Teknősles

01/24/2024

Mivel a Hanás napunk sűrű lesz, ezért arra gondoltunk, hogy most úgyis kb. csak 20 percnyire vagyunk a Ho’okipa Beach Parktól, hát nézzük meg most a teknősöket.
Így is tettünk. A fenti parkolóban meg is tudtunk állni és izgatottan vártuk, hogy tényleg lesznek-e teknősök. Voltak bizony.

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

A hawaii zöld tengeri teknősök a világ legnagyobb keményhéjú tengeri teknősei. Több órát is víz alatt tudnak maradni. A leghosszabb vízben töltött idő 5 órán át tartott! Képzeld el, hogy ilyen sokáig visszatartod a lélegzeted! Nem semmi teljesítmény!
A hawaii zöld tengeri teknősök nagy távolságok megtétele után érik el kedvenc költőhelyüket. A nőstények ugyanazon a tengerparton raknak fészket, ahol születnek. Ezt a jelenséget „natal homing”-nak nevezik.
A felnőtt teknősök csak növényeket (alga és tengeri fű) esznek, emiatt pedig a bőrük alatti testzsír zöld színű lesz, innen a faj elnevezése. Héjuk színe barna, olíva, szürke és fekete. Legnagyobb ellenségük a nagy tigriscápa. Ha azonban legyőzik a rájuk leselkedő veszélyeket, akár 80-100 évig is élhetnek.
A zöld tengeri teknős hawaii neve Honu. A hawaii emberek a szerencse és a hosszú élet megtestesítőjének tekintik őket.
Az ablakunk alatt rendszerint szokott úszkálni néhány teknős minden nap és korábban az egyik strandon is találkoztunk egy példánnyal. Itt a Ho’okipa strandon nagyon sokan heverésznek a homokban: napoznak vagy éppen az árnyékban hűsölnek, de volt, aki éppen jött, és olyan is, aki elment úszkálni. Ha nem figyel az ember, akkor könnyen kőnek nézheti őket, annyira beleolvadnak a környezetükbe.

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI
Hány teknős látható a képen?

A területük el van kerítve és nem szabad őket megérinteni, de még a közelükbe se menni.

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

Megnéztük őket fentről, de lentről a homokból is. Nagyon cukik és tényleg nagyon nagyok!

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

A strand másik érdekessége, hogy kedvelt szörfparadicsom. Mikor mi ott jártunk nagyon szeles idő volt, annyira, hogy még a szörfösök se mentek ki. (Csak a nagyon elszántak.)

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

Hatalmas és csodaszép hullámok jöttek. Nagyon érdekes volt látni, ahogy a szél fújja a hullámokat. Lenyűgöző látvány. (Ha nem lett volna erős a szél órákig is tudtuk volna nézegetni.)

Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

Hazafelé aztán beugrottunk a Targetbe, de nem volt valami nagy ötlet, mert alig volt bármi is, amire szükségünk lett volna. Mellette legalább ott volt a Krispy Kreme fánkozó, legalább néhány fánkot beszereztünk.

Krispy Kreme - Kahului, HI

További képek


Map - Ho'okipa Beach Park - Kuau, HI

Iratkozzatok fel a YouTube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő