CNN Studio, Atlanta

Sy @ 2019-10-13 | 1 perc |

Amikor először jártunk Atlantában, már akkor is szerettük volna a CNN stúdióját megnézni, de a nyitvatartási idő miatt ez akkor nem jött össze.
Ez alkalommal is csak úgy tudtuk megoldani, hogy szombatra terveztük a hazautazást, így délelőtt a CNN-nél kezdtünk és utána még a botanikus kertet is megnéztük.

A CNN épülete közvetlenül a belváros mellett található, azon a helyen, ahol például a Coca-Cola vagy a Georgia Aquarium is.
A normál felnőtt belépő ára 16,50 USD/fő. Ez a sima “kulisszák mögött túra” ára, de nagyon sokféle belépőből lehet választani, külön jegy van a gyerekeknek, diákoknak, időseknek, vannak VIP túrák, de akár igazi stúdiólátogatáson is részt lehet venni.

CNN
A CNN épülete

A CNN (Cable News Network) az egyik legismertebb amerikai hírcsatorna, mely az év minden napján 24 órán keresztül sugározza a híreket, 1980. június 1-je óta.
Onnan vált ismertté, hogy az öbölháborút élő adásban közvetítette és a szeptember 11-i terrortámadásról is elsőként tudósított élőben. Az atlantai iroda a CNN központja, de itt most a CNN International és a CNN Español található.
A jelenlegi épületbe 1987-ben költöztek. Ez az épület egyébként egy szállodának is otthont ad, a földszinten pedig különböző vendéglátó egységek vannak.

OMNI hotel
OMNI hotel az aulából

És ha már az épületnél tartunk: itt található a világ leghosszabb (60 m) szabadon álló mozgólépcsője. A Guinness Rekordok Könyvében is megtalálható. Az erre vonatkozó emléktábla fent az emeleten az épület makettje mellett van kiállítva, de erről tilos fotót készíteni.

CNN Guiness rekord mozgólépcső
rekord hosszúságú mozgólépcső

A túra biztonsági beléptetéssel indul, aztán fel kell menni ezen a fent említett mozgólépcsőn és a tetején lévő hatalmas földgömbön keresztül kell áthaladni. Innen egy klasszikus hírstúdióba megyünk, ahol van egy kis előadás a CNN történetéről és magáról a stúdió működéséről, a kamerákról, a súgógépről, az interaktív kijelzőről.

CNN demo stúdió
berendezett demo stúdió

A túra hátralévő részében sajnos nem lehet már fotózni. 🙁
A következő helyszín egy igazi stúdió, ahol éppen forgatás zajlott (egy üveg mögül (hogy ne zavarjuk az adást) mesélnek a stúdiók kihasználtságáról, mely úgy néz ki, hogy az egyik felében forgatnak, a másik felét pedig már készítik elő a következő műsorhoz.
Mesélnek a kamerákról is, melyek elképesztően drágák… De pl. operatőrt nem láttunk a kamerák mögött, mert ezeket már számítógéppel, távolról vezérlik. Éppen egy hétvégi reggeli műsor forgott, egy - itt - nagyon híres műsorvezető nővel, aki persze számunkra tök ismeretlen. 😀

Innen tovább haladva egy folyosóról be lehet nézni az irodákba, ahol újságírókat, a hírek készítőit és a források ellenőrzőit lehet látni. A fontos hírek (breaking news) a hír megszerzésétől számítva 5-10 percen belül kerülnek adásba. Ezalatt ellenőrzik a hír hitelességét, megszerkesztik és már adásban is van.
0-24-ben megy az iroda, tehát valaki mindig van bent.

A következő állomás a korábban említett makett, ahol az épület történetéről mesélnek, valamint itt van a mozgólépcső világrekordos emléktáblája is.

Az utolsó előtti állomás a CNN Español stúdiója, ami függönnyel van eltakarva (a folyosó lenne ugyanis a háttérben). Itt is éppen ment az adás.

Egy rövid CNN-es videó zárja a túrát, ahol a CNN dolgozói mesélnek arról, hogy milyen körülmények között dolgoznak és hogy miért jó itt dolgozni.

Természetesen a legvégén a kihagyhatatlan souvenir shop következik. Ez kb. mindenhol így van megoldva, hogy mielőtt távozol, a shopon keresztül vezet a kiút, ahol persze mindenféle portéka kapható. Póló, kulacs, sapka, bögre, hátizsák, nagyjából minden, amit csak el tudtok képzelni. (Mi nem vettünk semmit.)

A túra végén még lehet az épületben enni-inni, sétálgatni. Amikor ott jártunk, akkor a Jóbarátok 25. évfordulója alkalmából egy olyan kanapé volt kiállítva, ami a sorozatban szereplő kávézóban kulcsszerepet tölt be. Itt már újra lehet fotózkodni.

Friends
Jóbarátok kanapé

Mi nem vagyunk újságírói vénával megáldva és a CNN-t se nézzük éjjel-nappal, de nagyon érdekes volt többet megtudni erről a világról és a kulisszatitkokról.

További képek

a CNN épülete
a CNN épülete
CNN jegypénztár
jegypénztár az aulában
CNN studio kijelzők
műsorszerkesztés és felügyelet
CNN stuido mozgólépcső
a mozgólépcső a földgömbbe vezet
CNN studio kijelző
interaktív kijelző
CNN
a CNN épülete
OMNI hotel
OMNI hotel az aulából
CNN Guiness rekord mozgólépcső
rekord hosszúságú mozgólépcső
CNN demo studió
berendezett demo stúdió
Friends
Jóbarátok kanapé

előző következő