Maui

Sy @ 2024-02-06 | 6 perc |

Maui a Hawaii-szigetek 2. legnagyobb szigete, melyet hat vulkán hozott létre kb. 70 millió évvel ezelőtt.
Lanai, Molokai és a lakatlan Kahoolawe is Maui-hoz tartozik. Együtt Maui Nuinak hívják a négy szigetet. Maui lakossága kb. 165 000 fő, legnépesebb városa Kahului.
Maui arculatát két vulkán határozza meg: a délkeleten található Haleakalā és északnyugaton a Nyugat-Maui-hegység.
A két vulkán között található a Valley Isle (ami a sziget beceneve is egyben). A 3 055 méteres Haleakalā vulkán nevének jelentése: “a Nap háza” (house of the sun). Ez a világ egyik legnagyobb, nyugalomban lévő pajzsvulkánja. Legközelebbi kitörése 200 éven belül várható.

Map - Maui, Hawaii

A szigetet Maui félistenről nevezték el.

Maui a trópusi zóna szélén fekszik. Két évszak jellemzi: a száraz nyár (áprilistól októberig) és az esős “tél” (novembertől márciusig). Eső majdnem minden nap esik valahol. Nyáron a legmelegebb hőmérséklet 29 fok, télen pedig 26. (Most 26-28 fok volt januárban!) A leghidegebb pedig 22 fok.
A nyugati és déli oldal melegebb és szárazabb. A keleti rész hűvösebb és nedvesebb. Az idő tehát mindig kellemes! Gyakran látni nagyon alacsonyan szálló felhőket, amelyek szerintem nagyon jól néznek ki. Én imádom a felhőket (gyerekkoromban mindig “felhész” akartam lenni. 😂 Kár, hogy nincs ilyen szakma!)
A vulkánokon azonban kellemetlenül hideg tud lenni az idő!

Maui a Hawaii-szigetek “bálnamegfigyelő központja”, mivel a hosszúszárnyú bálnák vagy más néven a púpos bálnák (humpback whales) a védett ‘Auʻau Channel-ben töltik a téli hónapokat.
Ugyanis minden évben 12 000 hosszúszárnyú bálna vándorol közel 5 600 km-t Alaszkából, hogy a Csendes-óceán melegebb vizeiben töltse a téli hónapokat. Elsősorban szaporodás céljából érkeznek. Gyakran látni őket csoportosan: anya, a borjú és néhány udvarló. Legtöbbjük április végén indul vissza Alaszka irányába.
De élnek itt még delfinek is és kb. 40 cápafaj, többségük teljesen ártalmatlan, de ritkán előfordul a veszélyes nagy fehér cápa is.

A tengerben 680 halfajta található, ebből 120 halfaj kizárólag itt fordul elő. Többféle korall van a tengerben, kiváló hely sznorkelezésre is.
És persze a hawaii zöld tengeri teknősök is itt élnek, de róluk majd később még mesélek.

Hawaii nemzeti madara a hawaii lúd vagy nene. A nene a kanadai lúd közeli rokona. Nagy valószínűség szerint egy vihar sodorta őket a szigetekre, ahol önálló fajjá alakultak.
Nem vándorló faj, egész évben ugyanott él. Maui-n meglepő módon a vulkánnál élnek, de mi sajnos nem találkoztunk velük. A lávamezőkön lévő talaj bőségesen tartalmaz számukra fontos tápanyagokat. Kizárólag az itteni növényzettel, elsősorban füvekkel, magvakkal és bogyókkal táplálkoznak. Mivel ezek víztartalma magas, nincs szükségük külön ivóvízre.
A nene a faj polinéz eredetű neve, melyet hangjának csengése után kapott az őslakosoktól.

Maui-t eredetileg tahiti polinézek népesítették be. A modern hawaii történelem a 18. század közepén kezdődött, amikor I. Kamehameha, Hawaii szigetének királya 1790-ben megtámadta Mauit és megvívta a Kepaniwai csatát.

1778. november 26-án James Cook felfedező volt az első európai, aki megpillantotta Maui-t, de nem talált megfelelő kikötőt, így soha nem lépett Maui földjére. Az első európai, aki viszont igen: Jean-François de Galaup francia tengernagy. További európaiak követték: kereskedők, bálnavadászok és misszionáriusok. Utóbbiak 1823-ban érkeztek és Lahainában telepedtek le. Nagyban megváltoztatták a kultúrát, az őslakosokat megtanították írni-olvasni, ők indították el az első iskolát is.

Japán munkások 1885-ben cukornádat arattak Mauin.
A Kamehameha-család 1872-ig uralkodott. 1894-ben jött létre a Hawaii Köztársaság. 1898-ban annektálta az Egyesült Államok, 1900-ben lett külterület és 1959-ben az 50. állam.

2023 augusztusában erdőtüzek sújtották a szigetet, különösen Lahaina járt rosszul, szinte a teljes város leégett. Korábban azt mondták, hogy egy érkező hurrikán váltotta ki a tüzet.
A tüzek forrása azóta is tisztázatlan, máig tart a vizsgálat.
Én személy szerint egyiket sem hiszem, elnézve a leégett területet… Kíváncsi lennék az igazságra.

Maui fő iparága a turizmus, második helyen a mezőgazdaság áll. Ezenkívül a fejlett csillagászati kutatások jelentős központja is. A Haleakalā vulkán 3055 méteres csúcsán található egy fontos csillagvizsgáló.

A sziget adottságainak megfelelően számos sportot lehet űzni. Az egyik legnépszerűbb sport a sznorkelezés, amely annak köszönhető, hogy az óceán vize nagyon tiszta. Több mint 30 strand és öböl várja a sznorkelezni vágyókat.
Mondani sem kell, hogy a szörfözés legalább ennyire fontos és népszerű a szigete(ke)n. A Ho’okipa Beach az egyik leghíresebb szörfös hely.
A kiteszörfözés pedig egy viszonylag új sportág, mely a vízisí és a sárkányeregetés egyfajta kombinációja.

A nagy turisztikai látványosságok a Hana Highway, a Haleakalā nemzeti park, az Iao völgy és Lahaina. A 2023-as tűzesetig Lahaina volt az egyik fő látnivaló a szigeten változatos történelmével. A többiről pedig majd a mi kalandjaink során mesélek részletesebben.

A legtöbb nemzetközi turista főként Oahu szigetére látogat, Maui elsősorban a USA szárazföldi területéről és Kanadából vonzza a látogatókat.
Számos díjat nyert a sziget a világ legjobb szigeteként, azonban a helyiek és a környezetvédők aggodalmukat fejezik ki Maui túlfejlődése miatt.
Ezt mi is éreztük, mint ahogy a legtöbb helyen nagyon lehet érezni a túlzásba vitt turizmust. Nagyon kettős dolog ez, mert egyrészt nyilván a helyi kultúrának, területnek árt a túl sok ember, ugyanakkor meg egy csomó hely rá van szorulva a turisták pénzére. Igen, még Hawaii is! A tűzvész után nem lehetett Maui-ra utazni, de mivel csak hiányzott a turizmusból származó pénz, hamar meg is nyitották a szigetet újra a turisták előtt.
De az biztos, hogy ez még jobban felvitte az árakat.

Végül pedig ami a közlekedést illeti: A legfőbb repülőtér a Kahului repülőtér. Két kisebb reptér is található a szigeten, ezek csak kisebb gépek fogadására alkalmasak, például a helyi légiforgalmat bonyolítják le. Honolulu - Kahului kb. 39 perces utazást jelent.
Mi is eljátszottunk a gondolattal, hogy átruccanunk egy napra, mert azt lehet hallani, hogy nagyon olcsón, 30-50 USD-ért is van repülőjegy. Amit mi találtunk az mind 100 USD feletti összeg volt, annyit pedig nem ért a dolog.

Helyi buszjáratot láttunk, utána is néztem, és összesen 12 buszjárat van a szigeten. Elvileg 2 USD egy utazás ára. A havi bérlet pedig 45 USD.

Bus - Lahaina, HI

Ezen kívül pedig természetesen bérelt autóval (vagy taxival) lehet közlekedni. Azt láttuk, hogy a legkedveltebb bérautó a Mustang. Ennyi Mustangot egy helyen még sosem láttunk! 😀

Az egyik veszélyesnek tartott út a Kahekili Highway (Highway 340), a sziget északi részén. Egyik oldalon égnek meredő sziklák, másik oldalon szakadékok, kanyargós utak, lezuhanó kődarabok kb. 20 mérföldön keresztül.
Mi autóztunk egy kicsit ezen az úton, annyira nem tűnt veszélyesnek, de egyébként egyes autóbérlő cégek állítólag tiltják az itt való autózást. Lehet, hogy mi nem mentünk el addig a részig, ahonnan veszélyes lesz.

Végül pedig néhány hasznos infó:

  • Nem szükséges semmilyen elegáns ruha, még az éttermekbe is be lehet menni rövidnadrágban és pólóban.
  • Mivel közel fekszik az Egyenlítőhöz könnyű leégni, ezért nagyon fontos a naptej használata (de vigyázni kell, mert 2022. október 1-től csak kémiai anyagok nélküli ásványi fényvédők használata engedélyezett).
  • Eső is jöhet bármikor, de ezek általában jönnek és aztán már mennek is (legalábbis mi szerencsével jártunk. De találkoztunk két magyar lánnyal, akik pár nappal előttünk érkeztek és ők azt mesélték, hogy 2 napig egyfolytában zuhogott), az esőtől hideg ugyan nem lesz, de egy esőkabát jó, ha van az embernél.
  • A hegyekben / vulkánon nagyon hideg tud lenni még nyáron is, ajánlott viselet a kabát, sál, sapka. Tényleg nagyon hideg van!!!
  • A legtöbb szálláson a cipőt belépés előtt illik levenni. Ez nálunk is ki volt írva az Airbnb-ben.
  • Nem szabad megérinteni / közel menni a vadon élő állatokhoz! Ahogy tilos bármilyen lávakövet emlékbe hazavinni. A hagyományok szerint Pele, a Hawaii vulkánok istennője nem nézi jó szemmel, ha valaki eltesz egy-egy ilyen követ és balszerencse fogja kísérni az útját. Nem mellesleg illegális tevékenység is!
  • Gyümölcsöt, zöldséget nem szabad kivinni a szigetről. (Kivéve ha valaki az ananásztúrán kapott ananászt szeretné elvinni.)

Ennyit összegzésként Maui szigetéről. De most vessük bele magunkat a konkrét kalandokba! Tartsatok velünk a világ egyik legjobb szigetére! (Tényleg az!)

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő