Mulholland Dr és Az arborétum

6/24/2022

Még erre a napra is bőven volt program, csak az jött ki nagyon szerencsétlenül, hogy Palm Springs-ben 5-kor cseréltünk autót, ami azt jelenti, hogy most is 5-kor kellett leadni az autót, ami még több reptéren való várakozást jelent.
Na de ne szaladjunk ennyire előre. Lássuk mi minden fért bele még az utolsó napunkba.

Megreggeliztünk és kb. 10 óra körül elindultunk.
Nagyjából mindenhol óriási dugóba kerültünk. A nap nagy része a dugókról szólt. 😀
Az első állomás az egy benzinkút volt. Szerettünk volna egy mosdót is találni, de itt nem volt. Ezért még egy Starbucks-ba is betértünk, ahol elmentünk vécére, meg vettünk egy-egy kávét, de amúgy a célunk a Mulholland Drive volt.
Amikor 2020-ban 6 hetet töltöttünk Kaliforniában, akkor sajnos erre már nem jutott időnk, ezért most viszont tutira nem akartuk kihagyni. Ez a szállástól 1 és negyed óra, de persze most sokkal tovább tartott.
A Mulholland Drive egy 21 mérföldes (34 km) hosszú út a Santa Monica hegységben és a Hollywood Hills mentén.
A Los Angeles-i építőmérnökről William Mulhollandról kapta a nevét.
Nagyon sok filmben, dalban és regényben szerepel.

Mulholland Dr - Los Angeles, CA

Pazar kilátás nyílik a Los Angeles medencére, a San Fernando völgyre, Los Angeles belvárosára és a Hollywood feliratra.
Itt találhatók a világ legexkluzívabb és legdrágább otthonai, ahol főként hollywoodi hírességek élnek.
Például az Oscar-díjas Jack Nicholson vagy Madonna.

Mulholland Dr - Los Angeles, CA

Mi ennek az útnak egy viszonylag rövid szakaszát jártuk be idő hiányában. 😔 Innen sajnos pont nem láttunk rá LA belvárosára, de lenyűgöző házakat mi is láttunk, meg hát ugye ami feltűnő, hogy itt sok helyen van kerítés, ami nem csoda, ha arra gondolok, hogy a csodás kis palotákat el kell rejteni a kíváncsi szemek elől.
A környék is pazar, néhány utcán végigautóztunk. Nos, hát igen… No comment.
Nincsenek szavak.

Mulholland Dr - Los Angeles, CA

Innen (a Mulholland Drive végétől) kb. 20 perc lett volna a következő állomás Pasadena, de ismét és mindenhol dugó volt.
Szerettük volna megnézni Pasadena városát is, de valamit ki kellett hagyni, és ez volt az amit elengedtünk. Helyette az innen pár percre (egész pontosan 9) található The Arboretum-ba (Los Angeles County Arboretum & Botanic Garden) mentünk. Ezt már igazából otthonról kinéztem és valójában a Santa Barbarába vezető út során kellett volna megnéznünk, de úgy alakult, hogy ekkor került rá sor.
Már amennyi most ugyebár az időnkbe belefért…
A Waze-t beállította Csibi, hogy szóljon, mikor kell indulni. Innen Ontario 35 percnyire található. Majdnem másfél órás lett az út…
Szóval összesen maradt 1,5-2 óránk erre a hatalmas arborétumra.
Rengeteg minden található itt, szerintem az időnkhöz képest sok mindent meg tudtunk nézni, de egy biztos: ha egyszer visszatérünk Kaliforniába ide ismét muszáj lesz majd elmenni, hogy a fennmaradó részeket is meg tudjuk nézni.

A belépőt online kell megvenni, idősávokban lehet bemenni ugyanis.
Szerencsére nem volt ebből gond, ugyanis kb. ott a parkolóban az autóból vettük meg a jegyet, ami 15 USD/fő. A kapunál ülnek emberek, de nem közvetlen előtted, hanem kicsit hátrébb. Ki van rakva egy kütyü, ahol be kell szkennelni a jegyeket, ő látja a kis monitorján és már mehetsz is.

Figyelmeztető tábla utal rá, hogy coyote (prérifarkas) is él az arborétum területén, szóval óvatosan, ha találkozol vele. Na bravó! Szerencsére, nekünk nem került az utunkba!

The Arboretum - Arcadia, CA

Jöttek viszont kolibrik, pávák, nőstény pávák a picinyükkel, egy nagyon édes mókus, vadludak, teknősök és kacsák.
Maga az arborétum egyébként 51,4 hektáron terül el, mely a San Gabriel hegység közelében, Arcadiában található.

The Arboretum - Arcadia, CA

Az arborétum növényeit földrajzi származás szerint csoportosítják, így vannak dél-amerikai, mediterrán, dél-afrikai, ausztrál és ázsiai növények is. Rengeteg kollekció van: Jungle Garden, Palm and Bamboo, Aloe Trail, hogy csak párat említsek.
Az arborétum nyári koncerteknek és esküvőknek is otthont ad.

The Arboretum - Arcadia, CA

Ezenkívül 200 páva otthona is. A páva Arcadia városának a szimbóluma.
Utána az úton láttunk egy mókás táblát is, melyre az volt írva, hogy Peacock crossing. Szóval vigyázni kell az úton, mert bármikor jöhet egy páva a semmiből.

The Arboretum - Arcadia, CA

Ilyen volt az arborétumban is… Zörgött a bokor, aztán egyszer csak kiugrott elénk egy páva. (Sokkal jobb, mintha a prérifarkas lett volna.)

Mi megnéztük a kis tavat, a rózsakertet és citrusligetet, jártunk az Afrika-részen, az aloe-ösvényen, a bambusz és pálma kertben, a jungle részen és megnéztük a Queen Anne Cottage-t is, mely egy takaros kis ház, de jelenleg nagyon erősen felújításra szorul.

The Arboretum - Arcadia, CA

Iszonyú hőség volt, 35 fokban rohantunk végig mindenen, ami csak belefért ebbe a programba. De az már szinte biztos volt, hogy ki kell majd nyitni a bőröndöt valami váltóruhát keresve.

A vízeséshez már sajnos nem jutottunk el, meg az ausztrál részt sem láttuk, de most ennyi fért bele. Ennek is örültünk, mert nagyon szuper élmény volt, nagyon tetszett nekünk ez az arborétum is.

Aztán ugye muszáj volt elindulni, mert a 35 perces út így péntek délután, munkaidő után másfél-két órás lett.

További képek

Dcim\100gopro\Gopr6666.Jpg

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő