Reptéri ellenőrzés

Sy @ 2023-08-13 | 1 perc |

Korábban egy posztban már említettük (Viszlát, Magyarország! | Niagara-vízesés) azt az észrevételünket, ami utóbbi időben többször is előfordult velünk a repülőtéren, hogy már nem vetették ki a folyadékokat a táskánkból.
Aztán közvetlenül a Niagarás utazás után szembejött velem egy hír, hogy azért nem, mert hamarosan feloldják a folyadékokra vonatkozó tilalmat.

A TSA (Transportation Security Administration) 9/11 után a nagyobb biztonság érdekében az USA-ban bevezetett egy ellenőrző folyamatot, amellyel minden csomagot alaposan átvizsgálnak.

Ezt a folyadékos tilalmat azt követően léptették életbe, hogy a brit hatóságok megakadályoztak egy olyan tervet, hogy folyékony robbanóanyaggal felrobbantsanak egy Amerikába tartó repülőt.
2006 óta előírás, hogy a kézipoggyászban lévő összes folyadék max egy liter (10x100ml) lehet, aminek bele kell férnie egy 20x20 centis átlátszó, visszazárható zacskóba.

Amerikában a zacskó méretét nem veszik/vették olyan szigorúan, de Kanadában állítólag ha egy picit is eltér, akkor egyből kidobatják a dolgokat.

Mostanra azonban lett egy olyan technológia (röntgenszkenner - computed tomography), mely ezt a tilalmat talán végérvényesen szükségtelenné teszi. Ez a szkenner 3D-s képet ad a kézipoggyászról.
Ahol nem vetették ki velünk, már ilyen eszközöket használnak. Ezeken a helyeken amúgy a laptopot sem kellett kivenni a táskából.

Az Egyesült Királyság már bejelentette, hogy 2024-től enyhíti a folyadékok szállítására vonatkozó tilalmat. Az USA valószínűleg lassabban fog haladni a biztonsági változtatások átalakításával, de hamarosan azért itt is megtörténik.

Én már csak annak örülnék jobban, ha a cipőt nem kéne mindig levenni. Elég fárasztó mutatvány, főleg télen…

Sokszor szoktunk arról beszélni, hogy néhány idióta ember miatt gyakorlatilag tök nagy tortúra a repülés, illetve ez a rengeteg biztonsági ellenőrzés és szabály.

Mindegy, örüljünk az apró enyhítéseknek is, főleg, hogy azért mégiscsak mindenkinek az az érdeke, hogy biztonságosan utazhassunk. Nem igaz?

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő