A belváros és a Strip látnivalói

Las Vegas, a bűn városa (Sin City) a világ egyik legnagyobb szórakoztató és szerencsejáték-központja. Érdekes azonban, hogy csupán 1911-ben jegyezték be mint települést.
Las Vegas valami olyasmi, mint a Disneyland, csak éppen felnőtteknek, ahova a legtöbben kaszinózni és szórakozni járnak.
A város fő ütőere az állandóan neonfényben úszó, kb. 7 km-es Strip-nek nevezett központi sugárút. Az utca becsületes neve: Las Vegas Boulevard. Ennek a két oldalán és környékén vannak a nagy szállodák, kaszinók és bevásárlóközpontok.
A fénylő neon táblákon, csillogó kaszinókon és hatalmas show-műsorokon túl azonban meglepő, hogy mennyi érdekes és sokszor ingyenes látnivaló is van a városban.

A fényűzésen csak ámultunk, az egyéb programokat viszont nagyon élveztük. Ezekről a korábbi posztokban már olvashattatok is.
Nagyon más, mint bármi más, de egyszer érdemes egy ilyet is megnézni.
Az időjárás nagyon extrém, mi május elején jártunk ott, már akkor is bőven 30 fok felett volt a hőmérséklet, bár egy szintén extrém, szeles és hideg napot is sikerült kifognunk. Most június elején (amikor írom a posztot) 40-44 fok között mozog a hőmérséklet. Szóval naptej és víz mindenkinél legyen. A levegő mondjuk nem párás, hanem inkább száraz melegnek mondanám, de az eddigi legszárazabb meleget Palm Springs-ben éreztük. A Strip-en akár gyalog is végig lehet menni, de az ebben a forróságban fárasztó és egy idő után nem túl kellemes. Viszont az embert viszi a lába, annyi mindent akar felfedezni, ezért kényelmes sportcipő viseletét javasoljuk!

Mindenkori aktuális időjárás: LAS VEGAS

Az egyik posztban ígértük, hogy készítünk egy listát a Strip legnagyobb szállodáiról és fő attrakcióiról, arról, hogy hol, mi mindent lehet csinálni. Egy csomó mindenről írtunk bővebben a posztokban, itt most próbálunk csak a lényegre szorítkozni.
Reméljük segítségetekre lesz, ha Las Vegas-ba utaztok. Az egyszerűség kedvéért délről haladunk északi irányba.

Welcome to Fabulous Las Vegas tábla

Az első kötelező fotópont. Tulajdonképpen a Strip déli bejáratának is nevezhetjük az ikonikus táblát. Általában kisebb-nagyobb sorban állásra kell számítani. Ha egy önkéntes fotós készíti a képeket, pénzt remél/vár cserébe. Mi kétszer jártunk itt, a fotós a második alkalommal nem volt ott.
Érdekesség még, hogy a tábla villanykörtéit online meg is lehet vásárolni. Szépen fadobozba csomagolva, hitelesítő levéllel együtt.

Welcome to Fabulous Las Vegas Sign - Las Vegas, NV

Pinball Hall of Fame

Ez közvetlenül a tábla után jobb kéz felé található, hatalmas betűkkel kiírva, szóval eltéveszteni sem lehet. Tulajdonképpen egy flippermúzeum. Mindenféle korból származó, közel 700 játékgép található itt. De a legjobb, hogy a többségével játszani is lehet.

Pinball Hall of Fame - Las Vegas, NV

Mandalay Bay

Arany színben pompázó, elegáns külsejű hotel. Nekem kívülről nagyon tetszett (bár az arany színt nem kifejezetten kedvelem, de ez valahogy jól mutatott). Trópusi déli tenger témájú szálloda.
Ennek a szállodának a 32. emeletéről lőtt a tömegbe egy elmeháborodott ámokfutó 2017-ben. A közelben egy szabadtéri fesztivál zajlott. 60 ember vesztette életét és több mint 800-an sérültek meg.
A szállodában van egy cápa akvárium (Shark Reef Aquarium), illetve itt lehet megtekinteni a Michael Jackson One című koncertet a Cirque du Soleil előadásában.
A szállodán belül további két szálloda is található: a Four Seasons és a Delano. (Ezek ha jól tudom, nem kaszinó szállodák.)

Mandalay Bay - Las Vegas, NV

Luxor

Ahogy a neve is sugallja, a Luxor ókori egyiptomi témájú szálloda. A 30 emeletes piramis csúcsán található lámpa rendelkezik a világ legerősebb fénysugarával. Két kiállítás tekinthető meg a szállodában: a nagysikerű Bodies, ami korábban Magyarországon is látható volt, illetve a Titanic kiállítás. A Fantasy nevű showműsorban szexi hölgyek táncolnak. A műsor állítólag sorra kapja a legjobb díjakat.
És itt volt az America's Got Talent Presents Superstars Live című műsor is, ami miatt mi például ide foglaltunk szállást. Időközben kiderült, hogy kb. az utolsó műsorok egyikét láthattuk, mert sajnos megszűnt.

Mandalay Bay - Las Vegas, NV

Excalibur

Az Excalibur középkori vár témájú, Arthur király mitikus Excalibur kardjáról kapta a nevét. Szerintünk jól mutat ez a mesekastély. Az állandó programok között szerepel egy középkori lovagi torna (Tournament of Kings), ahol miközben a lovagok harcolnak, a vendégek kézzel fogyasztják el kiadós vacsorájukat.
Ausztrál félmeztelen fiúkkal is lehet fotózkodni, illetve ha valaki többet szeretne belőlük, akkor a Thunder from Down Under című műsort ajánljuk. Ez állítólag a legrégebbi férfi revü Las Vegasban. De van itt ausztrál Bee Gees Show is, akik az eredeti Bee Gees együttes előtt tisztelegnek.

A Mandalay Bay, a Luxor és az Excalibur között ingyenes kisvasút közlekedik.

Excalibur - Las Vegas, NV

MGM Grand

Megnyitásakor a világ legnagyobb szállodája volt (ma a 3. helyen áll) és az egyik legnagyobb területű kaszinóval is rendelkezik.
A bejáratnál található bronzoroszlán az USA legnagyobb bronzszobra.
David Copperfield 2000 óta lép fel a szállodában. A COVID előtt minden héten 15 (!) előadással lépett fel. A másik kiemelkedő produkció a Cirque du Soleil Kà című előadása.
A CSI Las Vegasban nyomozni lehetett, mint anno a sorozatban, de ez a program sajnos a COVID áldozatául esett.
A szállodához tartozik a TopGolf, ahol egész nap golfozhatsz, ha ahhoz van kedved.
Ebből a szállodából indul a 7 állomással rendelkező Monorail, amely azonban nem ingyenes!
(A Monorail megállói: MGM - Horseshoe/Paris - Flamingo/Caesars Palace - Harrah’s / The LINQ - Boingo - Westgate - Sahara)

MGM Grand - Las Vegas, NV

New York-New York

Nyilván mondani sem kell, hogy ez a hotel építészetében és egyéb vonatkozásban is New York városát idézi. A dizájn számos városi nevezetesség, például a Szabadság-szobor kicsinyített mását tartalmazza. A Big Apple hullámvasút sárgataxis kocsikkal száguld a szálloda körül.
A Coyote Ugly bárban a felszolgálók a pulton táncolnak és díszletként melltartók lógnak. (Mint a Sakáltanya című filmben). A Cirque du Soleil itteni előadása pedig a Mad Apple címre hallgat. Akrobatika, tánc, zene, komédia - talán ezek a szavak jellemzik leginkább a programot. (Kizárólag 18 éven felülieknek.)
A Hershey’s Chocolate World pedig egy kétszintes bolt mindenféle finomsággal a csoki szerelmeseinek. Van itt csoki, süti, mindenféle souvenir.

New York-New York - Las Vegas, NV

Park MGM

Korábban Monte Carlo szálloda névre hallgatott, 2018 óta viseli az új nevet.
Az előcsarnokban található az Eataly nevű olasz étterem, ahol bizonyára nagyon finom olaszos ételeket lehet enni.
A szállodához tartozik a Park Theater, ahol nagy koncerteket szoktak tartani. Többek között Bruno Mars vagy a Maroon 5 szokott fellépni. De Lady Gaga is szerepelt a nagy nevek között. Az épületben található a Haus of Gaga, mely egy ajándékbolt és múzeum egyben. Lady Gaga legikonikusabb divatdarabjait mutatja be a bolt.

Park MGM - Las Vegas, NV

Az utca túloldalán van az M&M’s és a Coca-Cola bolt a Hard Rock Café közvetlen szomszédságában. És itt van a tipikus amerikai étterem, a Denny’s is, amelyről a posztokban már olvashattatok.

The Strip - Las Vegas, NV

CitCenter

A CityCenter komplexum részei: Waldorf Astoria, Crystals, Aria, Veer Towers és Vdara.

The Shops at Crystals

A The Shops at Crystals egy előkelő és méregdrága boltokkal teli bevásárlóközpont. Itt van Észak-Amerika legnagyobb Louis Vuitton üzlete (háromszintes).

2022 óta pedig Diana hercegnő kiállítás is látható a bevásárlóközpontban.

The Shops at Crystals - Las Vegas, NV

Aria Hotel

Megnyitásakor az Aria a világ technológiailag legfejlettebb üdülőhelyei közé tartozott, olyan funkciókkal, mint például érintőképernyők mindenhol. A szobák automatikusan beállítják a függönyöket, lekapcsolják a nem használt lámpákat és az elektronikát, és szabályozzák a hőmérsékletet, amikor egy vendég belép vagy távozik.
De ez ismerős lehet azoknak, akik látták a Last Vegas című filmet, ugyanis itt forgatták.
A szálloda tele van kortárs művészeti alkotásokkal. Ez az egyik legdrágább szálloda az egész Strip-en.

Aria Hotel - Las Vegas, NV

Arte Museum - Örök természet

Az Arte múzeumban az "Örök természet" témájú kiállítást láttuk, ahol a különféle médiaművészeti alkotásokon keresztül kerülhettünk kapcsolatba a természettel időn és téren túl. A természet és a digitális technológia érdekes ötvözése ez.

Arte Museum - Las Vegas, NV

Cosmopolitan Hotel

A Chandelier nevű bárban lehet koktélozni, mely igazából egy háromszintes vizuális csoda: kétmillió csillogó, gyöngyös kristályokból álló csillár.

Ezenkívül pedig a hatalmas magassarkú cipőket emelnénk ki, mint dekor elemek. Jó kis fotópontok.

The Cosmopolitan - Las Vegas, NV

Bellagio

Szerintünk az egyik legszebb, legelegánsabb szálloda a Bellagio. A Comói-tó partján álló Bellagio nevű kisváros ihlette. A szálloda egyik fő attrakciója a híres “táncoló” szökőkút (Fountains of Bellagio). Állítólag ez az USA egyik legtöbbet fotózott helye, a Dubai Fountain 2009-es megnyitásáig pedig ez volt a világon a legnagyobb szökőkút.
A hotel recepciójánál látható a világ legnagyobb üvegszobra, a Fiori di Como (Como virágai), Dale Chihuly üvegművész alkotása. (Több mint 2100 színes üvegdarabból áll.) Érdemes megnézni. Mögötte pedig a botanikus kert (Conservatory), ahol évente legalább 5 különböző (élő virágokból készült) tematikus kiállítást lehet látni.
A művészeti galériában gyönyörű műalkotásokat lehet megtekinteni (a szálloda nyilvános területein található számos egyéb alkotás mellett).
A cukrászdában látható a világ legnagyobb csokiszökőkútja (ahogy olvastam már csak Amerikában a legnagyobb). Szerintünk ez amúgy semmi extra.
És végül de nem utolsósorban itt látható a Cirque du Soleil társulat egyik szuperprodukciója, az O. Világklasszis akrobaták egy lélegzetelállító műsorban.

A Park MGM, az Aria és a Bellagio között is jár ingyenes kisvasút.

Bellagio - Las Vegas, NV

Planet Hollywood

Aladdin hotelnek hívták eredetileg, korábban itt koncertezett Britney Spears, Christina Aguilera, de még a Backstreet Boys is. A hotel medencéjében pedig szörfözni lehet a FlowRider segítségével.

Planet Hollywood - Las Vegas, NV

Paris Las Vegas

Nyilvánvalóan párizsi témájú szálloda, több látnivaló másolatával: Eiffel-torony (fele akkora mint az igazi), Diadalív, Louvre, Operaház, stb.
Az Eiffel-toronyba fel lehet menni, ahonnan nagyon jól látható a szemben található Bellagio szökőkútja. Vannak élő koncertek, igazi párizsi hangulatot árasztó belső kialakítás.

Paris Las Vegas - Las Vegas, NV

Flamingo

Ez a Strip legrégebbi, folyamatosan működő üdülőhelye. Vegas egyik nagy maffiavezére Bugsy Siegel nyitotta. Állítólag hosszú lábú barátnője miatt lett a szálloda neve Flamingo. (De több történet is kering erről, ez az egyik verzió.) Azt mondják itt a legjobbak a trópusi hangulatú medencék. Van egy Wildlife Habitat nevű ingyenes kis “állatkert”, ahol igazi flamingók is élnek további madarak, teknősök és halak társaságában.

Flamingo - Las Vegas, NV

The Linq

A szállodához tartozik egy sétány (Linq Promenade), melynek jellegzetes eleme a High Roller óriáskerék (ez volt a világon a legmagasabb (167,6 m), de azóta már a dubai megelőzte (250 m). Mondjuk az nem működik, szóval így számíthat ez továbbra is a legmagasabbnak! 😀
Itt van a Strip egyetlen zipline-ja is: 12 emeletes toronyból indulsz végig a Promenade-on és a High Roller-nél van a végállomás.
Egy másik attrakció az ICEBAR nevű bár, ahol minden jégből van. A több mint 90 tonna jég felhasználásával interaktív, jégszobrokkal teli csodaország egyedülálló élményt kínál.
És aki még nem csinált volna elég szelfit, az a szelfi múzeumban pótolhatja! (Museum of Selfies).
A csoki szerelmesei pedig biztos szívesen betérnek a Ghirardelli csokiboltba is.

Harrah’s Las Vegas

Karneváli és Mardi Gras témájú hotel a Strip központjában található szálloda. Itt is van Gordon Ramsay-nek étterme, de van pizzázó vagy éppen steakhouse is. A szórakozásról komikusok, bűvészek és egyéb sztárok gondoskodnak. Valószínűleg itt sem lehet unatkozni.

Caesars Palace

A Bellagio és a The Mirage között található. A Római Birodalom idejébe repít vissza a rengeteg szobor és oszlop.
Rengeteg híresség lépett fel ebben a szállodában, a koncertek helyszíne a Colosseum. Ezt kifejezetten Celine Dion számára hozták létre anno, aki hosszú évekig állandó fellépő volt itt. De Gloria Estefan, Elton John, Frank Sinatra, Mariah Carey és még rengeteg híresség nevét is említhetnénk.
A hotel legfontosabb “attrakciója” a Forum Shops nevű 3 emeletes luxus bevásárlóközpont (62 700 m²-en kb. 160 bolttal, étteremmel.) Állítólag Las Vegas legértékesebb ingatlana, és az USA legtöbb bevételt hozó bevásárlóközpontja. Spirális mozgólépcsők, belső térben festett mennyezet jellemzi. Az Atlantis-show részeként egy közel 190 000 literes akvárium is épült, benne kb. 500 trópusi hallal.
Éttermek közül kiemelnénk Gordon Ramsay éttermeit: az épületen belül van egy Gordon Ramsay Pub & Grill, kint pedig egy Hell’s Kitchen. A Bacchanal Buffet pedig egy kiváló svédasztalos étterem.
A hotelen belül van egy másik exkluzív szálloda, a Nobu Hotel (ez nem kaszinószálloda). Japán ihletésű dekoráció modern vonásokkal keverve.

Caesars Palace - Las Vegas, NV

The Mirage

Erről a legfrissebb információ az, hogy idén (2024. július közepén) bezár és majd csak 2027-ben nyit újra, Átalakítják, mely során Hard Rock Hotel lesz belőle, így egy új gitár alakú szállodatornya lesz. A terv az volt, hogy nyitva lesz a bővítési projekt alatt is, de végül másképp döntöttek.

A vulkán show (volt) az egyik legnagyobb attrakció a szálloda előtt (ennek a helyére kerül állítólag a gitár majd). Ingyenes és minden este többször meg lehet(ett) nézni. (8-11-ig óránként), hátha még valaki július közepéig pont arra jár.

A szálloda lobbijában egy kedves kis trópusi kert és akvárium látható.
Itt lépett fel korábban Siegfried és Roy bűvész páros. Fehér oroszlánokkal és tigrisekkel léptek fel 1990-től 2003-ig. 2003. októberében azonban a fellépésük során a Montecore nevű fehér tigris megtámadta és megsebesítette Roy-t, ezért végleg törölték a műsort. A szobruk a szálloda előtt látható (a buszmegállóban).

A Cirque du Soleil LOVE című előadása Beatles dalokat dolgoz fel. Ez is megszűnik a bezárás miatt. Shin Lim, bűvész az egyetlen személy, aki kétszer nyerte meg az America’s Got Talent műsort. Neki saját (teltházas) műsora van a szállodában. Reméljük, jó helyre kerül majd innen is.

The Mirage - Las Vegas, NV

Treasure Island (TI)

A Treasure Island egy kalóz témájú szálloda és kaszinó, bár ma már nincsenek kalózbemutatók, csak a dekor maradt meg belőle.
A kincses sziget hotel a Beépített szépség 2. című filmből ismert.
Itt is van Cirque du Soleil előadás: a Mystere. Ez a Cirque leghosszabb ideig futó Las Vegas-i showja. A hotelben van egy Marvel akcióhős kiállítás is és át lehet menni a szomszédos bevásárlóközpontba, a Fashion Show Mall-ba is.

Treasure Island - Las Vegas, NV

The Venetian, The Palazzo

Az olasz Velence mintájára épült a szálloda. A testvérszállodája, a Palazzo közvetlen a szomszédságában áll. A két hotelnek összesen 7115 szobája van, ezzel a világ 2. legnagyobb szállodája.
A külső bejárat a Dózse-palota mintájára épült, de látható még itt a harangtorony, a Rialto és a Grand Canal a gondolákkal. Gondolázni az épület belsejében is lehet. A csatorna mentén éttermek, drága boltok sorakoznak. A gondola vezetői autentikus ruhában olasz dalokat is énekelnek. A Szent Márk tér közepén fagyizó van és itt is égre festett mennyezet teszi még olaszosabbá a hangulatot.

A Grand Canal Shoppes egy 81 300 m²-es bevásárlóközpont.
Las Vegas legnagyobb gyógy- és fitneszközponja a két szálloda, illetve a konferenciaturizmus is jelentős. A Palazzo egyébként csak minimálisan olasz témájú és modernebb a dizájnja. A Waterfall Atrium szezonális dekorációval csalogatja a látogatókat.

Mostanában Jason Derulo vagy Christina Aguilera is fellép a Venetian-ban. De itt van a Madame Tussauds Las Vegas viaszmúzeum is.

The Venetian - Las Vegas, NV

The Sphere

A Sphere egy zenei és szórakoztató aréna. 2,3 milliárd dollárba került, ezzel ez a legdrágább Las Vegas-i szórakozóhely. 2023. szeptember végén nyitott meg a U2 koncertjével.
Ez a világ legnagyobb gömb alakú épülete (81 300 m²), 18 600 fő befogadására alkalmas. (Ezek ülőhelyeket jelentenek, állóhelyeket is beleértve összesen 20 000 fő számára.)
A belső terében látható a világ legnagyobb LED-képernyője.
9 szintes és 23 lakosztály is található benne. Elsősorban díjátadók és koncertek helyszíne.

The Sphere - Las Vegas, NV

Wynn, Encore

Egy újabb szálloda-testvérpár.
Nem témaszállodák. Egyszerű, letisztult, elegáns hotelek, természetes megvilágítással és beltéri növényvilággal. Hatalmas golfpályával (Desert Inn) rendelkeznek. Többek között Beyonce is gyakran fellépett itt.

A Lake of Dreams egy ingyenes multimédiás színes bábjáték a bár teraszán (esténként fél óránként indul.)
A svédasztalos étteremben pedig 60-80 USD ellenében közel 90 ételből lehet válogatni.

Kezdünk távolodni a Strip-től:

Trump International

A Striptől már egy picit távolabb található a 64 emeletes szálloda és társasház, a Trump torony. Ebben az épületben nincsen kaszinó. Aranyszínű épület, a tetején (nyilván) Trump neve virít.
2024-ben viták folytak arról, hogy a New York-i főügyész eladathatja vagy lefoglalhatja-e az ingatlant, a Donald Trump elleni polgári csalás miatti perét követően. (1,3-1,7 milliárd dollárért kelhet el.)

Circus Circus

A régebbi hotelek közé tartozik, a Strip északi részén található, már kicsit kijjebb az őrülettől. Magában foglalja a világ legnagyobb állandó cirkuszát, illetve egy fedett vidámpark is tartozik a szállodához. Minden a cirkuszról szól, az épületen belül mutatványosok szórakoztatják a népet, ingyen! A szálloda előtt pedig Lucky bohóc neon fényreklámja látható, mely az egyik legtöbbet fotózott tábla Las Vegasban.

Fontainebleau

Az egyik legújabb szálloda, 2023-ban nyitott meg és piszok drága volt (3,7 milliárd dollár).
Elsősorban konferenciákra összpontosít a szálloda. Tervek szerint idén júliusban megnyitják a Hall of Excellence múzeumot, ahol sportemlékeket állítanak ki.

Resort World

A Resorts World 4,3 milliárd dolláros költségével a legdrágább üdülőhely, amelyet Las Vegasban valaha is fejlesztettek. Ázsiai (kínai) témájú szálloda.
Azon helyek egyike, melyek teljes egészében megújuló energiával működnek.
Állítólag kriptovalutát is lehet használni és készpénz nélküli fogadást is kínálnak a játékgépeken.
Van itt egy bevásárlóközpont, egy óriási medencekomplexum, és a Las Vegas Convention Center Loop állomása, egy földalatti transzfer. (Tesla földalatti transzferjáratának egyik állomása, mely a szálloda és a Las Vegas-i Kongresszusi Központ között szállítja az utasokat.)

Sahara

Marokkói témájú hotel a Strip északi részén. 1953-ban Marlene Dietrich énekesnő volt az egyik sztárfellépő. A felújított medence és számos étterem, amit kiemelnék.

The Strat

A Strip északi végén található, 350 méter magas kilátótoronnyal rendelkező híres kaszinóhotel 3,2 km-re fekszik a Fremont Street Experience bevásárlóközponttól.
Ez a második legmagasabb kilátó a nyugati féltekén, amelyet csak a CN-torony előz meg Torontóban. A torony tetején kilátó és étterem található. A liftek villámgyorsan repítik fel az embert a szédítő magasságba. A szálloda és a kaszinó a torony tövében találhatók.
1455 lépcső is van a toronyban, amelyek a 108. emeletig visznek, itt évente rendeznek lépcsőfutó versenyt. (A versenyen kívül a lépcső le van zárva.)
A tetején a kilátón kívül egy vidámpark is található, mindenféle félelmetes játékkal. (Az egyik a Last Vegas című filmben is látható.) Bungee jumpingolni is lehet.
Az Atomic Golf pedig egy 4 szintes golf- és szórakozási élményt kínál.

Innen északabbra haladva már végképp elhagyjuk a Strip-et. Erre kisebb hotelek, inkább motelek, esküvői kápolnák és zacik (PAWN shop) találhatók.
Esküvői kápolna egyébként minden szállodában is található. Több mint ötven ilyen kápolna van a városban. A világ esküvői fővárosában nagyon egyszerű házasságot kötni: a városházán kell időpontot/engedélyt kérni, papírokat aláírni, aztán pedig már lehet is menni bármelyik kápolnába.
A legjobbnak a “The Little White Chapel”-t tartják, itt kb. 800 000 pár házasodott már össze 1951 óta. Számos híresség is kötött itt házasságot, például Paul Newman, Michael Jordan, Britney Spears vagy éppen Jennifer Lopez.

Downtown

Innen néhány kilométerre található a régi belváros, vagyis a Downtown.
A belváros Las Vegas központi üzleti negyede és történelmi központja. Van itt óriási outlet, művészeti negyed graffitikkel, parkok, múzeumok (többek között a Mob Museum vagy a Neon Museum).
A Fremont Street a Strip után a 2. leghíresebb utca Las Vegasban. Amikor a Strip még nem létezett, ez volt az “igazi Vegas”. Tulajdonképpen itt kezdődött Las Vegas története 1905-ben. Nevét John Charles Fremont amerikai felfedezőről kapta. Itt vannak a szállodák és kaszinók. Azt beszélik, hogy itt kicsit nagyobb a nyerési esély a kaszinókban, mint a Strip-en.
A Fremont Street Experience vonzza talán legjobban a turistákat. A világ legnagyobb LED kivetítőjén esténként pazar show látható. Rengeteg ingyenes koncertet is tartanak. Utcazenészek, lengén öltözött lányok, jelmezes figurák és fura alakok jellemzik legjobban az utca hangulatát. Totális őrület uralkodik itt.
Az utca felett zipline húzódik, két oldalon pedig bárok, üzletek, szállodák.
Itt található a híres Vegas Vic nevű neoncowboy, Vegas egyik jelképe.

Vegas Vic - Las Vegas, NV

Az egyik legfurább/legmorbidabb étterem, amiről valaha is hallottunk az a Heart Attack Grill nevű hely. A vendégek kórházi köpenyt kapnak, a pincérek pedig nővérke ruhában szolgálják fel a szándékosan egészségtelen ételeket. Aki 160 kg felett van, ingyen ehet. (Az étterem előtt álló mérlegen bizonyíthatja ezt az illető.) Hát nem tudom, ennél furább dolgot nem tudom, láttunk-e már valaha. De ilyen is van! 🤦‍♀️

Heart Attack - Las Vegas, NV

Mi csak a Pinkbox nevű fánkozót próbáltuk ki, azt viszont másoknak is ajánljuk!

Itt hivatalosan 9 szálloda van, ezek mind lényegesen kisebbek, mint a Strip szállodái. Kettőt emelnénk ki, a többiről maximum egy-egy mondat is elég.

Golden Nugget

1946-ban épült, így Las Vegas egyik legrégebbi kaszinója. Rengeteg filmben, sorozatban, tévés műsorban és játékban is szerepelt.
Az 1980-ban Kevin Hillier által Ausztráliában talált hatalmas aranyrög a valaha fémdetektorral talált legnagyobb aranyrög (27,2 kg). A Hit Keze (Hand of Faith) nevet viseli és a szálloda előcsarnokában látható, miután több mint egymillió dollárért eladta a szállodának. Ezzel szemben van a GOLD ATM, ahol aranydarabokat lehet vásárolni.
És hát még említésre méltó a medence: közepén egy cápa tartály / akvárium található, ennek közepén pedig egy csúszdán lehet lecsúszni a medencébe, ha esetleg valakinek ehhez támad kedve.

Golden Nugget - Las Vegas, NV

Binion’s

Ez az egyik legkisebb szálloda a maga 366 szobájával, viszont fotózkodni lehet egy asztalra kiállított egymillió dollárnyi készpénzzel. Menő!

Binion’s - Las Vegas, NV

Circa Resort

Ez a Fremont Street környékének legmagasabb épülete, és az első új szálloda-kaszinó, amely 1980 óta épült ott. (2020-ban nyílt meg)

Circa - Las Vegas, NV

The D

Korábban ír témájú hotel, a D a belvárosra utal (Downtown). 2013 végén a D lett az első kaszinó a világon, amely elfogadta a bitcoint szállodai szobákban, éttermekben és ajándékboltokban. Ezenkívül egy bitcoin ATM-et telepítettek a játéktér mellé. És itt található a „Világ legnagyobb kenótáblája” is.

The D - Las Vegas, NV

Golden Gate

Ez a Fremont Street Experience legrégebbi és legkisebb szállodája (106 szoba). San Francisco témájú szálloda.

Plaza Hotel

A Plaza építése előtt egy 1906-ban épült spanyol stílusú depó volt, ez volt Las Vegas első vasútállomása. Az eredeti kaszinóban, amelyet a vasútállomásra hivatkozva Union Plaza-nak neveztek el, egy kis váróterem is volt az Amtrak vonat utasai számára.
Ezzel a szállodával kapcsolatban talán az érdekes még, hogy felépítették a többcélú CORE Arenát, mely egy lovasközpont a belvárosban, 80 istállóval. Rodeók és monster truck bemutatók otthona.

Plaza Hotel - Las Vegas, NV

Main Street

Las Vegas belvárosának ékköve.
A viktoriánus kor pompájában, ritka régiségek és érdekességek tucatjával, díjnyertes éttermekkel – és még a berlini fal egy lapjával is egyedülálló élményt nyújt a Main Street hotel.

California

Hawaii stílusú szálloda.

Four Queens

Az építő négy lányáról kapta a nevét.

Four Queens - Las Vegas, NV

Fremont

A Fremont Street Experience része és a felfedező Fremont-ról kapta a nevét.

A belvároshoz tartozik még a Downtown Container Park, ahol konténerekbe berendezett büfék, éttermek, bárok és üzletek vannak. A bejáratánál egy hatalmas (12 méter magas) imádkozó sáska látható, sötétedés után 6 emelet magas lángokat szór és 20 különböző nyelven beszél. (Én egyik funkciót sem értem, valahogy nem ez jut eszembe egy sáskáról. De legyen, itt ez is biztos szórakoztató.)

Ezen a környéken található a MOB Museum, vagyis a Maffia múzeum is, ahol a szervezett bűnözés történetét és társadalomra gyakorolt hatását lehet megismerni.

Neon Museum

Végül pedig a Neon Museum-ot említenénk még meg, ahol régi kaszinók és egyéb vállalkozások kiszuperált neon tábláit lehet megnézni. Van, amelyik még működik, van, amelyik már nem. Vegas történelme hever az ember lábai előtt. Érdekes hely.

Neon Museum - Las Vegas, NV

Zárszó

Elárulom, hogy rengeteg órát töltöttem azzal, hogy ezt az anyagot összeállítsam.
Ugyanakkor azt szeretném hangsúlyozni, hogy ezek a jelenleg látható érdekességek. Elképzelhető, hogy már egy év múlva sem fog stimmelni egy csomó minden, amit most leírtam, hiszen minden nagyon gyorsan változik. A keresgélés során többször szembesültünk azzal, hogy olyan 2021-es google térkép fotót találtunk (Street View), amely már jelenleg is abszolút máshogy néz ki. Szóval ezt mindenki kalkulálja bele, aki innen merítene ötletet.

Igaz, hogy rengeteg időt töltöttem az anyag összeállításával, de nekem is nagyon tanulságos volt, mert így rájöttem, hogy bár nagyon sok mindent láttunk a szűk 3,5 nap alatt, de még sokkal több mindent nem, amit viszont érdekesnek találnánk. Elképzelhető, hogy visszatérünk még egyszer!

Ahogy láthatjátok, Vegas tényleg nem csak a szerencsejátékról és kaszinózásról szól. Rengeteg egyéb érdekes, fura dolgot is lehet csinálni. Számtalan ingyenes programból is lehet választani (ezekből is csinálok egy listát).
Las Vegas szuper kiindulópont lehet az USA nyugati felének felfedezésére. El lehet menni Los Angeles-be, Palm Springs-be, számtalan nemzeti parkba, a természet csodáit is megnézheted, ha eleged van a vegas-i nyüzsgésből.

Többször mondtam, de azzal zárnám most is a gondolataimat, hogy Vegas mindenképpen hatással van az emberre. Lehet szeretni, lehet utálni, de biztos, hogy nem tudod kivonni magad a hatása alól. Nagyon más mint bármi más, de egyszer érdemes a saját szemünkkel is megnézni.

Las Vegas, NV

Iratkozzatok fel a Youtube csatornánkra és kövessetek minket az Instagramon is!

előző következő