Labor Day

Sy @ 2022-09-05 | 2 perc |

A munka ünnepe vagyis a Labor Day egy nemzeti ünnep az Egyesült Államokban, melyet szeptember első hétfőjén tartanak.
Gyakorlatilag a három nagy nyári ünnep egyike.
Az első a Memorial Day (Emlékezet napja) május utolsó hétfőjén, mely a nyár kezdetét jelzi. Aztán jön a július 4-e és a Labor Day zárja tulajdonképpen a nyarat félúton a Hálaadás felé.
Általában nagy tűzijátékok, felvonulások vannak, sokan összejönnek a barátaikkal és családjukkal.

De az eredete azért nem volt ennyire vidám.
Az 1800-as évek végén az átlagember heti 7 napon át, 12 órát dolgozott, hogy megéljen.
Néha már ötéves gyerekek is dolgoztak gyárakban és bányákban. A munkakörülmények pedig rendkívül veszélyesek voltak.
Ezért aztán szakszervezetek alakultak és sztrájkot szerveztek. Felszólították a munkaadókat, hogy megfelelő munkaidőt és jobb fizetést biztosítsanak számukra.

1882. szeptember 5-én 10.000 munkás vett ki fizetés nélküli szabadságot, hogy felvonuljon New Yorkban. Ez volt az első munkanapi felvonulás az Egyesült Államok történetében.

New York volt az első állam, amely törvényjavaslatot terjesztett elő, de Oregon volt az első, amely 1887. február 21-én törvényt fogadott el a munka ünnepének elismeréséről.
Mire 1894-ben hivatalos szövetségi ünneppé vált, az Egyesült Államok harminc állama ünnepelte hivatalosan a munka ünnepét. Grover Cleveland elnök írta alá az erről szóló törvényt 1894. június 28-án.

Napjainkban a világ több mint 160 országában ünnepnap május elseje.
Jogosan merül fel a kérdés, hogy Amerikában miért nem május 1-jén van?
Ennek okaként az 1886. május 1. és 4. között Chicagóban zajlott Haymarket-ügyet nevezik meg, mely egy békés tüntetésként indult a nyolcórás munkanap miatt sztrájkoló munkások támogatására, de végül erőszakba fulladt.
Nem akarták, hogy ezzel kössék össze az emberek ezt az ünnepet, ezért döntöttek a szeptemberi ünneplés mellett.

Ha már éppen pár héttel ezelőtt jártunk Michigan-ban, akkor most itt a remek alkalom felidézni, hogy a Mackinac-hídon minden évben ilyenkor zajlik a munka-ünnepi felvonulás, amikor a gyalogosok veszik birtokba a hidat.

Mackinac Bridge, MI

Sőt, ha esetleg nem olvastátok a Michigan-es posztot, akkor azt is elmondom, hogy Michigan-ben törvénybe foglalták, hogy az iskola csak a Labor Day után kezdődhet!

Mi egy közel 5 órás utazással “ünnepeltünk”. Ugyanis a változatosság kedvéért ismét Atlantában vagyunk. Tiszta déjà vu-m van… Kb. egy hetet voltunk otthon és most újra itt. Csibinek vissza kellett jönni a projekt miatt.
Happy Labor Day, America!


Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő