvásárló kártyánk" is, azt hiszem, 10 kávé vásárlása után jár egy ingyenes kávé. Mivel közel egy órányira van, ezért nem állítom, hogy túl gyakran járunk oda, így sajnos még nem jött össze az ajándék kávé. De szerencsére Csibinek most eszébe jutott, hogy magunkkal vigyük, így két kávéval közelebb kerültünk hozzá!

Ezt követően pedig siettünk haza, dolgozni!

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő