World of Coca-Cola, Atlanta

Csibinek egy projekt miatt Atlantába kellett utaznia.
Amikor autóval is viszonylag hamar elérhető helyre kell mennie, akkor az esetek többségében én is vele tartok.
Ilyenkor mindig igyekszünk a munka után a délutánokat kihasználni.
Az utazás előtt mindig megpróbáljuk feltérképezni a helyi látványosságokat és legtöbbször már előre kitaláljuk, hogy mit fogunk megnézni.
Sajnos sokszor befolyásolja a dolgokat, hogy egy-egy helynek milyen a nyitva tartási ideje. Munkaidő után előfordul, hogy már nem fér bele minden.

Éppen ezért már június 9-én, vasárnap elutaztunk, hogy legyen időnk különböző programokra.
Atlantában - mint azt már tudjátok - eddig csak a repülőtéren jártunk… Így még minden érdekes volt számunkra.

A belváros közvetlen közelében egy óriási területen található a World of Coca-Cola, a Georgia Aquarium, a Polgári és Emberi Jogok Központja, a CNN épülete, valamint az Olimpia park. Ezekre mind kíváncsiak voltunk.

World of Coca-Cola Vasárnapra a World of Coca-Cola és az Olimpia park volt a program.
A Coca-Cola-s belépőjegy 17 USD/fő. A parkolás kicsit bonyolult volt, mert a parkolóház megtelt, ráadásul útkorlátozások is voltak. Hivatalosan az első 4 óra 10 USD, ha ennél tovább időzöl, akkor összesen 15 USD.

A Coca-Cola a The Coca-Cola Company bejegyzett védjegye, mely a világ szinte összes országában kapható. Dr. John S. Pemberton gyógyszerész 1884-ben egy borból és kokainból álló italt készített (1903-ig egy pohár kólában kb. 9 mg kokain volt). Az 1885-ben bevezetett szesztilalom miatt született meg az alkoholmentes, szénsavas változat. Először 1886-ban egy atlantai gyógyszertárban árulták, poharanként 5 centért, melyből naponta átlagosan 9 pohárral adtak el az első 8 hónap alatt. 2 évre rá a világ elsőszámú üditőmárkájává vált.
Manapság becslések szerint napi 1,9 billió pohárral adnak el.

Pharmacy
kóla a gyógyszertárban

A program elején lévő tárlatvezetés során elmesélik többek között a Coca-Cola történetét, majd körbe lehet járni az egész helyet.

Amit például nem tudtunk és számunkra különösen érdekes volt, hogy nem csak az idő múlásával változott a kólás üveg, hanem Amerikában államonként is eltérő üvegek voltak forgalomban.

üvegek
észak-karolinai és florodai palackok

Ezen kívül, nagyon sok, a világ minden tájáról származó ereklye van itt kiállítva: poszterek, reklámfeliratok, kitűzők, automaták, naptárak stb. Nagyon jópofának találtuk ezeket, mert ilyesmit is maximum csak filmekben láttunk ezelőtt.

relikviák
relikviák

Döbbenetes, hogy mennyi márkát forgalmaznak: 500+ márka világszerte, 800+ italvariáció csak az USA-ban. Sok márkáról eddig nem is hallottunk.

márkák
márkák

széf Ahogy azt bizonyára mindenki tudja, a Coca-Cola receptje a mai napig titkos. Állítólag, az itt található óriási trezor őrzi a titkot. Lehet, hogy csak a vicc kedvéért, de szigorúan őrzik, és ha túl közel megy az ember, akkor még a riasztó is megszólal. Ki tudja?! Lehet, hogy tényleg itt van az a bizonyos recept.

Van itt még 3D-s mozi, interaktív játékok és megannyi szórakoztató dolog. Ha a végére megszomjaznál, akkor se aggódj, mert számtalan üdítőt kóstolhatsz végig kontinensek szerint. Elég csak egy-egy kortyot inni, akkor is hamar tele leszel. Ha nem tudsz leállni, a hasfájás tuti garantált!
Voltak amúgy meglepően jó (pl. Afrika - Sunfill) és egészen fura ízek is (pl. Ázsia - Fanta alma-kiwi).
A mi új kedvencünk - bár azt pont nem itt kóstoltuk - a narancsos-vaníliás zero kóla.

márkák és ízek
márkák és ízek

Jó volt megtudni kicsit többet erről az ikonikus márkáról.
Klassz program volt.

Innen átsétáltunk az Olimpia parkba, mely az 1996-os nyári olimpia emlékét idézi. Az ötkarikás emlékműnél sokan fotózkodnak, az emberek sétálgatnak vagy éppen a fűben piknikeznek, a gyerekek pedig vidáman pancsolnak a szökőkútban.

Olimpia Park
Olimpia Park

Ebbe a napba ennyi fért bele. Nagyon jól éreztünk magunkat!

További képek


Map - World of Coca-Cola - Atlanta, GA

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő